autumn 2025
VID-6114 Mat og helse del 1 - 15 stp

Type of course

Emnet brukes i videreutdanningav lærere, og kan ikke tas som enkeltemne.

Admission requirements

Søknadsfristen er 1. mars hos Utdanningsdirektoratet (for stipend- og vikarordning). Søknad må også registreres på EVU-web ved UiT. Frist 15. april.

Emnet tilbys med forbehold om tilstrekkelig antall kvalifiserte søkere.

Utgifter i forbindelse med digital samling må påregnes og dekkes av skoleier eller deltaker.


Course content

Sentralt i emnet inngår folkehelse og livsmestring med fokus på helsefremmende og forebyggende arbeid med mat og måltider. Fagdidaktikk er gjennomgående i hele emnet.

  • Innføring i grunnleggende ernæring og et helsefremmende kosthold i et folkehelseperspektiv
  • Mat og måltidets betydning for utjevning av sosial ulikhet i kosthold og helse
  • Kunnskap om sammenhengen mellom barn og unges kosthold og helse
  • Fagdidaktisk kompetanse
  • Kritisk kunne vurdere undervisning og forsknings- og utviklingsarbeid i faget

Objective of the course

Kunnskap

Studenten har:

  • kunnskap om fagets historie og sentrale styringsdokumenter for faget
  • Kunnskap om matvarer og næringsinnhold og de ulike matvaregruppene, bearbeiding av mat og kjøkkenhygiene
  • kunnskap om hva som kan fremme matdannelse, helsefremmende og bærekraftig og etisk matforbruk
  • kunnskap om hvordan didaktiske modeller kan anvendes i planlegging, gjennomføring og vurdering av elevenes læringsarbeid i faget
  • kunnskap om hvordan ny viten omdannes til nasjonale kostanbefalinger

Ferdigheter

Studenten kan:

  • bruke fagbegreper og anvende forskningsbasert kunnskap og kritisk vurdere kostholdsinformasjon og undervisningsmateriell
  • praktisere faget i tråd med læreplanens intensjoner og innhold og produsere trygg mat i tråd med nasjonale kostanbefalinger
  • bruke relevante digitale verktøy og medier i undervisningen
  • anvende ulike matlagingsmetoder til å lage trygg mat med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk
  • planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning og didaktisk refleksjon didaktisk praktisk arbeid

Kompetanse

Studenten kan:

  • se faget gjennom et tids- og samfunnsaktuelt perspektiv og forstå hvordan faget kan bidra til utjevning av sosial ulikhet i helse
  • ta ansvar for lokalt læreplanarbeid og bidra til nytenkning og utvikling av faget
  • oppdatere seg faglig og reflektere over egen undervisningspraksis i faget
  • utøve og utvikle profesjonalitet som underviser i faget og ha innsikt i relevante fag- og profesjonsetiske problemstillinger

Language of instruction and examination

Norsk

Teaching methods

Det legges opp til 3 samlinger på 2,5 dager. To fysiske samlinger og en digital samling.

  • Studentdreven undervisning både digitalt og ved fysiske samlinger
  • Studentaktive læringsformer
  • PBL-metoden - problembasert læring
  • Forelesninger, både digitalt og ved fysiske samlinger
  • Digitale seminarer og seminarer på fysiske samlinger
  • Digital veiledning
  • Studentbasert undervisning
  • Didaktisk praktisk-metodisk matfaglig arbeid

Schedule

Examination

Examination: Duration: Grade scale:
Muntlig eksamen 15 Minutter A–E, fail F

Coursework requirements:

To take an examination, the student must have passed the following coursework requirements:

Obligatorisk oppmøte Approved – not approved
Didaktisk undervisningsopplegg Approved – not approved
UiT Exams homepage

More info about the coursework requirements

  • 70% obligatorisk oppmøte
  • Didaktisk undervisningsopplegg

More info about the oral exam

PBL-presentasjon med muntlig høring. Eksamen gjennomføres digitalt.

Re-sit examination

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Earlier years and semesters for this topic