Children's Right to Health

Photo: Lena Bendiksen

Møt medarbeiderne: Mona Martnes, postdoc

Mona Martnes er postdoc på prosjektet Children's Right to Health. Vi har stilt henne noen spørsmål om hennes egen bakgrunn, og bakgrunnen for prosjektet. 

 

Hva gjorde du før du begynte som postdoc? Jeg disputerte med avhandlingen min om barnets beste i saker om opphold på humanitært grunnlag og utvisning høsten 2019. Etter disputas, og frem til jeg startet som post doktor har jeg jobbet med to ulike prosjekt, som begge omhandler barns rettigheter innenfor utlendingsretten. Det ene er en barnerettslig veileder for saksbehandlere i UDI og det andre er om barns rett til informasjon av negative karakter, herunder om avslag på en søknad om oppholdstillatelse.

Hva handler postdoktorprosjektet ditt om? Prosjektet mitt vil først og fremst være konsentrert om barns rett til psykisk helse etter barnekonvensjonen artikkel 24. Jeg vil analysere retten til psykisk helse, blant annet ved hjelp av ulike rettighetsteorier, med et særlig fokus på «the Capability approach». Videre vil jeg se på hvordan velferdsstaten er egnet til å sikre barns rett til helse, og hvilke utfordringer som gjør seg gjeldende i et nordisk velferdsstatsmodell for ivaretakelse av denne rettigheten. Formålet med prosjektet er å bidra til å utforme et teoretisk fundament som kan benyttes ved analyser av retten til helse, men som også er relevant for andre menneskerettigheter. 

Hvorfor valgte du å forske på dette/ hva er bakgrunnen for prosjektet? Barns rett til helse er en fundamental rettighet hvor det er behov mye forskning. Jeg synes prosjektet er meget viktig. I tillegg er jeg veldig glad i teori og i å foreta grundige juridiske analyser, og i dette prosjektet er det rom for nettopp dette. Ikke minst gir det både økt arbeidslyst og kunnskap å delta i et prosjekt hvor jeg kan samarbeide med andre dyktige forskere, slik jeg kan i prosjektet Children’s right to Health.

Hvorfor bør dette forskes på? Selv om Norge er et land med mye ressurser, er det barn som ikke får ivaretatt sin rett til helse. Særlig store utfordringer er det knyttet til psykisk helse. Det er helt nødvendig med forskning som kan bidra til å realisere retten til helse for alle barn. Intervju stipendiat