autumn 2021
FSK-2040 Bærekraftig sjømat - 30 stp

Type of course

Emnet er obligatorisk for studentene på bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.

Course content

Emnet gir en innføring i bærekraftig foredling og omsetning av sjømat. Gjennom undervisning og praksis skal studentene utvikle kunnskap om regelverk, strategi, verdikjeder, marked, råstoff og produksjonsmetoder i sjømatnæringen, og hvordan disse forholdene henger sammen.

Objective of the course

Kunnskap   Kandidaten  

  • har bred kunnskap om faktorer som fremmer eller hemmer bærekraft i sjømatnæringen  
  • har bred kunnskap om hvordan virksomheter i sjømatnæringen arbeider med bærekraft  
  • har bred kunnskap om planlegging, strategi, konkurransedyktighet og innovasjonsprosesser  
  • har bred kunnskap om produksjonsmetoder og faktorer som påvirker produktenes kvalitet  
  • har bred kunnskap om sjømatnæringens rammebetingelser i form av økonomi, regelverk, markedsforhold og internasjonal handel  

Ferdighet   Kandidaten  

  • kan anvende relevante teorier og metoder til å løse praktiske og teoretiske problemstillinger i sjømatnæringen  
  • kan analysere og vurdere hvordan virksomheter i sjømatsektoren arbeider med bærekraft,  og presentere dette skriftlig og muntlig  
  • har tilegnet seg jobb- og karriereferdigheter  
  • kan finne, vurdere og anvende fagkunnskap om sjømat og kvalitet, og presentere dette  skriftlig og muntlig  
  • kan reflektere over og evaluere egen faglig prestasjon og justere denne under veiledning  

Generell kompetanse   Kandidaten  

  • har innsikt i relevante etiske problemstillinger knyttet til sjømatnæringen  
  • kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over  tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer  
  • kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer  
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis  
  • kjenner til betydningen av forskning og innovasjon for næringsutvikling innen sjømatnæringen  


Language of instruction and examination

Norsk, noe undervisning kan bli gitt på engelsk.

Teaching methods

Forelesninger, praksis, øvelser og tverrfaglige seminarer.

Assessment

10 dagers hjemmeeksamen (individuell). Bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått 

Fire arbeidskrav må være bestått for å kunne gå opp til eksamen:  

  • Praksis  - Skriftlig søknad om praksisplass med motivasjonsbrev og CV  - Obligatorisk oppmøte i praksisbedrift (minimum 80 prosent oppmøte av full arbeidstid). Det må legges fram legeattest eller annen gyldig dokumentasjon ved fravær utover 20 prosent  - Muntlig presentasjon om praksisperioden for vertsbedrift med fokus på arbeidskrav 
  • Sjømatproduksjon  Fordypningsoppgave i sjømatproduksjon. Oppgaven skal presenteres muntlig på seminar. Arbeidskravet gjennomføres enkeltvis eller i grupper. 
  • Økonomi  Innlevering av oppgave med presentasjon i seminar. Arbeidskravet leveres gruppevis.  
  • Marked og internasjonal handel  Essay på 3000 ord om tema innenfor internasjonal handel med sjømat. Arbeidskravet gjennomføres i grupper. 

Kontinuasjonseksamen:

Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen. 


Recommended reading/syllabus

Pensumliste for FSK-2040 Bærekraftig sjømat
  • Earlier years and semesters for this topic