Utlysning av FoU-termin for høst 2024 / vår 2025, samt utenlandsstipend, for ansatte ved Det helsevitenskapelige fakultet

Forsknings- og utdanningstermin

Fast ansatte i stillinger som professor, dosent, førsteamanuensis og førstelektor inviteres til å søke om Forsknings- og utdanningstermin (FoU-termin) for høst 2024 og/eller vår 2025. Vi gjør oppmerksomme på at det er vedtatt utfyllende bestemmelser gjeldende for Helsefak, i fakultetstyret 3. mars 2023, og vi ber søkere gjøre seg kjent med denne.

Formål

Formålet med FoU-termin er å styrke kvalitet og omfang av virksomheten ved institusjonen gjennom å gi faglige tilsatte en reell mulighet til å drive sammenhengende faglig arbeid; enten det er fordypning i egen forsknings- og innovasjonsvirksomhet, utvikling av nye undervisningsformer eller nye utdanninger, videreutvikling av eksisterende studietilbud, utvikling av prosjekter, utvikling av metoder eller etablering av samarbeid med andre miljøer, nasjonalt og internasjonalt. FoU-terminen skal bidra til å styrke søkerens fagmiljø og realisere institusjonens strategier og målsettinger.

Beregning av ansiennitet

Beregning av ansiennitet skal gjøres i henhold til retningslinjene punkt 4. I de fleste tilfeller vil det være snakk om ett års FoU-termin etter fire tjenesteår/eller fra sist FoU-termin ble avsluttet. For FoU-termin med oppstart høst 2024 vil hovedregelen være at fire års ansiennitet er opptjent dersom denne har vært ansatt siden/avsluttet sist FoU-termin innen 30.6.2020. For førstegangssøkere regnes opptjeningstid fra 1.1. eller 1.7. det påfølgende semester etter tilsettingsdato, med mindre tilsettingsdato sammenfaller med den 1.1. eller 1.7.

Økonomisk støtte til utenlandsopphold

Det kan samtidig søkes om støtte til utenlandsopphold. Det er krav om minimum varighet på 3 måneder sammenhengende, men i særskilte tilfeller kan opphold på 2 måneder vurderes. Fakultetet påpeker at flere eksterne finansieringskilder (f.eks. ERC) kun vurderer opphold på tre måneder og mer som utenlandserfaring av betydning for forskerens karriere. Det gis ikke støtte for lengre enn 10 måneder. For halvårsopphold kan det innvilges støtte for maks 5 måneder.

Søkerne skal redegjøre for følgende i søknaden

  • Oppholdets varighet.
  • Navn på institusjonen som skal besøkes. Invitasjon må dokumenteres.
  • Om det søkes om enslig eller familiestipend. Familie er definert som ektefelle, samboer eller registrert partner og barn under 18 år som forsørges.
  • Budsjett for reise og opphold.
  • Dokumentasjon av estimerte kostnader for reisen. UiTs reisebestillingssystem skal legges til grunn.
  • Faglig mål for oppholdet (kort redegjørelse).
  • Hvorvidt søknaden faller inn under kriteriet 1a, 1b eller 2 for økonomisk støtte (kort begrunnelse for valg av kriterium).

Satser gjeldene for h2024/v2025

Enslig

Kr. 17 600 per måned

Familie

Kr. 30 400 per måned

Reisestøtte – én t/r reise til oppholdssted pr. person

Inntil 12 000 kr. pr. pers

Reisestøtte Visumsøknad – én t/r reise til Oslo pr. person

Inntil 2 000 kr. pr. pers1

 

Kriterier for rangering av søknader om økonomisk støtte

1a) Opphold med klar relevans for søknader til EU-finansierte prosjekter:

  • Karrierebyggende/kvalifiserende opphold for søknader til European Research Council (ERC StG, CoG, AdG og SyG) og Marie-Sklodowska-Curie Actions (MSCA-IF).
  • Nettverksetablering for og forberedelse av søknader om midler til ph.d.-utveksling og strukturert forskerutdanning (MSCA-ITN/-Doctorates).
  • Kvalifiserende og samarbeidsetablerende opphold for søknader til tematiske utlysninger fra Horizon Europe Global Challenges og andre internasjonale konkurranseutsatte forskningsprosjekter.

1b) Opphold med klar relevans for søknader om ekstern finansiering av utdanningsprosjekter, som inkluderer samarbeid i tråd med Panoramastrategien (forutsetter samarbeid med et eller flere av landene Brasil, Canada, Kina, India, Japan, Sør-Afrika, Sør-Korea og USA):

  • Nettverksetablering for og forberedelser av søknader om midler til DIKUs program Utforsk.
  • Andre finansieringskilder der Panoramaland kan inngå som partner.

2) Opphold i henhold til strategiske prioriteringer fra fakultet og institutt. Rekkefølge av søknader i instituttenes innstilling vektlegges.

Vilkårene for økonomisk støtte etter punkt 1a og 1b skal tolkes strengt, og det er krav om at søkeren har en klar plan for en konkret EU-søknad / DIKU-søknad eller tilsvarende for utdanningssamarbeid/ utdanningsforskning. Løsere planer som kan føre til søknader på sikt, vil ikke falle inn under dette punktet.

Det er ikke mulig å søke om utenlandsstipend til den ansattes hjemland der den ansatte har arbeidet eller studert mer enn 12 måneder de siste tre årene, dersom det ikke begrunnes med at utstyr, fasiliteter eller kompetanse ikke finnes andre steder.

 

Søknadsfrist

Den enkelte ansatte søker via sitt institutt. Instituttene skal oversende søknadene til Seksjon for forskning, utdanning og formidling (FUF) i ePh. 2023/2864 innen 5. mai 2023.

- Vær oppmerksom på at ditt institutt vil sette en tidligere intern frist.

Søknadsskjema for FoU-termin og utenlandsstipend

Mer informasjon og søknadsskjema finnes på intranett:  https://intranett.uit.no/intranett/vis-artikkel/390348/forskningstermin_for_ansatte_ved_helsefak?p_dimension_id=88108

Klagerett

Tildeling av Forsknings- og utdanningstermin og økonomisk støtte vedtas av dekan på fullmakt. Det er ikke klageadgang på dekanens vedtak.

Frist: 05.05.2023
Lenke: Klikk her
Ansvarlig: Pedersen, Marita