Grenseseminaret 2024: Geopolitikk på bakken i Arktis

– Vi må dra geopolitikken ned til det som også foregår på bakken, sier Bjarge Schwenke Fors, instituttleder ved Barentsinstituttet. Tirsdag åpnet han Grenseseminaret 2024 i Kirkenes, hvor geopolitikkens praktiske implikasjoner i Arktis står i fokus.

Folk som står ute i snøen
– Vi ønsker å vise bredden av den geopolitiske kompetansen på UiT. Fra havrett til språk, foredragene illustrerer hvordan geopolitikk berører ulike fagområder, sier Bjarge Schwenke Fors, instituttleder ved Barentsinstituttet. Photo: Inger Elin Utsi/UiT
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Published: 05.11.24 17:16 Updated: 05.11.24 22:48
Arctic Geopolitics About UiT

Seminaret som arrangeres av Barentsinstituttet ved UiT Norges arktiske universitet, samler forskere, politikere og lokale aktører for å diskutere hvordan storpolitiske beslutninger påvirker hverdagen i grenseregionene.

– Vi må dra geopolitikken ned til det som også foregår på bakken, sier Bjarge Schwenke Fors, instituttleder ved Barentsinstituttet. 

Han understreker viktigheten av å forstå hvordan globale spenninger og politiske beslutninger påvirker lokalsamfunnene i nord direkte.

UiT med bred geopolitisk kompetanse

Årets seminar skulle opprinnelig holdes i både Kirkenes og Vardø, men på grunn av en dårlig værmelding er alle arrangementene lagt til Kirkenes. Programmet består av seks åpne foredrag av forskere ved UiT som samlet dekker et bredt spekter innen geopolitikk. 

– Vi ønsker å vise bredden av den geopolitiske kompetansen på UiT; fra havrett til språk. Foredragene illustrerer hvordan geopolitikk berører ulike fagområder, sier Fors.

Blant foredragsholderne er professor Njord Wegge, som skal snakke om norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk i en ny tid, og Tore Nesset, professor i russisk, som utforsker om begrepet "sikkerhet" har samme betydning på ulike språk.

– En studietur og en dannelsesreise

I tillegg til de åpne foredragene arrangeres det også en lukket sesjon for påmeldte deltakere. Her får deltakerne mulighet til å møte sentrale aktører i regionen. Foto: Anne Figenschou

– Dette er en studietur og en dannelsesreise for det geopolitiske forskningsmiljøet ved både UiT og andre institusjoner. Ved å møte dem som står midt i det geopolitiske brennpunktet, får vi en dypere forståelse for utfordringene og mulighetene i grenselandet, sier Fors.

Det blir møte med Barentssekretariatets nye daglige leder, Kenneth Stålsett, og med Gøril Johansen, som tidligere har ledet formannskapet i Barentsrådet. Det blir også et møte med The Independent Barents Observer, som holder til i Kirkenes med en russisk eksilredaksjon, som skal komme med sine perspektiver på situasjonen.

– Gjennom dialog og kunnskapsdeling håper vi å styrke forståelsen for hvordan geopolitikk former våre lokalsamfunn, avslutter Fors.

Første seminar i 2007

Grenseseminaret ble arrangert første gang i 2007, og har som mål å være en arena hvor akademia og lokalsamfunn møtes. Årets fokus på geopolitikkens praksis understreker behovet for å se på hvordan internasjonale forhold påvirker hverdagen i nord. Årets seminar har også hatt drahjelp av Senter for geopolitikk (GEOPOL) der UiT er en av partnerne.

Les gjerne mer om programmet til Grenseseminaret her!

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Published: 05.11.24 17:16 Updated: 05.11.24 22:48
Arctic Geopolitics About UiT