Feminisme og kjønnsforskning
Photo: Christian Halvorsen/UiTGerd Karin Bjørhovde
Professor emerita engelsk litteraturvitenskap
Unit: Department of Language and Culture
- Kvinner som forfattere/kvinneperspektiver på litteraturen, kvinners bidrag til utvikling av den engelskspråklige romanen.
- Canadisk litteratur/nordområdeperspektiv på litteraturen.
- Postkolonial litteratur.
- Border poetics/grenseperspektiver på litteraturen.
- Kvinnelige forfattere som modernister.
Katrin Losleben
Professor i feministisk forskning, fagansvarlig for undervisning
Unit: Centre for women's and gender research
- feministiske teorier, spesielt ny feministisk posthumanistisk teori
- feministisk pedagogikk
- kunstnerisk forskning
- ulikhet
- steder
- lyd/musikk
- kunstig intelligens
- prosjektleder for Arctic Auditories - Hydrospheres of the High North (NFR 325506, 2021-25)
- redaktør for European Journal of Musicology
- medlem av det rådgivende styret i WoVen (NFR 2021-26, PI: Melania Bucciarelli, NTNU)
Ann Therese Lotherington
Professor i sosiologi, faglig leder for SKK
Unit: Centre for women's and gender research
I mitt arbeid utforsker jeg måter vi kan leve sammen på til tross for ulikhet i alder, kjønn, funksjonsevne, nasjonalitet, etnisitet og/eller andre forskjellsskapende mekanismer. Spørsmål om hvordan vi kan fremme samhandling og integrasjon i samfunnet uten å standardisere levemåter står sentralt. Det er spørsmål som er særlig presserende for individer og grupper av mennesker som ikke har eller vil kunne ha mulighet til å leve opp til en gitt standard.
I min nåværende forskning retter jeg søkelyset mot personer som har utviklet kognitiv svikt i voksen alder, ofte i form av en demenssykdom, og spør hvordan hverdagslivet kan organiseres for å sikre at deres potensielle bidrag til samfunnsutviklingen aktualiseres og at deres medborgerskap opprettholdes. Det gjør jeg ved å undersøke interaksjon og samhandling gjennom kreative prosesser og kunstnerisk aktivitet. Den metodologiske tilnærmingen er kvalitativ kunstbasert forskning, mens jeg teoretisk anvender sosiologiske perspektiver som Science and Technology Studies (STS), materiell feministisk teori og citizenship/medborgerskapsteori.

Anka Ryall
Professor emerita
Unit: Centre for women's and gender research
Jeg er litteraturforsker innenfor faget Engelsk og professor i humanistisk kjønnsforskning. Mine forskningsinteresser er konsentrert rundt to poler: for det første, reiselitteratur med vekt på kjønn og det nordlige; for det andre, kjønn og modernisme, med fokus på Virginia Woolfs forfatterskap. I perioden 2013–16 ledet jeg et internasjonalt forskningsprosjekt med tittelen Arctic Modernities, finansiert av NFRs Polarforskningsprogram. I tillegg til HSL-fakultetets kjernegruppe besto prosjektet av en gruppe nasjonale og internasjonale forskere, to i Norge og sju internasjonale (fra Danmark, Sverige, Finland, Canada, Tyskland og USA).
Prosjektet har bl.a. utgitt temanumre av Nordlit 35 (2015) og Acta Borealia 33,2 (2016).
Sammen med professor Beatrice Halsaa, Universitetet i Oslo, er jeg i perioden 2016–18 hovedredaktør for tidsskriftet NORA – Nordic Journal of Feminist and Gender Research.