Kosthold og ernæring
Photo: Rawpixel.comMagritt Brustad
Professor i ernæringsepidemiologi
Unit: Department of Community Medicine
Det meste av hennes forskning er innefor epidemiologi og basert på store befolkningsbaserte studier som Norske kvinner og kreft-studien og Tromsø-studien. Hun har også omfattende erfaring med å jobbe med data fra SAMINOR-studien, Tannhelse i Nord-studien og European Investigation into Nutrition and Cancer (EPIC). Vitamin D og helse har i mer enn to tiår vært hennes spesialområde, og hun har blitt anerkjent og brukt som en ekspert på feltet både nasjonalt og internasjonalt i ulike sammenhenger.
En av Magritts nåværende hovedinteresser er beredskap og matsikkerhet i et folkehelseperspektiv, spesielt knyttet til situasjonen i nordområdene. Hun leder et omfattende, tverrfaglig forskningsrådsfinansiert prosjekt om matvareberedskap og folkehelse i Nord-Norge kalt Resilient North.
Hun har også en klinisk kontrollert studie på vitamin D og periodontitt og samarbeider om prosjekter innen oral helse med Tannhelsekompetansesenteret for Nord-Norge, hvor hun har en bistilling.
Hennes forskningsinteresser kan oppsummeres som følger:
- Ernæringsberedskap
- Beredskap og folkehelse
- Ernæringsepidemiologi
- Ernæring og kreft
- Vitamin D i helse og sykdom
- Ernæring og helse i arktisk befolkning
- Ernæring og helse i den samiske urbefolkningen
- Oral helse
Rasmus Dahl Jakobsen
Universitetslektor i ernæring
Unit: Klinisk ernæring
- Kroppssammensetning og metabolsk helse
- Idrettsernæring
- Energidrikker
Laila Arnesdatter Hopstock
Professor, Instituttleder (Institutt for helse- og omsorgsfag)
Unit: Department of Health and Care Sciences
Kardiometabolsk helse og risikofaktorer
Overvekt, kosthold og fysisk aktivitet
Hjerte- og karsykdom
Sekundærforebygging etter hjerteinfarkt
Aldring

Guri Skeie
Professor
Unit: Department of Community Medicine
Eg forskar først og fremst på nordisk kosthald, særleg i samband med kreft, men også andre helseutfall. Mange av prosjekta mine har vore på Kvinner og kreft-studien og ulike samarbeidsprosjekt med utgangspunkt i Kvinner og kreft. Målet er å bidra til evidensbaserte kostråd og helsefremjande arbeid med utgangspunkt i sunt kosthald. Gjennom Kvinner og kreft-studien er eg med i European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, eit stort nettverk som jobbar med å finna årsaker til kreft og bidra til kreftførebygging.
I tillegg har eg interessert meg for vekt, vektutvikling og slanking, både blant barn/unge og vaksne. Eg har også drive noko metodisk arbeid retta mot val av metodar for innsamling av kosthaldsdata, og matvaredatabasar.