Roald Amundsens ekspedisjoner satte Norge for alvor på kartet som polarnasjon.
Den 18. juni 1928 samlet folk seg på kaia i Tromsø for å få et glimt av folkehelten Roald Amundsen idet han kløv om bord i flybåten Latham, på vei nordover for å finne Umberto Nobiles forulykkede luftskipsekspedisjon. Få timer etter avgang fra Tromsø ble all radiokontakt brutt, og Latham forsvant sporløst med hele besetningen.
Historien om Roald Amundsens siste ferd har en sentral plass på Polarmuseet. Utstillingen tar utgangspunkt i originale gjenstander og fotografisk materiale, og forteller om Amundsens liv og virke i polarområdene på begynnelsen av 1900-tallet. Med gjennomseilingen av Nordvestpassasjen, ferden mot Sydpolen og overflygningen over Nordpolen, satte Amundsen Norge for alvor på kartet som ledende nasjon i utforskingen av polarområdene.
Amundsen brukte Tromsø som utgangspunkt for flere ekspedisjoner. Her kjøpte han polarskuta Gjøa og rekrutterte også mannskap med ishavserfaring, blant annet Helmer Hanssen som deltok på tre av Amundsens ekspedisjoner. Flere av gjenstandene i utstillingen kommer fra Tromsø-apoteker Fritz Zapffe, Amundsens venn og materialforvalter gjennom flere år.