Blikket vendes mot nord

Nordområdekart fra trykkekunstens begynnelse til Barents-ekspedisjonen

UiT Norges arktiske universitet har anskaffet seg en av verdens mest komplette samlinger av kart over nordområdene. I utstillingen «Blikket vendes mot nord» vises et utvalg av originale kart fra denne samlingen, som er fra trykkekunstens opprinnelse på 1400-tallet og fram til nederlenderen Willem Barents’ ekspedisjoner rundt 1600.

Nordområdene var i utgangspunktet ikke interessant å feste på kartet. Middelalderens verdensbilde var orienter mot Orienten, med Jerusalem, det hellige land og paradis i fokus. I renessansen ble antikke kart gjenoppdaget. På disse kartene var nord plassert øverst, og tanken om at paradiset kunne ligge ved Nordpolen fikk større utbredelse. Kombinert med at magnetnålen fikk en nord-syd-akse, bidro dette til at kartografene gradvis vendte blikket mot nord.

Utstillingen viser dreningen mot det nordlige innen kartografien, og hvordan kartografenes framstilling av nordområdene endret seg. Kartografene lagde kartene i svart-hvitt. Det var nemlig kjøperen selv som sto for å få kartet kolorert, hvis det skulle koloreres. Dette resulterte i ulike kolorerte versjoner av det samme kartet. Et utvalg av kartene i utstillingen viser kartene både i svart-hvitt og i farger. En annen variasjon kartene viser er forskjellen i størrelse, fra det minste kartet i utstillingen som får plass i en voksen hånd, til det største kartet som er 170 cm x 125 cm. I tillegg viser utstillingen at noen av kartografene ikke bare ønsket å vise frem landområdene, men også dyr, mennesker og naturressurser.

Utstillingen er laget i samarbeid mellom Polarmuseet, Norges arktiske universitetsmuseum og Universitetsbiblioteket. Produksjonen er støttet av UiT Norges arktiske universitet og Troms og Finnmark fylkeskommune.

Kurator/tekstredaktør er Silje Gaupseth, Polarmuseet.

Forskere bak utstillingen er Per Pippin Aspaas og Henning Hansen, Universitetsbiblioteket, og produksjonsmedarbeider er Vilde Ørsje Utby.

Reibo AS står for utstillingsdesignet og Marc&Stella AS for rammedesign og -produksjon.

Starts: 15.01.21 at 00.00
Ends: 31.08.22 at 00.00
Where: Polarmuseet
Location / Campus: Tromsø
Target group: All
Add to calendar