Operasjonssykepleier
En operasjonssykepleier er en autorisert sykepleier med videreutdannelse eller mastergrad i operasjonssykepleie.
Operasjonssykepleieren sørger for at pasienter som gjennomgår operasjoner har et best mulig operasjonsforløp, som forebygger komplikasjoner og skader. Dette innebærer for eksempel å forhindre infeksjoner, nedkjøling, stoppe blødninger og forhindre skader som følge av feil liggestilling under operasjoner.
Operasjonssykepleieren er en del av det kirurgiske teamet. Under operasjoner utfører operasjonssykepleiere spesifikke oppgaver, og samarbeider med kirurger og annet helsepersonell. De har også ansvar for å organisere og koordinere operasjonsstoven, sørge for at nødvendig utstyr er på plass og leiet hygiene – og smittevernarbeidet.
Vanlige arbeidsoppgaver for operasjonssykepleieren:
- Kirurgisk assistanse ved ulike kirurgiske inngrep og undersøkelser
- Koordinering av operasjonsstoven
- Akutt og traumebehandling
- Ivaretakelse av sårbare pasienter
Operasjonssykepleien blir tilpasset hver enkelt pasient, med tanke på ressursene og sykdomshistorikken til pasienten. Dette innebærer å hensynta hvor kompliserte inngrepet er, hvilken teknikk som blir brukt, hvordan kirurgen får tilgang til området, hygiene, varigheten til operasjonen og potensielle risikofaktorer.
Operasjonssykepleieren bruker den samlede kompetansen sin til å være i forkant og handle raskt, for å sikre tryggheten til pasienten.
Operasjonssykepleiere er en av gjentatte typer spesialsykepleiere som jobber i helsesektoren.
Hvor kan jeg jobbe?Operasjonssykepleiere jobber på mange ulike arenaer. Det vanligste er operasjonsavdelinger, poliklinikker og andre steder hvor det blir utført kirurgiske inngrep. De kan også jobbe i traume – og katastrofeteam, og på legevakt.
Det er også mulig å jobbe i katastrofe- og beredskapteam, i internasjonalt hjelpearbeid, offshore, eller ved private klinikker og legesenter. Noen underviser på universitet, høyskole eller i videregående skole.
Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
- Other study related pages
-
Entire studies at UiT
-
Continuing education
-
What do you want to become?