Velkommen til konferansen Nordlig mangfold i en bærekraftig utdanning - årskonferansen for Nasjonalt forskernettverk for bærekraft og utdanning.
Alta/Áltá/Alattio 28. til 30. oktober 2025
Vi har gleden av å invitere til årskonferansen for Nasjonalt forskernettverk for bærekraft og utdanning. Årets konferanse finner sted i Alta/Áltá/Alattio – en by som ligger i hjertet av Sápmi, og som historisk har vært et møtested for ulike kulturer, språk og perspektiver.
Konferansens tittel, Nordlig mangfold i en bærekraftig utdanning, inviterer til en åpen og mangfoldig tilnærming til hva bærekraft kan bety – i teori og praksis, i forskning og undervisning. Vi ønsker å utforske hvordan natur, geografiske, kulturelle og historiske særtrekk ved nordområdene, og andre områder, kan åpne opp for forståelser av bærekraft og bærekraftig utvikling, både i utdanningsfeltet og i samfunnet for øvrig. Bærekraft er en sammensatt verdi – miljømessig, sosialt og økonomisk – og utdanning spiller en nøkkelrolle i å utvikle og formidle ulike perspektiver på bærekraft.
I tråd med ambisjonene i læreplanverket (LK20) og overordnede samfunnsmål, ønsker konferansen å være en arena for refleksjon, diskusjon og utvikling. Hvordan kan vi som undervisere og forskere arbeide med bærekraft på måter som favner kompleksitet, lokalt engasjement og globale sammenhenger? Hvilke muligheter og utfordringer gir ulike teoretiske og praktiske perspektiver på bærekraft i utdanning?
Vi legger til rette for faglige samtaler og deling av erfaringer gjennom tematiske sesjoner med faglige bidrag, diskusjoner og nettverksbygging.
Påmelding og innsending av abstrakt åpner fredag 1. juni. Frist for påmelding er satt til onsdag 1. oktober. Frist for innsendelse av abstrakt/forslag til sesjoner er satt til 15. september. Omfanget på abstrakt er på maks 200 ord. Foredragene er tenkt organisert i ulike tematiske sesjoner på 3 bidrag. Det settes av 30 minutter til hvert bidrag: 20 minutter til framlegg + 10 minutter til spørsmål. Kom derfor med forslag til tema på sesjoner og bidragsytere.
Vi ser frem til å møte dere i Alta/Áltá/Alattio og sammen utforske hvordan bærekraft – i all sin kompleksitet og mangfold – kan utvikles videre i utdanningssektoren.
Førsteamanuensis ved Sámi allaskuvla
Marikaisa Laiti er førsteamanuensis ved Sámi allaskuvla (Samisk høgskole) og programleder for samisk barnehagelærerutdanning. Hun har en sentral rolle i å fremme bærekraftig utvikling innen samisk tidlig barndomsutdanning, med et særlig fokus på sosial og kulturell bærekraft. I sitt arbeid utforsker Laiti hvordan den samiske verdensforståelsen, med verdier som luondu (naturen), ovttastallan (relasjonalitet) og birget (å mestre livet), kan integreres i utdanningen. Gjennom en øko-kulturell tilnærming legger hun vekt på naturtilknytning, autentisitet og styrking av samiske språk som grunnlag for å bygge en bærekraftig fremtid for samiske barn.
Førsteamanuensis i norsk ved UiT Norges arktiske universitet
Carola Kleemann er førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet. Hennes forskningsinteresse er bærekraftige språkpraksiser i norske og samiske barnehager, med fokus på å støtte og styrke urfolks kultur og språk. Hun forsker på flerkulturelle og flerspråklige praksiser, inkludert pedagogisk og spontan translanguaging. Forskningsprosjektene hennes inkluderer tospråklig rollelek på nordsamisk og norsk, språkrevitalisering gjennom pedagogisk translanguaging, og bruk av narrativ utforskning i samisk pedagogikk.
Førstelektor i naturfagdidaktikk ved UiT Norges arktiske universitet
Jan Höper er førstelektor i naturfagdidaktikk ved UiT Norges arktiske universitet. Hans forskningsinteresse er å integrere naturfag med undervisning utenfor klasserommet, der han ser spesielt på hvordan skolegården og nærområdet kan brukes som læringsarena for kjemi. Han er involvert i internasjonalt samarbeid, for eksempel prosjektet GlacierXperience som tar elever med til isbreer for å få en forståelse av isbreenes betydning for klimaendringer.