Tilskudd av hemjern fra selkjøtt for å forebygge jernmangel: verdens mest utbredte mangeltilstand
By
Rune J. Ulvik
Prof.em. dr.med.
Universitetet i Bergen
To milliarder mennesker lider av ernæringsbetinget jernmangel pga. et vegetarisk kosthold, fattigdom og underernæring. Ca. 50 % har jernmangelanemi. 88 % lever i U-land hvor særlig barn, unge kvinner og gravide er utsatt for redusert psykomotorisk utvikling, kronisk tretthet, økt sykelighet og svangerskapskomplikasjoner. I enkelte land er BNP redusert 3 - 4 %. Absorpsjon av jern fra plantekost er kun 5-10 % mot 15-30 % av organisk hemjern fra rødt kjøtt (myoglobin) og blodmat (hemoglobin). Hemjern er imidlertid mangelvare i mange fattige land med 10-12 ganger lavere inntak av kjøtt per capita enn i I-land; og i store deler av verden er det kulturelle og religiøse motforestillinger mot blodmat.
Forsøk i flere ti-år med tilskudd og berikning av mat med uorganisk jern, har ikke ført til en bærekraftig løsning i kampen mot jernmangel. Hemjern kan på sin side ikke syntetiseres og ekstra tilskudd må derfor gis som et naturprodukt. Bortsett fra blod er sel- og kvalkjøtt den rikeste kilden til hemjern i dyreriket med hhv. 20 og 10 ganger større konsentrasjon enn rødt oksekjøtt. Selkjøtt har derfor potensial som råstoff for fremstilling av et hemjern kosttilskudd som i en akseptabel dose vil kunne dekke minst 50 – 75 % av daglig jernbehov på 1-2 mg.
”WHO declared a UN Decade of Action on Nutrition (2016-2025). The Decade calls for (…) preventing all forms of malnutrition worldwide, particularly (...) anemia in women and children among other micronutrient deficiencies”.
_________________________________________________________
Rune J. Ulvik (f. 1947) er spesialist i klinisk kjemi. Fra 1985 overlege ved Laboratorium for Klinisk Biokjemi, Haukeland universitetssjukehus og professor i medisinsk biokjemi ved Universitetet i Bergen. Dr.grad (1982) om jernmetabolisme og hemsyntese i mitokondrier og kliniske studier av jernoverskudd (hemokromatose) og jernmangel. Han har i 15 år samarbeidet med Senter for internasjonal helse, UiB og Tribhuvan University, Kathmandu om jernmangel i Nepal.