spring
2025
ERN-3001 Epidemiologi, statistikk og forskningsmetoder - 7 stp
Course content
Emnet skal gi studentene vitenskapelig kompetanse til å gjennomføre et forskningsprosjekt innenfor ernæring. Studentene skal få avansert kunnskap i epidemiologi og statistikk og kunne bearbeide, analysere og tolke data, samt oppsummere og diskutere resultatene på en god, vitenskapelig måte. Studentene skal også få en innføring i prinsippene ved kvalitative forskningsmetoder, omics-metoder, infeksjonsepidemiologi og in vivo-/in vitro-studier, relevant for ernæringsfaget.Objective of the course
Kunnskaper:
- ha inngående kunnskap om relevante forskningsmetoder innen basal-, klinisk-, og epidemiologisk kostholds- og ernæringsforskning, inkludert fortolkning av resultater
- identifisere prinsipper, bruksområder, utfordringer og etiske aspekter med ulike typer observasjons- og intervensjonsstudier, samt in vivo-/in vitro-studier, og kvalitative forskningsmetoder
- identifisere feilkilder innenfor epidemiologi generelt og ernæringsepidemiologi spesielt, utlede effekten av disse og hvordan de kan minimeres
- gjøre rede for teori og bruksområde for de vanligste statistiske metodene som anvendes i ernæringsforskning
- gjøre rede for strategier for håndtering av manglende data og oppsummere hvordan dette kan påvirke sluttresultatet
- forklare hvordan effektstørrelse, signifikansnivå og utvalgsstørrelse henger sammen med statistisk styrke
Ferdigheter:
- kan analysere og forholde seg kritisk til egen og andres kostholds- og ernæringsforskning og diskutere overførbarhet og relevans for egen praksis
- kan analysere og forholde seg kritisk til ernæringsfaglige problemstillinger og vurdere disse opp mot kunnskapsbasert ernæringsarbeid
- kan bruke relevante metoder for datainnsamling og statistisk analyse innen kostholds- og ernæringsforskning på en selvstendig måte
- kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer for å undersøke sammenhengen mellom kosthold, helse og sykdom
Generell kompetanse:
- kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter til å utarbeide og oppdatere prosedyrer og rutiner ved ernæringsrelaterte tilstander og sykdommer
- kan bidra til fag- og kunnskapsutvikling innen ernæringsfaget, og bistå i forskningsprosjekter om sammenhengen mellom kosthold, helse og sykdom
Schedule
Recommended reading/syllabus
Pensumliste for ERN-3001 Epidemiologi, statistikk og forskningsmetoder (VÅR 2025)Examination
Examination: | Date: | Weighting: | Duration: | Grade scale: |
---|---|---|---|---|
Hjemmeeksamen | 24.02.2025 09:00 (Hand out) 03.03.2025 09:00 (Hand in) |
1/2 | 1 Uker | Pass – fail |
Muntlig eksamen | 1/2 | 15 Minutter | Pass – fail | |
Coursework requirements:To take an examination, the student must have passed the following coursework requirements: |
||||
Caseoppgave | Approved – not approved |