Demens
Photo: mostphotos.comBodil Hansen Blix
Professor
Unit: Department of Health and Care Sciences
Jeg er sykepleier og PhD, og jobber som professor ved Institutt for helse- og omsorgsfag. Jeg er fagansvarlig for Master i aldring og geriatrisk helsearbeid. Jeg er leder for forskningsgruppen Senter for omsorgsforskning, nord. Forskningen min hører hjemme i skjæringspunktet mellom kritisk gerontologi, narrativ gerontologi og helsetjenesteforskning, og jeg har en særlig interesse for ulikhet i helse og helsetjenester. Jeg er interessert i eldre menneskers liv og helse, og har en særskilt interesse for eldre samer. Min metodekompetanse er først og fremst innen kvalitativ forskning generelt og narrativ forskning spesielt.
Jeg er professor II ved Høgskulen på Vestlandet, Bergen. Der er jeg tilknyttet forskningsgruppen Forhandling om fortelling.
Redaksjonsmedlem i Tidsskrift for omsorgsforskning
Redaksjonsmedlem i Journal of Aging Studies
Medlem av arbeidsgruppen for den nasjonale forskerskolen MUNI-HEALTH-CARE
Medlem av ph.d.-utvalget for Sygepleje og Sundhedsvidenskap ved Ilisimatusarfik, Grønlands universitet
Fast spaltist i Tidsskriftet Sykepleien
Du kan lese mer om ting jeg er opptatt av her og høre litt mer her
Katrin Losleben
Professor i feministisk forskning, fagansvarlig for undervisning
Unit: Centre for women's and gender research
Forskningen min er drevet av ønsket om å analysere maktrelasjoner i de fortellingene som gjennomsyrer samfunn både i historien, nåtiden og fremtiden. Som feministisk forsker har jeg utvidet fokuset mitt fra å analysere eksisterende fortellinger om én spesifikk historisk aktør (i doktorgraden min) til å granske dominerende troper i den vestlige kulturen. Jeg ønsker å avdekke humanioras potensial for å bidra til en bedre forståelse av de kulturelle aspektene ved miljøkrisene. I min forskning beveger jeg meg utover de vedvarende vestlige fortellingene om miljø og klimaendringer for å forstå hvordan steder kan forstås også gjennom kroppsliggjort kunnskap, og hvilken innvirkning dette kan ha på menneskers og jordslektningers liv og død. Jeg tar utgangspunkt i feministiske og kritiske teorier for å finne ut hvordan sonisk tenkning kan bryte ned dominerende epistemologier og sosiale/rasemessige/kjønnede/kroppslige hierarkier. Forskningen min ligger i skjæringspunktet mellom sanselig, kunstnerisk, lokal og urfolks kunnskap, med et geografisk fokus på Nord-Norge/Nord-Sápmi. Jeg er prosjektleder for Arctic Auditories - Hydrospheres of the High North (NFR 325506, 2021-25). I tillegg er jeg medlem av det rådgivende styret i WoVen (NFR 2021-26, PI: Melania Bucciarelli, NTNU) og er medlem av Tenketank Bærekraft ved UiT. Siden 2016 har jeg vært medredaktør for European Journal of Musicology.
Ann Therese Lotherington
Professor i sosiologi, faglig leder for SKK
Unit: Centre for women's and gender research
I mitt arbeid utforsker jeg måter vi kan leve sammen på til tross for ulikhet i alder, kjønn, funksjonsevne, nasjonalitet, etnisitet og/eller andre forskjellsskapende mekanismer. Spørsmål om hvordan vi kan fremme samhandling og integrasjon i samfunnet uten å standardisere levemåter står sentralt. Det er spørsmål som er særlig presserende for individer og grupper av mennesker som ikke har eller vil kunne ha mulighet til å leve opp til en gitt standard.
I min nåværende forskning retter jeg søkelyset mot personer som har utviklet kognitiv svikt i voksen alder, ofte i form av en demenssykdom, og spør hvordan hverdagslivet kan organiseres for å sikre at deres potensielle bidrag til samfunnsutviklingen aktualiseres og at deres medborgerskap opprettholdes. Det gjør jeg ved å undersøke interaksjon og samhandling gjennom kreative prosesser og kunstnerisk aktivitet. Den metodologiske tilnærmingen er kvalitativ kunstbasert forskning, mens jeg teoretisk anvender sosiologiske perspektiver som Science and Technology Studies (STS), materiell feministisk teori og citizenship/medborgerskapsteori.
Grete Mehus
Professor i helsevitenskap på IHO,Hammerfest. Forskningsgruppeleder;Rural and Remote Nursing.
Unit: Nursing Bsc in Hammerfest
Om utfordringer mennesker i Nord-Norge møter i forhold til helse, levekår og livskvalitet. Med spesielt fokus på Finnmarks befolknings livsutfoldelse og samiske pasienters møte med helsevesenet. Herunder står samisk sykepleie, samisk sykepleierutdanning og distriktssykepleie (Rural Nusing) sentralt.
Lilli Mittner
Førsteamanuensis / faglig koordinator ved Senter for arktisk humaniora
Unit: Centre for women's and gender research
Jill-Marit Moholt
Førsteamanuensis
Unit: Centre for Care Research
Jeg er sykepleier med videreutdanning i intensivsykepleie. Jeg har mastergrad og PhD i helsefag, og jeg jobber som førsteamanuensis i 50% stilling. I undervisningsdelen av stillingen min er jeg knyttet til Master i aldring og geriatrisk helsearbeid, samt Master i helsefaglig utviklingsarbeid ved Institutt for helse - og omsorgsfag. Jeg er også knyttet til Senter for omsorgsforskning, nord og har 50% stilling som postdoktor ved sentret.
Min forskning hører hjemme i innenfor gerontologi og helsetjenesteforskning, med hovedvekt på eldreomsorg i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Jeg er spesielt interessert i omsorg for eldre med komplekse og langvarige behov, demensomsorg, pårørendeomsorg, utelatt helse- og omsorgshjelp og ulikheter i tjenestebruk blant grupper av tjenestemottakere.
Jeg bruker både kvantitative og kvalitative metoder i forskningen, og har blant annet kompetanse i utvikling spørreskjema og bruk av registerdata.
Jeg er involvert i flere forskningsprosjekter, og min postdoktorstilling er knyttet til prosjektet: Stormottakere av spesialisthelsetjenester - hvilke helse- og omsorgstjenester bruker de? https://uit.no/project/sas
Claudia Rodríguez-Aranda
Professor - Forskningsgruppeleder Atferd, Aldring og Demens
Unit: Behavioral Neuroscience, Aging and Dementia
Aldringens nevropsykologi; normal kognitiv aldring; MCI; biologiske aspekter relatert til aldringsprosesser; Alzheimers sykdom; aldersrelaterte endringer i informasjonsprosessering, oppmerksomhet og psykomotoriske funksjoner; forholdet mellom kognisjon og motorikk i aldringen; myelindegenerering ved normal og patologisk aldring. Livsløpsendringer i kognisjon og relaterte psykobiologiske faktorer.
Prosjekter:
1. Psychomotor decline of speech production in Alzheimer’s disease and normal aging and their association with myelin degeneration.
2. Cognitive-motor declines (hand dexterity and gait) and brain changes in normal aging, MCI and early Alzheimer's disease.
3. Dual-tasks and cognitive aging.
4. Lung function and cognition in the lifespan.