spring 2026
FSK-2030 Bærekraftig havbruk - 30 stp

Type of course

Emnet er obligatorisk for bachelorprogrammet i fiskeri- og havbruksvitenskap. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.

Course content

Emnet skal gi studenten en innføring i oppdrett av akvatiske organismer med fokus på bærekraft basert på tverrfaglig kunnskap fra samfunnsfag, økonomi og biologi. Undervisningen er organisert i tematiske bolker og legger vekt på helhetlig forståelse av hvordan genetiske, biologiske, teknologiske, økonomiske og forvaltningsmessige forutsetninger påvirker bærekraft i moderne oppdrett av akvatiske organismer.

Objective of the course

En kandidat med fullført kvalifikasjon i fiskeri- og havbruksvitenskap skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om hvordan sentrale biologiske og teknologiske faktorer påvirker bærekraft i oppdrett av akvatiske organismer
  • har kunnskap om hvordan økonomiske størrelser som produktpris, pris på fôr og andre innsatsfaktorer påvirker produksjonsbeslutningene til oppdrettsselskap
  • har kunnskap om lover og regler som gjelder i forvaltningen av akvatiske organismer i oppdrett og hvordan disse påvirker næringens bærekraft
  • har kunnskap om hvordan genetiske teorier og metoder kan brukes for å oppnå gode vekst-/produksjonsegenskaper og lønnsomhet i moderne, bærekraftig oppdrett av akvatiske organismer

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan bruke bio-økonomiske modeller for å optimalisere produksjon
  • kan bruke bedriftsøkonomiske verktøy for analyse av regnskap og lønnsomhet i drift og investering
  • kan bruke kunnskap om forskjellige teknologiske løsninger i ulike produksjonsfaser til å planlegge produksjon (for eksempel)
  • kan analysere og evaluere organisasjons- og forvaltningsmodeller ut fra de formål de skal ivareta

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan samarbeide tverrfaglig for å løse problemstillinger og utfordringer i norsk og internasjonal havbruksnæring
  • kan formidle og bruke kunnskap om helhetlige tiltak for bedre forvaltning og økt bærekraft i oppdrettsnæringen
  • kan formidle kunnskap om bruk av forskjellige teknologiske løsninger i ulike produksjonsfaser og hvordan dette påvirker bærekraft i havbruksnæringen
  • kan redegjøre for økologiske, økonomiske og samfunnsmessige (herunder etiske) konsekvenser av forvaltningstiltak og organisasjonsformer i oppdrettsnæringen
  • kan formidle kunnskap om hvordan genetiske teorier og metoder bidrar til bedre forvaltning, gode produktegenskaper og økt bærekraft i havbruksnæringen
  • kan redegjøre for hvordan forskjellige biologiske, økonomiske, teknologiske administrative faktorer påvirker oppdrett av akvatiske organismer

Language of instruction and examination

Norsk og engelsk

Teaching methods

Undervisningsformer som forelesning, seminar, pc laboratorium, laboratorium og ekskursjon.

Schedule

Examination

Examination: Date: Weighting: Duration: Grade scale:
Muntlig eksamen 1/4 30 Minutter A–E, fail F
Skriftlig skoleeksamen 03.03.2026 09:00
1/4 3 Timer A–E, fail F
Skriftlig skoleeksamen 29.05.2026 09:00
1/4 3 Timer A–E, fail F
Skriftlig skoleeksamen 04.06.2026 09:00
1/4 3 Timer A–E, fail F

Coursework requirements:

To take an examination, the student must have passed the following coursework requirements:

Genetikk: deltakelse på lab og labrapport Approved – not approved
Genetikk: deltakelse på seminar Approved – not approved
Havbruksproduksjon: gruppearbeid Approved – not approved
Forvaltning: gruppearbeid Approved – not approved
Emneevaluering Approved – not approved
Økonomi: Gruppearbeid Approved – not approved
UiT Exams homepage

Re-sit examination

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet, med unntak av deleksamen 1 genetikk. Kun deleksamener som ikke er bestått må tas på nytt. Bestått karakterer fra deleksamener og vilkår for å gå opp til eksamen overføres til påfølgende studieår, forutsatt at det ikke skjer større endringer i vilkår, vurderingsform eller pensum.
  • Earlier years and semesters for this topic