spring
2026
FSK-2030 Bærekraftig havbruk - 30 stp
Course content
Emnet skal gi studenten en innføring i oppdrett av akvatiske organismer med fokus på bærekraft basert på tverrfaglig kunnskap fra samfunnsfag, økonomi og biologi. Undervisningen er organisert i tematiske bolker og legger vekt på helhetlig forståelse av hvordan genetiske, biologiske, teknologiske, økonomiske og forvaltningsmessige forutsetninger påvirker bærekraft i moderne oppdrett av akvatiske organismer.Objective of the course
En kandidat med fullført kvalifikasjon i fiskeri- og havbruksvitenskap skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten
- har kunnskap om hvordan sentrale biologiske og teknologiske faktorer påvirker bærekraft i oppdrett av akvatiske organismer
- har kunnskap om hvordan økonomiske størrelser som produktpris, pris på fôr og andre innsatsfaktorer påvirker produksjonsbeslutningene til oppdrettsselskap
- har kunnskap om lover og regler som gjelder i forvaltningen av akvatiske organismer i oppdrett og hvordan disse påvirker næringens bærekraft
- har kunnskap om hvordan genetiske teorier og metoder kan brukes for å oppnå gode vekst-/produksjonsegenskaper og lønnsomhet i moderne, bærekraftig oppdrett av akvatiske organismer
Ferdigheter
Kandidaten
- kan bruke bio-økonomiske modeller for å optimalisere produksjon
- kan bruke bedriftsøkonomiske verktøy for analyse av regnskap og lønnsomhet i drift og investering
- kan bruke kunnskap om forskjellige teknologiske løsninger i ulike produksjonsfaser til å planlegge produksjon (for eksempel)
- kan analysere og evaluere organisasjons- og forvaltningsmodeller ut fra de formål de skal ivareta
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan samarbeide tverrfaglig for å løse problemstillinger og utfordringer i norsk og internasjonal havbruksnæring
- kan formidle og bruke kunnskap om helhetlige tiltak for bedre forvaltning og økt bærekraft i oppdrettsnæringen
- kan formidle kunnskap om bruk av forskjellige teknologiske løsninger i ulike produksjonsfaser og hvordan dette påvirker bærekraft i havbruksnæringen
- kan redegjøre for økologiske, økonomiske og samfunnsmessige (herunder etiske) konsekvenser av forvaltningstiltak og organisasjonsformer i oppdrettsnæringen
- kan formidle kunnskap om hvordan genetiske teorier og metoder bidrar til bedre forvaltning, gode produktegenskaper og økt bærekraft i havbruksnæringen
- kan redegjøre for hvordan forskjellige biologiske, økonomiske, teknologiske administrative faktorer påvirker oppdrett av akvatiske organismer
Schedule
Examination
| Examination: | Date: | Weighting: | Duration: | Grade scale: |
|---|---|---|---|---|
| Muntlig eksamen | 1/4 | 30 Minutter | A–E, fail F | |
| Skriftlig skoleeksamen | 03.03.2026 09:00 |
1/4 | 3 Timer | A–E, fail F |
| Skriftlig skoleeksamen | 29.05.2026 09:00 |
1/4 | 3 Timer | A–E, fail F |
| Skriftlig skoleeksamen | 04.06.2026 09:00 |
1/4 | 3 Timer | A–E, fail F |
Coursework requirements:To take an examination, the student must have passed the following coursework requirements: |
||||
| Genetikk: deltakelse på lab og labrapport | Approved – not approved | |||
| Genetikk: deltakelse på seminar | Approved – not approved | |||
| Havbruksproduksjon: gruppearbeid | Approved – not approved | |||
| Forvaltning: gruppearbeid | Approved – not approved | |||
| Emneevaluering | Approved – not approved | |||
| Økonomi: Gruppearbeid | Approved – not approved | |||
Re-sit examination
Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet, med unntak av deleksamen 1 genetikk. Kun deleksamener som ikke er bestått må tas på nytt. Bestått karakterer fra deleksamener og vilkår for å gå opp til eksamen overføres til påfølgende studieår, forutsatt at det ikke skjer større endringer i vilkår, vurderingsform eller pensum.- Contact persons
-
-
- Earlier years and semesters for this topic