Feltkurs våren 2012
Utgravningskurset ble gjennomført ved Tønsnes, på fastlandet i kort avstand nordøst for universitetet. Tønsnes har vært fokus for store forvaltningsarkeologiske undersøkelser i 2008, 2009 og 2011 i regi av Tromsø Museum og Troms fylkeskommune (Skandfer 2010, Finstad og Grydeland 2009). Her skal det bygges havn til Tromsø.
I 2012 fikk instittutet lov til å grave i et område som ble avtorvet av forvaltningsprosjektet i 2011 men ikke gravd. Området lå 26-27 meter over dagens havnivå, på toppen av Skarpenes-morenen. Morenen er en ås som ble deponert like ved isfronten i den siste del av istiden, ca. 14.000 år før nåtid. Steinredskapene som ble funnet, indikerte at området ble brukt i eldre steinalder. Utgravningskurset varte fra 11. til 22. juni og 20 studenter gikk til verks, sammen med professor Bryan Hood og feltassistent Erik Kjellman. Tre forskjellige felt ble gravd, hvorav to felt hadde mange funn av steinredskaper.
Felt I lå 26 meter over havet; et areal på 40m2 ble utgravd. Feltoverflaten var veldig steinete, slik at det ikke var noe klart mønster etter boligstruktur, men det ble funnet en markert konsentrasjon av steinredskaper midt i feltet. Noen av steinredskapene var typer som arkeologer assosierer med den aller tidligst del av eldre steinalderen, dvs. "pionerfasen". Det ble funnet 16 eksemplarer av symmetriske "tangespisser", to eneggete spisser, og mange "flekker" (lineærformet avslag slått av en steinblokk med en spesiell teknikk) sammen med mye avfall fra flekke-produksjon. Redskapstypene kan indikere en datering til over 10.000 år før nåtid. Radiokarbondatering av små trekullflekker fra utgravningen viste at lokaliteten også ble brukt mye senere i tid, fra 1800-400 f.Kr.
Felt II lå litt høyere opp i terrenget på 27 meter over havet; et areal på ca. 54 m2 ble utgravd. I kontrast til felt I var det en tydelig ryddet flate omringet av stein. Etter utgravning viste det seg å være et rektangulært boliggulv, ca. 6 x 4 m i størrelse. En god del steinredskaper lå på det ryddete gulvarealet, men svært lite utenfor. Det ble funnet noen indikasjoner på "mikroflekke" teknologi her, som kunne indikere en datering til omkring 9000-10.000 før nåtid, dvs. litt yngre enn felt I. Trekull fra boligens ildsted ble radiokarbon datert til 7100 f.Kr (9100 før nåtid).
Folket som bodde her i tidlig eldre steinalder brukte variert steinråstoff. En stor del av materialet består av Kvenvik chert (de fleste eksemplar i bildet ovenfor); de nærmeste berggrunnskildene til dette finnes i Kvænangen. Cherten (som ligner flint) ble brukt for å lage "presisjonsredskaper", som spisser og flekker. En liten del av materialet består av flint, som kunne finnes som små knoller langst strendene i Troms, hvor det ble dumpet av isen etter transport fra Sør-Skandinavia. En stor del av materialet består av diverse grove kvartsitter, funnet som vannrullet knoller i Skarpenes- morenen eller på strendene i nærheten. Det ser ut som noen av disse kvartsittknollene var bare kvalitetstestet og kastet bort, eller brukt til å skape skarpeggete avslag, ikke formelle redskaper.
Litteratur:
Finstad, I. M. og Grydeland, S. (2009) FV 53 Kroken-Tønsnes, Tromsø kommune. Rapport fra arkeologiske undersøkelser 2008. Tromura Nr. 38, Tromsø Museum.
Skandfer, M. (red.) (2010) Tønsnes havn, Tromsø kommune, Troms. Rapport fra Arkeologiske utgravninger i 2008 og 2009. Tromura Nr.40, Tromsø Museum.