Kunnskapsutvikling, ytringsfrihet og akademisk frihet i og om Russland

– et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet og The Independent Barents Observer

Velkommen til prosjektlansering! Samarbeidet vil styrke og samle russlandskompetansen ved UiT Norges arktiske universitet og The Independent Barents Observer (IBO), for slik å bidra til fri og kritisk kunnskapsutvikling om Russland og støtte til russisk sivilsamfunn i eksil.

Russiske akademikere og journalister protesterer i Moskva mot nytt lovforslag om opplysningsvirksomhet, februar 2021. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/Shutterstock

Åpning ved UiT-rektor Dag Rune Olsen

Presentasjon av prosjektet ved Thomas Nilsen, Atle Staalesen, Denis Zagore (alle ved IBO) og av Kari Aga Myklebost (UiT)

Ordstyrer: Bjarge Schwenke Fors (UiT)

****************

Russlands angrep på Ukraina 24. februar 2022 og den påfølgende sanksjonspolitikken gjør at vi må søke nye samarbeidsformer for å ivareta og utvikle norsk russlandskompetanse. Samtidig tilsier utviklingen at støtte til russisk sivilsamfunn framover må rettes mer mot russiske eksilmiljø. Repressiv russisk statlig politikk har gjennom flere år tvunget russiske journalister, forskere og andre formidlere i eksil. Mange av de som nå forlater Russland er blant landets dyktigste innenfor sine fagfelt. Dette er ressurspersoner som aktivt kan bidra i medier og kunnskapsmiljøer utenfor Russland.

Prosjektet etablerer samarbeidsflater mellom UiT og IBOs forsterkede redaksjon, som fra høsten 2022 består av russiske eksiljournalister i tillegg til norske journalister. Kunnskapsmiljøene ved IBO og UiT utfyller hverandre med henholdsvis dag-til-dag-dekning og mer langsiktig forskningsarbeid når det gjelder å forstå russisk samfunnsutvikling, og en samordning og styrking av disse miljøene framstår som særlig viktig i en tid der Russland endrer seg raskt og på uforutsigbar måte.

Prosjektet er forankret i verdier om ytringsfrihet, pressefrihet, akademisk frihet og demokratisk utvikling. UiT og IBO har i mange år hver for seg jobbet med samarbeidspartnere i Russland med utgangspunkt i disse verdiene, og samler nå sine krefter for å forsterke arbeidet.  Prosjektet vil ha årlige åpne arrangement for et allment publikum som tematiserer russisk samfunnsutvikling, ytringsfrihet, fri journalistikk og akademisk frihet i Russland og i landets forhold til nabostater.

Prosjektet er del av et langsiktig arbeid for styrking av lokal og regional kompetanse og kunnskapsbygging om Russland, samt arbeid med pressefrihet og støtte til russisk sivilsamfunn. Det bygger videre på samarbeid mellom akademiske kunnskapsmiljøer og journalister og media, og legger til rette for forsterket forskning og journalistikk om Russland og grenserelaterte problemstillinger med Kirkenes og Tromsø som utgangspunkt.

Lanseringen er gratis og åpen for alle.

When: 28.02.23 at 19.00–20.00
Where: Barentshuset, 1. etasje, Wiulls gate 3, Kirkenes
Location / Campus: Kirkenes
Target group: Employees, Students, Guests, Invited, Unit
Contact: Bjarge Schwenke Fors
E-mail: bjarge.s.fors@uit.no
Add to calendar