Vanlige stilte spørsmål
Her er en oversikt over vanlige spørsmål og svar knyttet til studiet i Luftfartsfag.
1. Hva er karaktersnittet for opptak til Bachelor i luftfartsfag?
Det er åpenbart ikke en ulempe å ha gode karakterer, men karaktersnitt fra videregående opplæring har minimal betydning for opptak til studiet. Analyser av opptaksprosessen viser at karakterer har en vekting på i underkant av 0,5 % av det totale vurderingsgrunnlaget. Hovedvekten ligger på tester og intervjuer hvor man forsøker å kartlegge kandidatens evnepotensiale, personlige egenskaper, motivasjon og ledertalent. I praksis er det slik at en søker med svake karakterer likevel kan topprangeres i opptaksprosessen dersom vedkommende utmerker seg i testene og under intervjuet.
Opptaket er utformet for å identifisere søkere med potensiale, egenskaper og ferdigheter som er relevante for flygeryrket, og som vektlegger prestasjoner fra videregående opplæring minimalt. Resultatet av dette er at det ikke er verken praktisk mulig, eller meningsfullt å beregne et karaktersnitt til dette opptaket.
2. Jeg lyktes ikke i det siste uttaket, må jeg søke på nytt?
Du må søke på nytt og fullføre hvert trinn i uttaket, bortsett fra den psykomotoriske testen (den 180 minutter lange testen som utføres på stedet) og personlighetsprofilen (35 minutter lang online test). Den psykomotoriske testen er gyldig i 15 måneder; deretter må du ta testen på nytt.
3. Hvor mange ganger kan jeg søke på nytt?
Du kan bare delta i uttaket (på stedet test og intervju, eller bare intervju) fire ganger. Hvis du søker og informerer oss om at du ikke ønsker å delta i dette uttaket, vil vi ikke registrere dette som ett av dine forsøk på vårt uttak.
4. Hvor mange kandidater velger UiT?
UiT velger 24 kandidater til oppstart på høstsemesteret (søknadsfrist 1. mars).
5. Jeg er nærsynt, bør dette adresseres i min medisinske attest?
Nærsynthet må adresseres individuelt og det avgjøres i hvert enkelt tilfelle. Imidlertid er dette vanligvis ikke et problem så lenge synsnedsettelsen din kan korrigeres med briller eller linser.
6. Jeg er fargeblind. Kan jeg bli pilot?
Det er et spørsmål om grad av fargeblindhet. Som et minimum bør Isihara-testen bestås.
Kontakt en flylege for mer informasjon.
7. Hvilket språk vil bli brukt under intervjuet ved uttaket på UiT?
Intervjuene gjennomføres på norsk, av og til kan det være noen spørsmål på engelsk.
8. Vil UiT ordne reise og overnatting for meg?
Hvis du kommer fra utenfor Tromsø, vennligst bestill din egen overnatting og reise hvis nødvendig. UiT gir ingen refusjoner. Hvis du bestiller tidlig, dvs. 3-4 uker i forveien, bør du få gode tilbud.
9. Når må jeg ta den medisinske testen?
Etter at du har bestått uttaket, og mottatt et betinget tilbud om opptak til studiet, vil du bli bedt om å ta den medisinske testen. Dette skjer normalt innen 10 dager etter uttaket. Hvis du består den medisinske testen vil du få et formelt tilbud om studieplass.
10. Kan jeg ta den medisinske testen på hvilken som helst medisinsk institusjon?
I Norge kan den medisinske testen gjennomføres ved Flymedisinsk institutt eller Norges Flymedisinske Senter
Prisen for den medisinske testen er ca 10 000 NOK (i 2023) og dette dekkes ikke av UTSA UiT.
11. Må jeg betale for flytimer og prøver?
Alle flytimer i regi av UiT er gratis, men oppmelding til ATPL-teoriprøver i ATPL (Airline Transport Piloting License) og ferdighetsprøve i CPL må studentene betale selv. Oppdaterte gebyrpriser er tilgjengelig hos Luftfartstilsynet.