Samisk søndag

I anledning Samisk uke i Tromsø inviterer Tromsø Museum til Samisk søndag 3. februar med utstillingsåpninger, konsert og aktivitet for barna. Velkommen!

 

Program for Samisk søndag

 

1200 – 1530 Samisk duodji aktivitet for barna ved stipendiat Jorunn Løkvold, Norsk Håndverksinstitutt. I utstillinga Sápmi – en nasjon blir til

Siden det ikke er lenge til feiringa av Samenes nasjonaldag 6. februar er det samiske flagget utgangspunkt for dagens aktivitet. 

Vi lærer om flagget og skal lage kort med flagget som motiv i filt eller silkepapir.

 

1300 Åpning av vandreutstillinga Nettverksbyggeren - Elsa Laula Renberg ved avdelingsleder Kari Sommerseth Jacobsen, Helgeland museum. I Lillesalen

 

Elsa Laula Renberg var en nettverksbygger av de sjeldne. Hun stiftet mange foreninger og var hovedpersonen bak det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917.
27 år gammel skrev hun heftet «Inför lif eller död» der alt hun mente ble begrunnet. Hun kjempet for samenes sak, og mente at det sto om liv eller død for hennes folk som ble utsatt for så mye urett.
Utstillinga ar laga av Helgeland museum og vises på tromsø Museum til 25. april 2019.

 

 1400 Landsdelsutstillinga i Tromsø i 1870.

Presentasjon av miniutstilling i "VitenSkapet" ved professor Trude Fonneland og forsker Cathrine Baglo, begge Norges arktiske universitetsmuseum . I Storhallen

Vitenskapet forteller historia bak Stiftsutstillinga i Tromsø i 1870 og presenterer noen av de samiske gjenstandene som var del av denne utstillinga.

Disse representerer også de første samiske gjenstandene som ble innlemmet i Tromsø Museum sin samling.

Tørrfiskportal, publikum, samer og reinsdyr fra Stiftsutstillinga i 1870.  Kilde: Norges arktiske universitetsmuseum.

 

1430 Láhpoluoppal. Meditativ solokonsert ved musiker Kristine Hansen. I Museumssalen

I fremføringen får man høre lydopptak fra vidda (i nærheten av Láhpoluoppal), to sjøsamiske joiker fra Universitetsmuseets joikearkiv, og Kristine spiller slagverk oppå dette. I tillegg er det bildefremvisning i bakgrunnen.
Publikum inviteres til å sitte, ligge, stå, meditere etc. Vi sprer reinskinn til å ligge på. Konserten varer 40 minutter.
Konserten er en del av prosjektet Lyd-ID hvor Kristine lydidentifiserer steder i Nord-Norge forbinder det med tradisjonsmusikk fra plassen og skaper ny musikk ut av dette. Prosjektet er støttet av Samisk kunstnerråd. Les mer om Lyd-ID her.
When: 03.02.19 at 12.00–15.30
Where: Tromsø Museum
Location / Campus: Tromsø
Target group: Guests
E-mail: karen.marie.christensen@uit.no
Add to calendar