Tidsskrift søker historier fra praksisfeltet
Tidsskrift for psykisk helsearbeid inviterer til å sende bidrag til et temanummer med fokus på migrasjon, familier og psykisk helse.
Migranter, spesielt flyktninger og asylsøkere, har en høyere risiko for depresjon, angst og PTSD. Dette kan skyldes erfaringer med konflikt, diskriminering og integrering.
Tidsskriftet for psykisk helsearbeid tar nå sikte på å utforske hvordan familiedynamikk har en betydning for migranters psykiske helse. Separasjon fra familien og gjenforeningsprosesser kan påvirke psykisk helse negativt, mens støtte fra nære og fjerne familiemedlemmer kan gi avgjørende emosjonell støtte.
Mange mulige sjangre
Resultatet skal bli et temanummer med bidrag fra akademikere, praktikere og enkeltpersoner med levd erfaring. Bidrag kan være både vitenskapelige artikler, fagartikler, essays, kritiske blikk, eksempler på beste praksis, bokanmeldelser og fortellinger.
Og tidskriftet ønsker nå ditt bidrag!
- Vi trenger mer kunnskap om kjønnsspesifikke erfaringer, psykisk helse på tvers av ulike generasjoner, og kulturelt skreddersydde intervensjoner for psykisk helse, forklarer Johanna Laue som er både prosjektleder i HelseIntro og en av tre redaktører for temanummeret.
Hun utdyper videre:
- Vi ønsker bidrag som fremhever mangfoldet av erfaringer med psykisk helse, med tanke på ulike familiestrukturer, for eksempel transnasjonale, enslige forsørgere, skeive eller utvalgte familier, og ulike generasjoner blant migranter. Vi oppfordrer både til bidrag som har et spesifikt kjønnsperspektiv, og som reflekterer rundt rollen av retningslinjer og tjenester.
Har du lyst til å bidra? Slik går du fram
Send et sammendrag av teksten din på e-post til Johanna Laue (johanna.laue@uit.no) senest 15. desember 2024. Lengde på sammendraget: 250-400 ord. Legg ved en kort forfatterbiografi på maksimalt 50 ord.
Er du usikker om din ide er relevant for tidsskriftet, eller hvilken sjanger som kan egne seg best? Tar kontakt med Johanna Laue for avklaring.
Vi tar imot bidrag på både skandinaviske språk og engelsk. Husk å oppgi sjangeren for ditt bidrag.
For mer informasjon om hva manuskriptet skal inneholde, se https://www.idunn.no/page/tph/author
Hva skjer så videre?
- Redaksjonen vil gi tilbakemelding til deg senest 15. januar 2025
- Fullstendig tekst for vurdering må sendes inn senest 1. juni 2025
- Gjennomganger og revisjoner kan forventes fra 1. juni til 1. desember 2025
- Alle bidrag til spesialutgaven overleveres til sjefredaktøren i starten av januar 2026
Temanummeret blir publisert i mars 2026 i Tidsskrift for psykisk helsearbeid.