Fysioterapi

Master's degree programmes /Varighet: 3 year(s) / Credits (ECTS): 120
Campus Tromsø
Application deadline 1. mars 2025

Dette er et studium for fysioterapeuter som ønsker spesialisert klinisk og akademisk kompetanse på masternivå.

Studiet har opptak hvert tredje år.

Dette studiet har krav om obligatorisk oppmøte ved studiestart. For søknad om fritak, les her.


You can choose between study programs within:

For å kvalifisere til Master i fysioterapi må du dokumentere:

  • Bachelorgrad i fysioterapi eller tilsvarende.
  • Norsk autorisasjon som fysioterapeut. Turnuslisens oppfyller ikke autorisasjonskravet.

Rangering

Kvalifiserte søkere rangeres i henhold til forskrift om opptak til UiT § 15 og 16.

Kvoter
Inntil 40 % av studieplassene på hver studieretning er reservert for søkere bosatt i Nord-Norge. For å konkurrere i kvoten må søkeren dokumentere at hen har bodd i Nord-Norge det siste året, og fortsatt bor i landsdelen på søknadstidspunktet. Bosted det siste året dokumenteres med bostedsattest, og eventuelt adressehistorikk, fra skatteetaten. Attesten må være utstedt i søknadsåret.

Fordypning

Masterstudiet har studieretningene nevrologisk fysioterapi og psykomotorisk fysioterapi. Studieretning nevrologisk fysioterapi har i tillegg fordypningsdel barn eller voksen med henholdsvis 8 og 12 studieplasser hver. Studentene velger studieretning og fordypning ved søknad om opptak til studiet. Dersom en fordypning ikke fyller opp sine plasser, kan de omfordeles til annen fordypning. Gjennomføring av fordypningsemner forutsetter tilstrekkelig antall søkere.

Praksissted

Studenter som får opptak, må selv sørge for tilgang til relevant praksis eller arbeidsplass hvor de kan praktisere nevrologisk eller psykomotorisk fysioterapi i studietiden.
Poenggrenser ved tidligere opptak:
2022:

  • Nevrologisk fysioterapi: Nordnorsk kvote: 2,8, ordinær kvote: 3,6
  • Psykomotorisk fysioterapi: Nordnorsk kvote: 3,1, ordinær kvote: 3,2

Program description

Studiet er organisert som samlingsbasert deltidsstudium som gjennomføres over tre år.


Learning outcomes

Kandidater som har fullført masterprogrammet i fysioterapi:

Kunnskaper

  • har inngående kunnskap om teoretisk og praktisk grunnlag for spesialisert nevrologisk eller psykomotorisk fysioterapi
  • forstår ulike teoretiske perspektiver på kroppen og hvilke implikasjoner ulike kroppssyn kan ha for klinisk praksis og kunnskapsutvikling
  • kan vurdere betydninger av og utfordringer knyttet til pasientmedvirkning, etikk og kommunikasjon i terapeutiske sammenhenger der kropp og helse er i fokus
  • har inngående kunnskap om vitenskapsteori og forskningsmetoder, samt etiske aspekter knyttet til helsefaglig forskning generelt og fagområdet spesielt

Ferdigheter

  • anvender spesialisert klinisk kompetanse i undersøkelse, funksjonsvurdering og behandling i samarbeid med pasienter som har behov for fysioterapi og tilpasse dette til pasientens situasjon
  • arbeider selvstendig for å løse kliniske utfordringer og teoretiske problemstillinger med kritisk bruk av kunnskapskilder, teorier og kliniske metoder innen eget fagområde
  • formidler avanserte faglige vurderinger muntlig og skriftlig til pasienter, pårørende og samarbeidspartnere
  • samarbeider med aktuelle faggrupper og koordinere fysioterapi til pasienter som del av et tverrfaglig tjenestetilbud
  • kan planlegge, gjennomføre og formidle avgrensede forsknings- og utviklingsprosjekter innen eget fagfelt i samsvar med gjeldende lover og forskningsetiske normer

Generell kompetanse

  • kan anvende sine fagkunnskaper i terapeutisk virksomhet, undervisning, veiledning og rådgiving
  • kommuniserer om faglige problemstillinger, kliniske vurderinger og konklusjoner med fagfeller, andre profesjonsutøvere og allmennheten
  • kan formulere og analysere kliniske, teoretiske og etiske problemstillinger som bidrar til fagutvikling og forskning innen fysioterapifaget og helsetjenesten
  • kan kritisk evaluere fagkunnskap og reflektere over sammenhenger mellom teori, forskning og fagutøvelse

Job prospectives

Gjennomført master i fysioterapi kvalifiserer til:

  • Praktisere nevrologisk eller psykomotorisk fysioterapi i ulike deler og nivåer av helsetjenesten, individuelt og/eller gruppebasert.
  • Rådgivings- og konsulentstillinger
  • Undervisningsstillinger og doktorgradsstudier ved universitet og høgskoler.
  • Fysioterapifaglige lederstillinger.
  • Deltakelse i forsknings- og fagutviklingsarbeid.

Fullført master i fysioterapi, studieretningene nevrologisk og psykomotorisk fysioterapi gir spesialisert klinisk kompetanse innen ett av de to fagområdene, samt kompetanse til å initiere og gjennomføre faglige utviklings- eller forskningsprosjekter. Studieretning psykomotorisk fysioterapi inngår i kvalifiseringskrav for å heve spesialtakst (A9).

Gradsnavn

Mastergrad i fysioterapi

Related professions


Study plan


Language of instruction

Norsk er hovedspråk i undervisningen, men det kan også bli gitt undervisning på svensk, dansk og engelsk. Eksamensspråk er norsk, med mulighet for å skrive på svensk, dansk eller engelsk etter nærmere avtale.


Teaching and assessment

Læringsaktivitetene skal utvikle forståelse, refleksjon, dybdekunnskap og spesialisert klinisk handlingskompetanse hos studentene. Parallelt med dette skal studiet gi kunnskap om vitenskapelig teori og erfaring med bruk av vitenskapelig metode, og være egnet til å utvikle forståelse, refleksjon og modning. Undervisningen bygger på relevant forskning, faglig utviklingsarbeid og erfaringskunnskap som er tilpasset studiets nivå, omfang og hovedtematikk i de respektive studieretningene.

Arbeidsformene i studiet veksler mellom selvstudium, gruppearbeid, forelesninger, seminarer, klinikk, veiledning individuelt og i grupper, skriftlige oppgaver, praksis og praksisveiledning. Studiet kombinerer nettbaserte og fysiske undervisningsformer.

På samlingene er det særlig fokus på utvikling av kliniske ferdigheter knyttet til undersøkelse, vurdering og behandling. Utvikling av kliniske ferdigheter krever omfattende øving. Det forventes at studentene er aktive og bruker tid mellom samlingene til selvstudier, ferdighetstrening og klinisk arbeid. Det forventes at studentene tar medansvar for egen og medstudenters læring og faglige utvikling, og at de bidrar aktivt til et godt læringsmiljø. Studentene oppfordres til å etablere studiegrupper og/eller veiledningsgrupper.


Practice

Praksis og praksisveiledning er obligatoriske arbeidskrav og har som overordnet målsetting å bidra til at studentene når studiets læringsutbytter, spesielt i de fagspesifikke emnene. Studentene må selv sørge for tilgang til relevant praksis. Gjennom praksis får studentene anledning til å utvikle klinisk kompetanse i undersøkelse, vurdering og behandling av pasienter med behov for nevrologisk eller psykomotorisk fysioterapi. Med utgangspunkt i pasientenes behov og ressurser benyttes ulike fysioterapeutiske tilnærminger og metoder i det kliniske arbeidet. Kritisk refleksjon over egen praksis vektlegges. Praksis skal gi studentene bred erfaring fra arbeid med pasienter med ulike tilstander, både individuelt og i grupper. Studentene skal også få erfaring i å samarbeide med andre profesjoner når dette er til pasientens beste.

Praksis starter opp fra første semester og inngår i de kliniske emnene gjennom studiets to første år. Praksis foregår mellom samlingene, fortrinnsvis på studentens egen arbeidsplass. Studentene anbefales å fortsette med praksis under arbeidet med masteroppgaven.

Praksis inkluderer også praksisveiledning. Studentene foreslår praksisveileder og UiT inngår avtale med praksisveileder. For utdypende informasjon om omfang og krav til praksis og praksisveiledning, se fagspesifikke beskrivelser av studieretningen og emnebeskrivelser.

Destinations for studies abroad

E-post: studie-hf-iho@hjelp.uit.no Telefon: 776 60770

Lars Øie
Programme director for master's degree programs in healthcare sciences