autumn
2019
NOR-3147 Humanistisk helse- og sykdomsforskning - 10 stp
Type of course
Emnet er forbeholdt studenter på master i nordisk språk og litteratur og lektorutdanning trinn 8-13, studieretning nordisk. De kan ta dette emnet som et valgfritt NOR-emne. jf. opptakskrav Master i litteratur/språk, studieretning nordisk, og opptakskrav og progresjonskrav Lektorutdanning trinn 8 -13.
Emnet kan også tas som enkeltemne på masternivå og krever bachelorgrad i språk og litteratur eller tilsvarende utdanning. Det kreves 90 studiepoengs fordypning i nordisk, med 60 stp. på 1000-nivå og 20 stp. på 2000-nivå. I tillegg kreves et karaktergjennomsnitt tilsvarende C eller bedre i emnene i nordisk.
Admission requirements
Du må ha bachelorgrad i språk og litteratur eller tilsvarende gradsutdanning med 80 studiepoeng fordypning i nordisk, hvorav 60 stp. på 1000-nivå og 20 stp. på 2000-nivå. I tillegg kreves et karaktergjennomsnitt tilsvarende C eller bedre i emnene i nordisk.
Søknadskode 9371 - Enkeltemner på masternivå. I merknadsfeltet må du oppgi emnekoden på emnet du ønsker å søke opptak til.
Course content
Emnet gir en innføring i det tverrfalige feltet medical humanities (humanistisk helse og sykdomsforskning) med vekt på den litteraturvitenskapelige dimensjonen og genren pasientfortellinger. Humanistisk helse og sykdomsforskning refererer til et humanistisk perspektiv som er felles for fagområder som belyser og studerer medisinen i en menneskelig sammenheng. Fremveksten av et slikt faglig perspektiv betraktes gjerne som en reaksjon på medisinens naturvitenskapelige og tekniske fiksering og illustrerer litteraturfagets evne til nyorientering.Objective of the course
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:
Kunnskaper
Studenten har (kunnskap om):
- inngående kunnskaper om fagfeltet humanistisk helse og sykdomsforskning
- god kjennskap til sentrale verk og artikler innen fagfeltet med fokus på det litterærvitenskapelige aspektet
- god kjennskap til genren pasientfortellinger (patografier)·svært gode kunnskaper om enkelttekstene i pensum
Ferdigheter
Studenten kan:
- definere, presentere og gi en historisk utgreiing om feltet humanistisk helse og sykdomsforskning
- redegjøre for sentrale tanker og verk innen fagfeltet
- avgrense ulike deldisipliner fra fagfelte (for eksempel narrativ medisin)
- drøfte hvilken funksjon pasientfortellinger her innenfor medisinsk humaniora
Teaching methods
Undervisninga er organisert med forelesinger og seminar med forberedte studentinnlegg. Antall undervisningstimer: ca. 26.
Kvalitetssikring av emnet:
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.
Assessment
Arbeidskrav:
Følgende tre arbeidskrav skal være gjennomført og godkjent innen fastsatt frist av faglærer før man kan fremstille seg til eksamen:
- Et skriftlig innlegg på 5 sider som leveres inn og evalueres av faglærer. Tema for innleggeet vil bli gitt av faglærer.
- Når det skriftlige innlegget er godkjent av faglærer, skal det gis en 15 minutters presentasjon i plenum basert på det skriftlige arbeidskravet.
- Studentene skal fungere som kommentator på ett av medstudentenes muntlige arbeidskrav.
Både skriftlig og muntlig fremlegg, samt kommentatorvirksomhet er obligatorisk, og alle tre deler må være bestått for å kunne fremstille seg til eksamen. Både muntlig presentasjon og kommentatorvirksomhet krever fysisk oppmøte i de aktuelle timene. Det vil ikke bli gjort unntak fra dette kravet.
Alle skriftlige arbeider er basert på følgende standard: Times New Roman, 12 pkt., 1,5 linjeavstand, 2,5 cm marg.
Eksamen består av:
- En ukes hjemmeeksamen. Oppgavebesvarelsen skal være på om lag 8-10 sider (eksklusiv litteraturliste og appendiks). Målform: valgfri målform, bokmål eller nynorsk.
Alle skriftlige arbeider er basert på følgende standard: Times New Roman, 12 pkt., 1,5 linjeavstand, 2,5 cm marg.
Emnet blir vurdert med bokstavkarakterer (A-F), der F regnes som stryk.
Kontinuasjonseksamen:
Ved karakteren F/ikke bestått til ordinær eksamen, har studenten anledning til å kontinuere. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamener i høstsemesteret og 15. august for eksamener i vårsemesteret.
Error rendering component
- Contact persons
-
- Earlier years and semesters for this topic