Student activities

Skolelaboratoriet i realfag og teknologi
Tilbake til elevaktiviteter Ressurser Om skolelaboratoriet Læreraktiviteter Elevaktiviteter

Utforsk nordlysets gåter gjennom AR og programmering

nordlys400.jpg

Du ser et ufattelig spektakulært nordlys på himmelen, det er som en eksplosjon. Samtidig skal du navigere en båt gjennom et trangt sund, men opplever at navigasjonssystemet ikke fungerer. Båtens GPS er ikke i stand til å finne din eksakte posisjon, og du ender opp på feil kurs i en kritisk situasjon.

Dette er et eksempel på et scenario som kan oppstå dersom en skikkelig kraftig solstorm treffer jorda. Dagens teknologi gjør at nordlyset kan utforskes ved bruk av instrumenter som satellitter, raketter og bakkeradarer. Nordlysforskningen er ikke bare viktig for forståelsen av fysikken bak fenomenet, men også for hvordan vi kan beskytte samfunnet vårt mot påvirkning fra solstormer. 

Hva er egentlig nordlys, hvorfor får det forskjellige farger og hvordan oppstår det? Hvorfor er Norge så viktig for nordlysforskningen og hva jobber dagens forskere med?

Dette undervisningsopplegget lar elevene finne svar på disse spørsmålene gjennom en kombinasjon av teoretisk gjennomgang og praktiske oppgaver. Vi bruker AR for å utforske hva som skjer i nordlyset, og sentrale steder for nordlysforskning. Elevene får også utvikle ett program i Python som hjelper dem med å analysere data fra en rakett som har gått gjennom nordlyset.


Fagområde: Fysikk, Teknologi og forskningslære 2, Matematikk, Programming
Type aktivitet: Labøvelse
Skolefag: Naturfag VG1, Naturfag grunnskole
Varighet: 90 min
Maks antall elever: 30
Målgruppe: Videregående, Ungdomstrinnet
Ansvarlig: Os, Vibeke

Klikk her for å melde på din klasse!