spring 2023
HIS-1020 Trolldomsprosessene i Norden og Sápmi - 10 stp

Application deadline

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Søknadsfrist til enkeltemner gjelder eksterne søkere som ikke allerede har en studierett på UiT. Studenter med studierett ved UiT kan melde seg opp via "Aktive emner" i Studentweb innen semesterregistreringsfristen det aktuelle semesteret.


Type of course

Emnet kan tas som enkeltemne og er valgfritt i bachelorstudiet i historie og i lektorutdanningen 8-13 med historie som fag 1 eller 2.

Admission requirements

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode: 9199 - Enkeltemner lavere grad.


Course overlap

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

HIS-1051 Trolldomsprosessene i et historisk og religionsvitenskapelig perspektiv - nettstudium 10 stp

Course content

Emnet handler om de historiske trolldomsprosessene (hekseprosessene) fra 1400-tallet og fram til 1750. I denne perioden ble over 100.000 mennesker, de fleste kvinner, stilt overfor europeiske domstoler anklaget for ulike former for trolldomskriminalitet. Forskningen rundt fenomenet har vært meget omfattende og flerfaglig de siste tiårene, samtidig som temaet byr på mange utfordringer av teoretisk, metodisk og empirisk art. Emnet gir både en generell oversikt over trolldomsprosessene i Europa og en mer spesialisert tilnærming til prosessene i Norden og Sápmi. Forfølgelse av trollfolk er et historisk felt som lar seg best forklare og forstå gjennom å kombinere den store historien med mikrohistorie, forstått som dybdedykk i lokalhistorien. Derfor vil emnet ta for seg prosessutviklingen i ulike deler av Norden med særlig vektlegging av utviklingen i Nord-Norge og i de samiske områdene i nord og sør. Det legges til rette for studier av kildemateriale fra trolldomsprosesser fra norsk, svensk og finsk side av Sápmi. Sentrale problemstillinger er på hvilke måter statsmaktenes trolldomslovgivning og praksis involverte samer, hvilken betydning den eldre samiske religionen hadde i trolldomsprosessene, samt om prosesser med samer skilte seg fra prosesser med majoritetsbefolkning. På emnet blir kjønnsdimensjonen grundig drøftet. Flest kvinner ble anklaget og dømt for trolldom blant majoritetsbefolkningen, mens det var flest menn blant samene. Formidling av og minneshistorie knyttet til trolldomsprosessene blir også tatt opp i løpet av kurset.

Objective of the course

Kunnskap:

Studenten

  • Har bred kunnskap om sentrale kildekategorier, særegne historiske problemstillinger, teorier, temaer, prosesser, verktøy og metoder innen studiefeltet trolldomsforskning.
  • Kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor trolldomsforskningen, med særlig vekt på nordlige og samiske områder.
  • Har kunnskap om trolldomsforskningens historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet.

Ferdigheter:

Studenten

  • kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teoretiske problemstillinger og treffe begrunnede valg
  • Kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling.
  • Kan arbeide med transkriberte kilder, som for eksempel tingbøker, og andre offentlige og private dokumenter.

Language of instruction and examination

Undervisningsspråket er normalt norsk. Av historiefaglige grunner og for å oppnå instrumentelle mål om å utvikle kompetanse i engelsk fagspråk hos norskspråklige studenter eller integrere studenter med annet morsmål enn norsk, kan undervisningsspråket også være engelsk. Eksamensspråket er normalt norsk, men det kan også gis anledning til å skrive oppgaver og eksamenssvar på skandinaviske språk eller engelsk. Dette må eventuelt avtales med instituttet på forhånd.

Teaching methods

Undervisnigen blir gitt i form av forelesinger med studentaktivitet, seminar samt kollektiv og individuell veiledning. Både fysiske og digitale læringsressurser tas i bruk. Studentene må selv legge ned en stor innsats i form av å lese pensum, delta aktivt på forelesninger og i seminar. I seminarundervisningen blir studentene delt i mindre grupper, og seminarene vil bli brukt til å jobbe med arbeidskrav og eksamensforberedelser.

Examination

Examination: Date: Duration: Grade scale:
Hjemmeeksamen 06.06.2023 09:00 (Hand out)
13.06.2023 14:00 (Hand in)
1 Uker A–E, fail F

Coursework requirements:

To take an examination, the student must have passed the following coursework requirements:

Innlevering av to oppgaver Approved – not approved
UiT Exams homepage

More info about the coursework requirements

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:

To skriftlige arbeidskrav på 2-3 sider (skriftstr. 12, linjeavstand 1,5) som tar utgangspunkt i arbeidet med det transkriberte kildematerialet. Det vil bli arbeidet med arbeidskravene på seminarene, men det må også påregnes å arbeide med arbeidskravene utover seminarene.


Re-sit examination

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Earlier years and semesters for this topic