Kurs om soppens rolle innen ernæring og dens medisinske virkning / Course about the role of fungi in nutrition and its medical use

Illustrasjons-/bannerbilde for Kurs om soppens rolle innen ernæring og dens medisinske virkning / Course about the role of fungi in nutrition and its medical use
eugloh.eu

NORWEGIAN:

Ønsker du å lære om hva som skiller spiselige fra giftige sopp eller hvordan sopp kan ha en medisinsk virkning? Fra april til mai i 2025 holder University of Novi Sad et kurs hvor du kan bygge kunnskap om en organisme som kan brukes til mange formål.

 

ENGLISH:

Do you want to learn about what distinguishes edible from poisonous mushrooms or how fungi can have therapeutic properties? From April to May 2025, the University of Novi Sad is holding a course where you can build knowledge about an organism with many uses.

 

NORSK:

Dato: 5. april 2025 – 31. mai 2025 (19:00)

Sted: Novi Sad, Serbia

Vertsuniversitet: University of Novi Sad (UNS)

Modus / type aktivitet: Kurs (både digitalt og fysisk)

Målgrupper: Bachelor- og masterstudenter og stipendiater

Varighet: 5 dager

Dokumentasjon av deltakelse: 5 ECTS

Språk: Engelsk

Vurdering av søkere: Kvalitativ

Internasjonalt kursbevis: Ja

Søkerkriterium: 100 prosent motivasjon

 

Søknadsfrist: 26. januar 2025

 

Mål for kurset:

Dette kurset har som mål å gjøre studentene kjent med betydningen av sopp både som organismer brukt i ernæring og medisin og som mikroorganismer som kan produsere giftstoffer skadelige for menneskers helse.

Studentene vil lære om de grunnleggende morfo-anatomiske trekkene ved spiselige sopper, deres ernæringsverdi, viktige medisinske og giftige arter, kjemien til giftige stoffer, forgiftningssyndromer og førstehjelpstiltak.

 

Teoretiske kursemner:

  • Livsstrategier og økologiske roller til sopper
  • Ernæringsmessige og medisinske egenskaper ved sopper (f.eks. antidiabetisk, nevrobeskyttende, immunmodulerende, antimikrobiell, antitumor)
  • Bioaktive forbindelser i sopper: kjemi og aktivitet
  • Viktige spiselige og kommersielt dyrkede sopparter
  • Regler for innsamling og tilberedning av spiselige sopper
  • Identifikasjon av spiselige og giftige arter.
  • Soppgifter: mekanismer, forgiftningssyndromer og behandling (f.eks. falloidin, orellanin, gyromitrin, muskarin).
  • Giftige stoffer i ville sopper (f.eks. tungmetaller, radioaktive elementer)

 

Praktiske aktiviteter:

  • Feltarbeid - identifikasjon av spiselige og giftige sopper og innsamlingsteknikker
  • Laboratoriearbeid - artsbestemmelse, konservering, tilberedning av tinkturer og drikker, førstehjelpsprosedyrer og behandling ved forgiftning

 

Innhold og metodikk:

  • Teori: Livsstrategier og betydningen av sopper
  • Ernæringsverdier av sopper
  • Medisinske egenskaper ved sopper (antidiabetisk, nevrobeskyttende, immunmodulerende, antimikrobiell, antitumor)
  • Bioaktive forbindelser fra sopper – kjemi og aktivitet
  • De viktigste spiselige soppartene
  • Sopper dyrket for kommersiell bruk
  • Regler for innsamling av sopper i felt og tilberedning av spiselige sopper
  • Identifisering av sopper som tilhører spiselige eller giftige arter
  • Mekanismer for giftstoffer
  • Falsk og mild soppforgiftning
  • De viktigste giftige soppene og forgiftningssyndromer: falloidin, orellanin, gyromitrin, muskarin, pantherin, psilocybin, coprinus-syndrom, paxillus-syndrom, gastrointestinale syndromer
  • Gjenkjenning av symptomer på soppforgiftning, førstehjelpsprosedyrer og behandling
  • Tungmetaller, radioaktive elementer og andre giftige, skadelige stoffer i viltvoksende sopper

 

Praksis:

  • Feltarbeid - gjenkjenning av spiselige og giftige sopparter og regler for innsamling av spiselige arter
  • Laboratoriearbeid - identifisering av spiselige og giftige sopparter, konservering av sopper, tilberedning av drikker og tinkturer, førstehjelpsprosedyrer og behandling

Denne aktiviteten er en del av EUGLOHs arbeidspakke 2

Logo

EUGLOH er en allianse mellom ni europeiske universiteter som legger til rette for mobilitet knyttet til forskning, undervisning og innovasjon. Alliansen støtter opp under aktiviteter, prosjekter og programmer som retter seg mot globale helseutfordringer. Denne virksomheten krysser fagdisipliner og har et spenn som også går utenfor den medisinske sektoren.

ENGLISH:

Date: 5 Apr 2025 16:00 - 31 May 2025 (19:00)

Location: Novi Sad, Serbia

Host university: University of Novi Sad (UNS)

Mode / type of event: Course, blended (both digital and in-person)

Target groups: Master students, PhD students, Undergraduate students

Duration: 5 days

Recognition: Transcript of records - ECTS

Language: English

Recruitment of participants: Qualitative Assessment

Is eligible to international certificate: Yes

Evaluation criterium: 100% - Motivation

 

Application deadline: 26 Jan 2025

 

Course Objective:

This course aims to familiarize students with the significance of mushrooms as both beneficial organisms used in nutrition and medicine (functional food) and as microorganisms capable of producing toxins harmful to human health. Students will learn about the basic morpho-anatomical features of edible mushrooms, their nutritional value, key medicinal and toxic species, the chemistry of toxic substances, poisoning syndromes, and first aid measures.

 

Theory topics:

  • Life strategies and ecological roles of mushrooms
  • Nutritional and medicinal properties of mushrooms (e.g., antidiabetic, neuroprotective, immunomodulatory, antimicrobial, antitumor)
  • Bioactive compounds in mushrooms: chemistry and activity
  • Key edible and commercially cultivated mushroom species
  • Rules for collecting and preparing edible mushrooms
  • Identification of edible and toxic species
  • Mushroom toxins: mechanisms, poisoning syndromes, and treatment (e.g., phalloidin, orellanin, gyromitrin, muscarin)
  • Toxic substances in wild mushrooms (e.g., heavy metals, radioactive elements)

 

Practical activities:

  • Fieldwork - identification of edible and poisonous mushrooms and proper collection techniques
  • Laboratory work - species determination, conservation, preparation of tinctures and beverages, first aid procedures, and treatment for poisoning

 

Content and methodology:    

  • Theory: Life strategies and the importance of mushrooms
  • Nutritional values of mushrooms
  • Medicinal properties of mushrooms (antidiabetic, neuroprotective, immunomodulatory; antimicrobial, antitumor)
  • Bioactive compounds from mushrooms – chemistry and activity)
  • The most important edible mushroom species
  • Mushrooms grown for commercial use
  • Rules for collecting mushrooms in the field and preparing edible mushrooms
  • Determination of fungi with special reference to edible and poisonous species
  • Mechanisms of toxins: False and mild mushroom poisoning
  • The most important poisonous fungi and poisoning syndromes: phalloidin, orellanin, gyromitrin, muscarin, pantherin, psilocybin, coprinus syndrome, paxillus syndrome, gastrointestinal syndromes
  • Recognition of symptoms of mushroom poisoning, first aid procedures and treatment
  • Heavy metals, radioactive elements and other toxic, poisonous substances in wild growing mushrooms

 

Practice:

  • Field work - recognition of edible and poisonous mushroom species and rules of collecting edible species
  • Laboratory work - determination of edible and poisonous mushroom species, conservation of mushrooms, preparation of beverages and tinctures, first aid procedures and treatment etc.

This activity is part of EUGLOH's Workpackage 2

Logo

EUGLOH is an alliance between nine European universities that facilitates mobility related to research, teaching, and innovation. The alliance supports activities, projects, and programmes that address global health challenges. This crosses disciplinary boundaries and spans beyond the medical sector.

Starts: 05.04.25 at 19.00
Ends: 31.05.25 at 19.00
Where: Kurs - både fysisk og på nett (blandet) / Course - both online and physical (blended)
Location / Campus: Digital, Other
Target group: Employees, Students
Link: Klikk her
Contact: Nataša Hrabovski, UNS
E-mail: natasa.hrabovski@uns.ac.rs

Sign me up!
Add to calendar