Totalberedskap i nord er tema på Narvik-konferanse
– Det er i nord kravene til mobilisering og behovet for samhandling er størst, sier prorektor Jan-Gunnar Winther når UiT og Narvik kommune nå inviterer til totalberedskapskonferanse i Narvik 7.–8. mai.

Sentrale aktører fra forsvar, politikk, næringsliv og frivillig sektor er på plass når konferansen «Totalberedskap i nord: Sterkere sammen» arrangeres i Narvik i mai – 80 år etter frigjøringen av Norge.
Bakgrunnen for konferansen er en stadig mer krevende internasjonal sikkerhetssituasjon. Til konferansen kommer nøkkelaktører for å diskutere sikkerhetsutfordringer i nord, behovet for kunnskapsberedskap og samarbeid over sektorgrensene.
– Nord-Norge i en særstilling
Prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Jan-Gunnar Winther, er konferansens moderator og understreker det tverrsektorielle behovet for samarbeid:

– Vi står foran en dugnad hvor alle ressurser i samfunnet må spille sammen, både for å utnytte ressursene våre best mulig og for å styrke totalberedskapen. Nord-Norge står i en særstilling med tanke på sikkerhetssituasjonen. Det er her kravene til mobilisering og behovet for samhandling er størst, sier Winther.
Meld deg på konferansen her
Også Narviks ordfører, Rune Edvardsen, peker på regionens spesielle rolle og ansvar:
– Vi har en strategisk viktig posisjon, og i Narvik vet vi hvor viktig det er med god beredskap. Geografien vår, infrastrukturen vi forvalter, og nærheten til viktige transportårer gjør oss sårbare – men også ansvarlige. Næringslivet, vi som kommune, offentlige etater og frivilligheten må være forberedt. Det krever en bevisstgjøring, og Totalberedskapskonferansen er en viktig del av dette.
Sikkerhet i ny tid
Begge understeker at sikkerhet og beredskap er tema som alle aktører i samfunnet må forholde seg aktivt til – og på helt andre måter enn tidligere. Og både Winther og Edvardsen løfter sentrale spørsmål inn i konferansen:
Hva betyr dette for oss i Nord-Norge? Hva er Forsvarets og sentrale myndigheters planer, og hvilken betydning vil de ha for beredskapsarbeid hos næringsliv, hos kommuner og offentlige etater, i frivillig sektor og hos øvrige samfunnsaktører? Hvilken rolle spiller kunnskap i beredskapsplanlegging – og hvordan kan vi samarbeide om forebygging og krisehåndtering?
To dager med workshops og plenum
Konferansen strekker seg over to dager. Første del består av fire parallelle workshops med temaer som demokrati og desinformasjon, kraft og digital infrastruktur, helseberedskap, samt transport og logistikk. Den andre delen samler alle deltakerne i plenum for kunnskapsdeling og felles situasjonsforståelse. Blant konferansedeltakerne er
· Bjørn Erik Eskedal, fagsjef, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
· Ellen Katrine Hætta, politimester, Finnmark politidistrikt
· Erlend S. Bøe (H), stortingsrepresentant og medlem av helse- og omsorgskomiteen
· Gunhild H. Gjørv, professor, UiT Norges arktiske universitet
· Kenneth Ruud, adm.dir, Forsvarets forskningsinstitutt
· Ketil Olsen, konsernsjef, Andøya Space
· Sigrid Ina Simonsen, regiondirektør, NHO Arktis
· Stian Skramstad, kirurg, Forsvarets sanitet
· Trond Nilsen, brigader, nestkommanderende/stabssjef Hæren
Målgruppen for konferansen spenner vidt: nasjonale og regionale myndigheter, Forsvaret, kommunesektoren, næringsliv, frivillige organisasjoner, akademia og studenter.
Det er gratis å delta, og påmeldingsfristen er satt til 2. mai. Begrenset antall plasser! Meld deg på her