Jordmor
En jordmor har et selvstendig ansvar for å følge opp friske gravide i svangerskapet, under fødselen og etterpå. Jordmor er den som tar imot barnet når det blir født, hvis alt er normalt. Hvis det oppstår problemer underveis i fødselen tilkaller jordmor en fødselslege og eventuelt også en barnelege hvis nødvendig.
I tillegg til svangerskap og fødsel jobber jordmødre med kvinnehelse i et livsløpsperspektiv. Dette inkluderer blant annet livmorhalsprøver, veiledning i forbindelse med familieplanlegging, prevensjonsveiledning generelt samt innsetting av langtidsvirkende prevensjon.
Vanlige arbeidsoppgaver for en jordmor:
- utføre svangerskapskontroll
- gi fødselsforberedende kurs
- informere den gravide om svangerskap, kosthold, livsstil og forberede paret på fødsel, tiden etter fødselen og foreldrerollen
- utføre ultralyd i svangerskapet
- ta imot barnet og ta seg av mor og det nyfødte barnet i barseltiden
- etterkontroll etter fødsel
- veiledning i familieplanlegging og innsetting av langtidsvirkende prevensjon
- celleprøvetaking fra livmorhalsen
- helsestasjon for ungdom
- samtaler i forbindelse med abort
Jordmorutdanningen er en masterutdanning hvor opptakskravet er bachelorutdanning i sykepleie. Jordmødre har egen autorisasjon fra Helsedirektoratet.
Hvor kan jeg jobbe?Jordmødre jobber både i offentlig helsetjeneste og i privat sektor. De fleste er ansatt ved fødeavdelinger på sykehus, på mindre fødestuer eller på helsestasjon i kommunen. Som jordmor kan du ha privat praksis med ansvar for svangerskapsomsorg og foreldreforberedende kurs. Noen jordmødre tilbyr også hjemmefødsel. Etter at jordmorutdanningen ble en masterutdanning er det flere jordmødre som jobber innen undervisning, forskning og helseadministrasjon.
Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
- Other study related pages
-
Entire studies at UiT
-
Continuing education
-
What do you want to become?