Jobber du innenfor beredskapsyrker, helse eller bare er glad i å bevege deg og er opptatt av idrett? Da kan vår bachelor i Menneskelig yteevne i Arktis være noe for deg! Du lærer om de viktigste faktorene som påvirker din egen og andres fysiske og mentale kapasitet og hvordan din yteevne kan forbedres. Studiet er samlingsbasert, med et fokus på sammenhengen mellom teori og praktisk aktivitet og har et ekstra blikk på aktivitet i et arktisk miljø.
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Søknadsfrist for realkompetanse er 1. mars.
Søkere som tas opp på studiet må legge frem gyldig politiattest ved studiestart for å kunne gjennomføre obligatorisk opplegg og aktiviteter blant barn og unge, jf. UH-loven §12-2.
Program description
Studiet er fleksibelt og samlingsbasert. Det passer for deg som ønsker en jobb innen beredskap, eller allerede jobber med dette. Studiet passer også for deg som er opptatt av trening og fysisk aktivitet. Du følger digitale læringsstier i alle fag, som forbereder deg til obligatoriske samlinger ved campus Alta.
Det første året har du fokus på grunnleggende emner innenfor bevegelse og arbeidsfysiologi. Du lærer om anatomi og fysiologi, utholdenhet og styrke, ernæring og totalbelastning. I tillegg får du øve på å veilede og instruere.
Andre studieår kan du velge å dra på utveksling eller ta 60 studiepoeng med valgfrie emnepakker. Idrettshøgskolen vil anbefale ulike valgfagspakker innen beredskap, psykologi, friluftsliv, sikkerhet, biologi og fysiologi.
På tredje studieår får du fordype deg i fag innen menneskelig yteevne, samt selvvalgt fordypning og bacheloroppgave.
Gjennom hele studieløpet vil det være fokus på menneskelig yteevne i en Arktis kontekst.
Detaljer om studiet oppbygging og aktuelle valgfrie emnepakker finner du under punktet "oppbygging av studiet"
Learning outcomes
Etter bestått studieprogram har du oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskaper:
• har bred kunnskap om kroppens oppbygging og funksjon, prosesser og verktøy innenfor planlegging, trening og testing av mennesker og faktorer som bidrar til totalbelastningen av human tåle- og yteevne, samt særskilte faktorer knyttet til Arktiske omgivelser.
• kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor området menneskelig yteevne og ha bred kunnskap om etiske perspektiver knyttet til forskningsarbeid på mennesker, spesielt i Arktiske strøk.
• kan på etterrettelig måte søke etter relevant og forskningsbasert kunnskap om menneskelig funksjon og oppdatere deg på ny kunnskap med et kritisk blikk, samt formidle dette både muntlig og skriftlig.
• har kunnskap om treningslærens, idrettens og humanfysiologiens historiske utvikling og ha kunnskap om fagområdenes egenart og betydning for individ og samfunn.
Ferdigheter:
• kan anvende kunnskap om treningslære og faktorer som påvirker menneskelig yteevne, med vekt på ytre Arktiske faktorer, både muntlig og skriftlig for best mulig praktisk gjennomføring.
• kan planlegge, gjennomføre og evaluere testing og trening relevant for den målgruppen du tilnærmer deg.
• kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere sin rolle som tilrettelegger for høy menneskelig yteevne etter egenrefleksjon og veiledning.
• behersker relevante verktøy, metoder og varianter av testing og trening innenfor menneskelig yteevne.
• kan identifisere indre og ytre faktorer som påvirker menneskelig yteevne og påvirke disse, spesielt i Arktiske områder.
• kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff og formidle dette slik at det belyser en problemstilling.
Generell kompetanse:
• har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger
• kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer
• kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
• kjenner til nytenking og innovasjonsprosesser innenfor fagfeltet.
Job prospectives
Trening og fysisk aktivitet er viktig for både individuell og samfunnsmessig beredskap. Du får en grunnleggende kompetanse i å forstå hvordan menneskelig yteevne kan kartlegges, utvikles og formidles.
Studiet gir deg mulighet til å jobbe med trening og fysisk aktivitet i beredskapsyrker, idrettsorganisasjoner, idrettslag, barnehager, skoler, treningssentre, frisklivssentraler, rehabiliterings- og helseinstitusjoner, frivillige organisasjoner og lignende.
Gradsnavn
Bachelor i menneskelig yteevne i Arktis.Access to further studies
Bestått bachelorgrad i menneskelig yteevne i Arktis kan gi grunnlag for opptak til masterstudier innenfor fagområdet idrettsvitenskap. Ved UiT kan du for eksempel ta Master i idrettsvitenskap
Study plan
Language of instruction
Norsk
Teaching and assessment
For å nå læringsmålene må du forvente å arbeide minimum 40 timer i uken med studiene.
Studiet er fleksibelt og samlingsbasert. Det er samlinger i Alta med krav om obligatorisk deltakelse. Undervisningen er både fysiske og digitale forelesninger, digitale læringsstier, seminarer, øving og studentfremlegg. Undervisningen bygger på relevant forsknings-, bruker- og erfaringskunnskap, og studiet gir en innføring i forsknings- og utviklingsarbeid. Som student jobber du både individuelt og i grupper.
Du skal lære og vise ulike ferdigheter i yrkesrelevante aktiviteter og forstå hvordan kunnskap og ferdigheter om bevegelse og trening kan formidles på ulike måter til ulike målgrupper. De praktiske emnene inneholder stor grad av aktivitet, og studiet krever derfor at du er i god fysisk form. Det er krav om aktiv deltagelse i deler av undervisningen.
De ulike fagene har arbeidskrav som må være godkjent for å ta eksamen. Hva som krever obligatorisk studiedeltakelse og hvilke arbeidskrav som må være godkjent framgår av emneplanene.
For deg som jobber i beredskapsyrker eller Forsvaret, er det tilrettelagt for deltidsstudier med en forventet arbeidsinnsats på 400 timer per semester.
Om du har lyst å dra på utveksling, så kan du gjøre dette i 2. studieår. Studenter som ønsker utveksling, må ha bestått minst 60 studiepoeng og være registrert som bachelorstudent.