Underside til Paramedisin

Ofte stilte spørsmål

På denne siden finner du som søker til bachelorprogrammet praktisk informasjon.

 

 

Viktig informasjon til søkere:

Autorisasjonsordning for helsepersonell: Ved avlagt bachelorgrad i paramedisin kan kandidater søke om autorisasjon som ambulansearbeider. For informasjon om autorisasjonsordninger se Helsedirektoratets nettsider.

Fysisk opptaksprøve/spesielle opptakskrav er fastsatt av Samordna opptak under kravkode PREHOS og i studieplanen.

Opplæring i utrykningskjøring (kode 160): Kompetanse for å betjene utrykningskjøretøy (kode 160) er inkludert ved UiT Norges arktiske universitet. Det tilfaller ingen ekstra kostnader for dette.

Du må også betale for uniform for å bruke på simulerings- og ferdighetsenheten. Uniformen koster omkring 2000 kroner, og kjøpes gjennom universitetet kort tid etter studiestart.

Forskrift om krav til akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus ("akuttforskriften"): Studiet kvalifiserer for arbeid i både bil- og båtambulansetjeneste. Videre kvalifiserer utdanningen helsefaglig til å være søknadsberettiget for opptak til HEMS (Helicopter Emergency Medical Service). Slik akuttforskriften er formulert er ikke paramedisiner (paramedic) eller utdanningen spesifikt nevnt. Forskriften er ikke til hinder for tilsetting i bil- og båtambulansetjeneste.

Avvikende søknadsfrist for søkere til opptak på grunnlag av realkompetanse: 1. mars.

 

 

Ofte stilte spørsmål:

Du er selv ansvarlig for å laste opp dokumentasjonen din innen fristen.  Fristen for å laste opp dokumentasjon er 20. april. Har du utdanning og praksis du fullfører i vår, er siste frist for å laste opp 1. juli.  (Se nettsidene til Samordna opptak: https://www.samordnaopptak.no/info/)

Søkere som tas opp til studiet må legge fram politiattest jf. Universitets- og høyskoleloven §4-9 andre ledd, jf. helse- og omsorgstjenesteloven §5-4 (i følge nytt krav om politiattest for alle som skal jobbe i den kommunale helse- og omsorgstjenesten fra og med 1.1.2017).

Hvordan søker jeg om politiattest?

  • Søk elektronisk ved å følge instruksjonene på Politiets nettsider.
  • Velg "Studenter" som kategori.
  • Velg "Opptak kommunale helse- og omsorgstjenester " som formål.
  • Legg ved bekreftelse på at du har fått studieplass.  Fortrinnsvis er dette tilbudsbrevet du har mottatt fra Samordna Opptak.  Vedlegget lastes opp sammen med  søknaden til politiet.


Politiet sender attesten til din digitale postkasse.  Har du ikke åpnet din digitale postkasse ennå kan du enkelt og greit gjøre det ved Digipost.no.  Det er foreløpig ikke mulig å sende videre i Digipost, og du må ikke sende sensitive opplysninger per epost. Derfor må du ta utskrift og levere i papir.

Når må du levere politiattesten?
Dersom du ikke har aktuelle merknader på politiattesten, skal du levere attesten så snart som mulig i forbindelse med studiestart og i forkant av at du skal ut i praksis.
Får du tilbud om studieplass og har aktuelle merknader på politiattesten, skal du levere den innen fristen for å takke ja til studieplassen.
Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder.
Vær oppmerksom på at det  kan ta inntil 6-7 uker å få en politiattest. Bestill derfor politiattesten i god tid.

Hva skjer om du ikke leverer politiattesten i tide?
Du kan ikke starte i praksisstudier/klinisk undervisning før politiattesten er levert. Leverer du ikke politiattesten tidsnok risikerer du forsinkelser i studiene dine. Om du ikke leverer politiattest i det hele tatt, blir du utestengt fra praksisstudier/klinisk undervisning. Da kan du ikke fullføre studiet.

Studenter som skal ut i praksis eller klinisk undervisning ved bestemte utdanninger, må være bevisst sin smittestatus når det gjelder tuberkulose og meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA). Dette gjelder gjennom hele studietiden. For mer informasjon se: Studenthelse og HMS

Du står selv ansvarlig for å ha sjekket at du tilfredsstiller helsekrav til førerkort klasse D (omtales her som kjøretøygruppe 3).  Dette er avgjørende for å kunne gjennomføre utrykningskurset i utdanningen og få oppkjøring til kode 160 (kompetansebevis for utrykning) hos Statens vegvesen.

Skikkethetsvurdering skal sikre at personer innenfor enkelte yrker er skikket til den jobben de er utdannet til. Det betyr at de i tillegg til den faglige kunnskapen, også skal være personlig egnet til å utføre jobben. Skikkethetsvurderingen av alle studenter ved helse- og sosialfaglige utdanninger, foregår kontinuerlig gjennom hele studiet.

Vi anbefaler at du forhåndstester deg på øvelsene som inngår i den fysiske opptaksprøven. Øvelsene er beskrevet under.

For å bestå den fysiske testen må samtlige øvelser gjennomføres med bestått resultat. Det er samme krav til gutter og jenter. Det gis kun ett (1) forsøk på hver øvelse. Kontrollør teller godkjente repetisjoner på styrketestene. Det er ikke tillatt med pauser, gjennomføringen skal være kontinuerlig.

1. KONDISJON

Tredemølle – løpetest

Det vil bli gitt 5-10 minutter til oppvarming før testen begynner.

  • Testen skal gjennomføres på tredemølle uten å holde seg i rekkverket. (stigning = 0)
  • Gjennomføringstid: 16 minutter. Vi legger til 15 sekunder, da møllene bruker noe tid på og komme opp i hastighet.
  • Testpersonen kan selv justere hastigheten, men må ha løpt 3000m i løpet av 16 minutter, uten avbrudd. Med en snittfart på 12 km/t er kravet nådd på 15 minutter. Snittfart 11,25 gir 3000 meter på 16 minutter. Møllene viser hastighet i km/t.
  • Dersom testpersonen opplever stort ubehag under testen skal testingen umiddelbart avbrytes. 

Vurdering: For bestått resultat må testpersonen ha løpt 3000m innen 16 minutter.

Vi gir beskjed når det har gått 5 minutter, 10 minutter og 15 minutter. Videre gis beskjed når det er 30 sekunder igjen. De siste 10 sekundene telles ned. Rekk en hånd i været når du nærmer deg ferdig, eller om du lurer på noe.

2. STYRKE

Knebøy

  • Testpersonen skal ha en oksygensekk på ryggen – tilsvarende 10 kg, og manualer tilsvarende 3 kg i hver hånd.
  • Avstanden mellom føttene skal være en skulderbredde.
  • Bøy ned i hoftene og knærne. Hofteledd skal være lavere enn kneledd.
  • Armene holdes i valgfri posisjon, men kettlebells/manualene skal ikke berøre gulvet i nedre stilling.

Vurdering: For bestått resultat må testpersonen gjennomføre 20 repetisjoner i henhold til beskrivelsen ovenfor.                    

Planken

  • Bare tærne og underarmene skal være i kontakt med underlaget. Armene skal peke fremover.
  • Når du løfter knærne fra underlaget og kroppen er strak fra ankler til nakke, starter tidtakingen.
  • Du skal holde kroppen strak i 60 sekunder uten å løfte eller senke baken eller bøye knærne.

Vurdering: For bestått resultat må testpersonen gjennomføre testen i henhold til beskrivelsen ovenfor

Situps

  • Utgangsstilling er liggende på ryggen med leggene på step-kasse med 90 grader i hofte- og kneledd.
  • Kontrolløren holder beina fast.
  • Hendene skal holdes på hodet slik at fingrene møtes bak hodet under hele øvelsen.
  • Hendene (fingrene) skal helt berøre gulvet i nedre stilling.
  • I øvre stilling skal vekselvis høyre og venstre albue berøre innsiden av motsatt kne.

Vurdering: For bestått resultat må testpersonen gjennomføre 10 repetisjoner til hver side i henhold til beskrivelsen ovenfor, til sammen 20 repetisjoner.

Kort om testdagen

Her har vi samlet svar på noen av de vanligste spørsmålene vi pleier få om den fysiske opptaksprøven.

Hva skal jeg ha på meg?
Vi anbefaler at du har på deg lett treningstøy og gode sko. Du skal løpe 3000 meter, og så gjøre styrkeøvelser. Joggesko, shorts og treningstrøye / t-trøye er nok.

Hvordan registrerer jeg meg testdagen?
I inngangspartiet finner du en registreringsmedarbeider. Der melder du at du er kommet, signerer for oppmøte, viser ID, og leverer egenerklæringen for svømmedyktighet.

Du vil videre få informasjon og vist til garderobe slik at du kan gjøre deg klar til test.

Hva gjør jeg om jeg er forsinket?
Kom og meld deg, så prøver vi å sette deg i en annen gruppe. Vi kan ikke garantere at vi får det til, dette avhenger av hvor store grupper vi får. Vi prøver å få det til.

Hvor lang tid tar opptaksprøven?
Selve opptaksprøven tar mellom 30 minutter og 1 time, litt avhengig av om gruppen du møter sammen med er stor eller liten. I tillegg er det oppmøte 30 minutter før testen starter. Sett av 1,5-2 timer for sikkerhets skyld.

Får jeg karakterer?
Det gis bare bestått / ikke bestått.

Må jeg bestå alle testene?
Ja, alle må bestås for at søknaden skal behandles.

Kan jeg gjøre alternative styrketester eller kondisjonstester?
Nei.

Hvor mange forsøk har jeg på styrketestene og 3000 meteren?
Ett forsøk.

Hvis jeg stryker, når kan jeg prøve igjen?
Neste år.

Hva er rekkefølgen på testene?
Først løpes 3000 meter. Etter denne får dere puste ut i noen få minutter, så starter styrketestene. Gruppen deles i mindre grupper og styrketestene gjennomgås etter rekkefølge «planke», «knebøy» og «situps». Det kan forekomme endringer i rekkefølge.

Det er egen kvote for søkere som kan dokumentere nordnorsk/samisk tilknytning fra høsten 2020. For nærmere informasjon om dette, se Samordna opptak.

Hvordan dokumenterer du nordnorsk tilknytning?
Du kan dokumentere nordnorsk tilknytning med en bostedsattest, og eventuelt adressehistorikk, fra Skatteetaten. Den skal vise at du har bodd i Nord-Norge de siste ti årene, og at du fortsatt bor i landsdelen. Attesten må være utstedt i søknadsåret. For å dokumentere tilknytning til Nord-Troms og Finnmark, må du ha tilsvarende bostedsattest derfra.




Page administrator: Bjørn Torsteinsen
Last updated: 03.12.2024