Reisebrev fra våre studenter

Her kan du lese reisebrev fra studenter som har vært på utveksling. 


Navn: Rosalyn Fredriksen

Nåværende studieprogram: Masteri marin økologi og ressursbiologi

Utvekslingsavtale: California State University, Monterey Bay

Tidspunkt for utveksling: Bachelor - våren 2016

Utveklsingsstudenter i California 2016
Denne flotte gjengen dro på utveksling til Monterey Bay våren 2016 Foto: California State University, Monterey Bay

- Hvorfor søkte du utveksling?

- Våren 2016 reiste jeg på utveksling til California, Monterey Bay (CSUMB), noe som viser seg i ettertid å være de mest minnerike opplevelsene jeg har hatt så langt i livet. Jeg valgte å reise på utveksling for å sparke meg selv ut av komfortsonen hjemme i trygge Norge hvor jeg kunne utfordre meg selv på et helt nytt sted med annen kultur, annet språk og nye mennesker enn det jeg var vant med. Valget mitt falt på Monterey Bay da jeg hadde hørt mye positivt om selve skolen og da at de også hadde mange valgmuligheter innenfor biologi. I tillegg hadde jeg hørt at skolen ikke var så langt unna av det berømte akvariet, Monterey Bay Aquarium og tenkte at dette var midt i blinken for meg som ønsker å gå i retningen mot marin biologi.

- Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

- Jeg ble kjent med mange nye mennesker over hele verden og har fremdeles kontakt med mange av dem den dag i dag. Erfaringsmessig føler jeg at jeg har lært mye av kulturen, lært å møte nye utfordringer, det engelske språk og ikke minst, lært å bli kjent med mine egne avgjørelser, noe som jeg tenker er svært nyttig i fremtiden. I ukedagene var det effektivt arbeid med skole, slik at vi kunne dra på utflukter i helgene, noe som funket veldig bra hele oppholdet. Skolesystemet fikk jeg erfart var veldig annerledes fra det norske, da det var mye oppfølging av studentene, en rekke hjemmeoppgaver og flere små eksamener som skulle vurdere din innsats i faget. Dette syntes jeg var fint å erfare da de fleste fagene her på UiT baserer din karakter på en enkelt eksamen.

- Hva var mindre bra med utvekslingsoppholdet?

- Det faglige utbyttet ble dessverre mindre enn det jeg hadde sett for meg i og med at det var mange fag som jeg ikke hadde nok forkunnskaper til å kunne ta. Kan selv ta på meg ansvaret for det, i og med at jeg ikke visste hvilke andre alternativer som fantes foruten om de fagene som jeg visste om. Allikevel sitter jeg med minnerike opplevelser, venner for livet og kunnskap som er nyttig å ha!

- Hvorfor vil du anbefale andre studenter å reise ut?

- Anbefaler virkelig andre studenter til å reise på utveksling. Man lærer utrolig mye på ferden, og føler at det er et viktig skritt nærmere det voksne liv. Mitt første møte med skolen ble jeg tatt veldig godt imot og følte meg velkommen fra allerede første stund. Vi fikk omvisning rundt på campus og fikk også vite om mulighetene vi kunne gjøre i lokalområdet. I tillegg ble det arrangert mange ulike arrangementer, aktiviteter og utflukter for utvekslingselevene, noe som jeg syntes var veldig bra!


Navn: Vebjørn Jacobsen Melum

Nåværende studieprogram: Master in biology, Arctic animal physiology

Utvekslingsavtale: North2North

Tidspunkt for utveksling: Bachelor - hele tredjeåret 

Vebjørn på hest på ridetur i Alaska
Vebjørn på ridetur i Alaska Foto: Privat

- Hvorfor søkte du utveksling til University of Alaska Fairbanks (UAF)?

- Jeg har siden jeg fattet interesse for jakt, fangst og friluftsliv drømt om å oppleve Alaska sin endeløse villmark. Når jeg ble klar over utvekslingssamarbeidet mellom UiT og UAF, og de som tidligere hadde vært der snakket varmt om det var valget enkelt for min del.

- Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

- Det beste med utvekslingsoppholdet var det å være et helt annet sted med en annen kultur. Nye arter av fugler og dyr, nye folk å bli kjent med og ikke minst det å se Norge fra utsiden. Det har gjort meg enda mer bevist på hvor heldige vi er som bor i Norge med tanke på helsetilbud, gratis utdannelse og livskvalitet generelt. Jeg fikk anledningen til å samarbeide med mennesker som tenker annerledes og ser annerledes på verden. Det var veldig givende å få dette nye perspektivet.

- Hva var mindre bra med utvekslingsoppholdet?

- Utvekslingsoppholdet var de første 2-3 månedene preget av et kultursjokk. Tempoet på skolen var ekstremt høyt. Tidsfrister for presentasjoner og innleveringer gjorde at det ble mer hektisk enn forventet. Alikevel, når engelsken kom naturlig, og man klarte å finne seg litt mer tilrette gikk det seg til. Dette sjokket viser virkelig forskjellen på det å være student i Norge og i USA. Selv om det til tider var tungt, ville jeg ikke vært det foruten. For jeg lærte veldig mye om meg selv og hvordan jeg takler et høyt arbeidspress. Sjokket kunne også blitt redusert ved å gjøre enklere valg, som foreksempel og bo i en leilighet med innlagt vann istedenfor en hytte uten.

- Hvorfor vil du anbefale andre studenter å reise til UAF?

- Jeg vil anbefale andre studenter å reise til UAF fordi det er et arktisk universitet med høy kompetanse på nord områdene. Det vil gi deg muligheten til å knytte kontakter innenfor et fagfelt som du kan ta med deg videre i livet. I tillegg vil et opphold ved UAF utvikle deg som menneske, student og samfunnsborger. Det vil gi deg verdifulle perspektiver på hvordan internasjonal forskning foregår, og hvordan forskning kan knytte nasjoner sammen for å bedre forstå hvordan verden henger sammen. 


Navn: Tove Hilstad Skotnes

Nåværende studieprogram: Master i biologi - Arktis marin systemøkologi

Utvekslingsavtale: UNIS

Tidspunkt for utveksling: Bachelor, høsten femte semester

Hele utvekslingsklassen på Smeerenburg
Hele klassen i land i Smeerenburg, tidligere hvalfangststasjon, på et seks-dagers tokt langs kysten Foto: Privat

- Hvorfor søkte du utveksling til UNIS?

- Jeg er veldig fasinert av arktiske områder, og hadde vært på Svalbard to ganger tidligere. Jeg hadde hørt positive ting om studentmiljøet ved UNIS, og jeg følte en trygghet i at det var et lite samfunn, få studenter og små klasser.

- Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

- Det beste var kombinasjonen av helt fantastiske naturopplevelser (med båttur til nordsiden av Spitsbergen som det beste), og et tett samhold i studentgruppen. Vi var kun 15 stk., og alle fulgte de samme 2 kursene så vi ble godt kjent. Man bor også i studenthybler, og får et tett samhold der. Hver fredag var det sosial sammenkomst rundt peisen i kantina på universitetet, og ellers var det ikke mangel på sosiale kvelder rundt om på studentbrakkene.

- Hva var mindre bra med utvekslingsoppholdet?

- Jeg har egentlig bare positive ting å si om studiene, studentmiljøet og professorene. Det som var mindre bra går mer på mine egne ønsker for fritiden-  at det ikke var like lett å komme seg ut på tur som i Tromsø. Men samtidig var det utrolig koselig innendørs med flotte mennesker, og de har en idrettshall med alle tilbud man kan ønske seg, så dette har jeg kanskje mest tenkt på i ettertid. I tillegg hadde veldig hjemlengsel (men det har absolutt ingen ting med selve oppholdet der) og da var jeg glad det var så kort vei fra Tromsø at jeg fikk besøk to ganger.

- Hvorfor vil du anbefale andre studenter å reise til UNIS?

- Som student ved UNIS får man praktisk erfaring, spennende feltpraksis, blir bedre på muntlig framføring, møter engasjerte forelesere og vil oppleve at kontakt mellom studenter og professorer er nært. Hvis man i tillegg trives ute, setter pris på storslått natur, vil være en del av et utrolig avslappende og inkluderende samfunn, og vil til et universitet som er liten av størrelse (men kunnskapen stor!) vil jeg anbefale UNIS på det sterkeste!