autumn 2024
HIS-3004 Historiebruk - 10 stp

Type of course

Emnet er obligatorisk i masterstudiet i historie og for studenter på lektorutdanning 8-13 med studieretning historie. Emnet kan tas som valgemne av studenter på master i russlandsstudier. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.

Course content

Emnet tar opp historiebruk i vid forstand. Det dekker historiebevissthet og historiebruk i bl.a. kulturvern, museer, skoleverk, kulturforvaltning, dannelse av kollektive identiteter, minnepolitikk, kommersielle sammenhenger og populærkultur.

Objective of the course

Etter bestått emne har studenten følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har:

  • inngående kunnskap om hvordan historiebevissthet og historieforståelse formes
  • inngående kunnskap om ulike aktører og arenaer innenfor feltet historiebruk
  • avansert forståelse av hvordan faget historie og historiebevissthet virker og kan virke i ulike samfunnsmessige sammenhenger

Ferdigheter

Studenten kan:

  • bruke spesialiserte metodiske grep for å analysere historiebruk
  • drøfte og formidle refleksjoner over historiebruk innenfor ulike felt og drøfte problemer knyttet til dette gjennom muntlige diskusjoner og i foredrag
  • oppdatere kunnskapene sine innen feltet og anvende dem selvstendig

Language of instruction and examination

Undervisningsspråket er norsk.

Eksamensspråk er normalt norsk, men det kan også gis anledning til å skrive oppgaver og eksamensbesvarelser på annet skandinavisk språk eller engelsk. Det må eventuelt avtales med instituttet på forhånd.


Teaching methods

Det gis 12 dobbeltimer (2x45 min) forelesninger/seminar og ekskursjon.

For studenter på master i historie: I løpet av semesteret gjennomgår studentene fem dagers hospitering på arbeidsplass/institusjon som virker innenfor det historiefaglige feltet, som museum, arkivverk og bibliotek. Formålet med hospiteringen er å gi studentene et innblikk i historikervirket og historiebruk i praksis, og samtidig nærmere kjennskap til ulike deler av arbeidslivet hvor historiefaglig kompetanse er etterspurt.

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Studieprogramleder avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Examination

Examination: Grade scale:
Muntlig eksamen for studenter på master i historie A–E, fail F

Coursework requirements:

To take an examination, the student must have passed the following coursework requirements:

Muntlig framlegg Approved – not approved
Refleksjonsnotat Approved – not approved
UiT Exams homepage

More info about the coursework requirements

For alle: Deltakelse på seminar med 10 minutters muntlig framlegg over oppgitt tema. Seminaret foregår intensivt over 1-3 dager avhengig av antall studenter, og alle forventes å stille som tilhørere og gi tilbakemelding til sine medstudenter på framlegg.

For studenter på master i historie: Innlevering av refleksjonsnotat på 2 sider som beskriver innholdet i hospiteringen og gir en refleksjon over læringsutbyttet.


More info about the oral exam

Eksamen består av en forelesning på 20 min over et historiedidaktisk emne. Utlevering av gitt oppgavetekst skjer en uke før forelesningen (eksamen) starter.

Forelesningen (eksamen) er normalt åpen for alle.


Re-sit examination

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Earlier years and semesters for this topic