autumn
2024
JUR-3606 Selskapsrett - 15 stp
Type of course
Emnet inngår i femårig master i rettsvitenskap ved UiT Norges Arktiske Universitet. Emnet kan tas av fakultetets studenter som en del av den valgfrie delen på femte avdeling, jf. Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT. For fakultetets studenter forutsettes det bestått tredje avdeling master i rettsvitenskap.
Emnebeskrivelsen må ses i sammenheng med Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT, Fagbeskrivelse for femte avdeling og Reglementet for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap ved UiT.
Andre studenter kan etter søknad gis opptak til emnet.
Admission requirements
Emnet kan inngå i den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap, og kan tas av fakultetets studenter som har bestått tredje avdeling. Studenter på fjerde avdeling må ha gjennomført og bestått obligatorisk praksis på master i rettsvitenskap for å kunne gjennomføre emnet i høstsemesteret.
Andre kan etter søknad gis opptak til emnet, jf. Reglement for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap. Opptakskravet er fullført bachelorgrad eller tilsvarende utdanning (180 studiepoeng). Søker må kunne dokumentere minimum 80 studiepoeng i juridiske emner.
For informasjon om søknadsprosess for studenter utenfor programmet master i rettsvitenskap, se Fellestjeneste for opptak sine sider om masterenkeltemner.
Course content
Pensum og undervisning i spesialfaget bygger videre på den generelle rettslige forståelsen som studentene har tilegnet seg i løpet av studiet, herunder i formuerettslige fag og metodiske kunnskaper og ferdigheter.
Studentene skal gjennom faget tilegne seg kunnskap om og forståelse av det juridiske rammeverket omkring ulike eierformer som brukes i næringslivet, herunder reglene for selskapets organisasjon og kapitalforhold. Hovedvekten legges på aksjeselskap og allmennaksjeselskap.
Objective of the course
Kunnskap:
Etter bestått spesialfag har studenten:
- Avansert kunnskap om de ulike eierformene, herunder særlig aksjeselskap og allmennaksjeselskap.
- God kunnskap om reglene for etablering, kapitalforhold, omorganisering, oppløsning, og avvikling av aksjeselskap av allmennaksjeselskap, samt om eiernes ansvar for selskapets forpliktelser.
- Kunnskap om registrering i enhetsregister.
- Kunnskap om reglene om foretaksnavn.
- Kunnskap om EUs selskapsrett.
Ferdigheter:
Etter bestått spesialfag kan studenten:
- Identifisere og analysere selskapsrettslige problemer av teoretisk eller praktisk art på en metodisk og etisk forsvarlig måte, og i tråd med grunnleggende selskapsrettslige prinsipper.
Generell kompetanse:
Etter bestått spesialfag kan studenten:
- Anvende de ovennevnte kunnskapene og ferdighetene i selskapsrett individuelt og i samarbeid med andre,
- Kommunisere selskapsrettslige resonnementer på en tydelig og presis måte, skriftlig og muntlig til fagfellesskapet og allmennheten
- Anvende selskapsrettslige kunnskaper og ferdigheter på alle rettsområder og til alle arbeidsoppgaver og prosjekter hvor det er relevant
- Identifisere og reflektere over yrkesetiske dilemma som arbeid med selskapsrettslige problemstillinger særlig kan lede til, og håndtere disse på en forsvarlig måte
Teaching methods
Undervisningen gis som utgangspunkt i form av forelesninger og seminar over 30 timer. Undervisningen er i høy grad problembasert og fordrer stor grad av aktivitet fra studentenes side. Arbeidsformen baseres på diskusjoner rundt selskapsrettslige problemstillinger, hvor evnen til å identifisere, analysere og formulere selskapsrettslige resonnement står sentralt. Undervisningsspråket er norsk.
Dersom det er mindre enn 4 undervisningspåmeldte studenter i emnet, vil det ikke bli arrangert undervisning.
Examination
Examination: | Date: | Duration: | Grade scale: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 18.11.2024 09:00 |
6 Timer | A–E, fail F |