Bernt oppfordrer flere gutter til å søke farmasi: – Er du ambisiøs kan du komme deg langt

Farmasi har alltid vært guttedrømmen til Bernt (22): Han oppfordrer flere gutter til å søke på studiet: – Mannlige kunder og pasienter vil ofte helst ha hjelp av farmasøyter av samme kjønn. Pasienter har behov for helsepersonell de kan relatere til, også i farmasi, sier han. Selv stortrives sørlandsgutten på bacheloren i farmasi i Tromsø.

Bernt Moseidjord

Fakta

Navn: Bernt Moseidjord 
Alder: 23
Fra: Vennesla
Studerer: Bachelor i farmasi

Hvorfor valgte du akkurat dette studiet?

– Farmasi har faktisk alltid vært guttedrømmen. Men da jeg skulle søke, gikk jeg gjennom en lang elimineringsstrategi. Jeg peila meg først inn på kjemi, biologi og realfag. Deretter prøvde jeg å finne det som ga meg flest jobbmuligheter etter studiet og det jeg opplevde som en sikker utdanning. Jeg visste jeg ville ha en ordentlig tittel når jeg var ferdig og jeg så også litt på lønn og hvor i landet du kan jobbe. Basert på disse faktorene ble det tydelig at farmasi var det beste valget for meg. Det er med andre ord et gjennomtenkt valg, men jeg endte altså med å følge drømmen, og det har jeg ikke angra på.

Hva er det beste med å studere farmasi?

– Fagene er spennende og du føler at du er del av et progressivt miljø. Som student blir du raskt en del av farmasiverden i Norge. Det er et lite miljø, så er du engasjert får du fort et nettverk, blir kjent med folk og får tilhørighet til både studiet og fagmiljøet.

Hvordan er det å være mann på et kvinnedominert studium?

– Ikke så skummelt som det kanskje høres ut. Det er veldig koselig, selv om jeg skulle ønske det var enda flere gutter her. På mitt kull er kanskje en fjerdedel gutter. Det gjør at du føler at du skiller deg ut, men det finnes fordeler med det også og miljøet her er godt på tvers av kjønn.

Hvorfor tror du så få menn velger farmasi?

– Jeg tror mange ikke tenker på det som et karrierevalg. Det er kanskje ikke nok info om det og man blir kanskje ikke opplyst om farmasistudiet kontra andre utdanninger. Det er veldig synd, for det hadde vært gøy om flere tok dette fremover. Optimalt vil man helst ha en 50/50-fordeling av kjønn, både for miljøet sin del, men mest for fremtidige pasienter. Mannlige kunder og pasienter vil ofte helst ha hjelp av farmasøyter av samme kjønn. Pasienter har behov for helsepersonell de kan relatere til, også i farmasi. Det er også viktig faglig, fordi man får større variasjon i meninger og innfallsvinkler.

Hvem kan dette studiet passe for?

– Det kan nok passe for veldig mange. Du må ha en interesse for realfag, spesielt kjemi og biologi. Du må også være glad i mennesker og det sosiale, til en viss grad, og være strukturert. 

Hvordan er det sosiale miljøet på og rundt universitetet?

– Veldig bra. På studiet er folk hyggelige og vi har et nært miljø, spesielt fordi vi er ganske få på hvert kull. Jeg henger mye med farmasistudenter. Men jeg er også med i studentbokseklubben og møter folk fra andre studier der. De forskjellige klubbene på universitetet er en fin måte å møte folk på.

Hvorfor valgte du UiT?

– Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle havne i Tromsø, men jeg er veldig glad for at det skjedde. Jeg ville jo flytte til et trivelig sted og er egentlig ikke et storbymenneske. Dermed passer Tromsø meg bra, det er en passe stor by med gode muligheter for friluftsliv og aktivitet. Det er utrolig mange hyggelige folk her og farmasimiljøet på UiT er veldig bra, så jeg er fornøyd med at valget landet på UiT.

Hvilke jobbmuligheter får man av farmasi?

– Apotek er primærarbeidsplassen. Men du kan også jobbe i staten, i legemiddelverket eller helsedirektoratet, innenfor industri og bioteknologi, med kvalitetssjekking, i markedsføring, ved sykehus eller med økonomi. Du kan også dra ut i felt med leger uten grenser og sånne type ting, som feltfarmasøyt. Det er mange videre muligheter uansett hvilken retning du ønsker å gå i, og er du ambisiøs kan du komme deg langt.

Hva er planen etter studiene?

– Optimalt jobber jeg enten i en produksjonsavdeling med å produsere legemidler eller jobber som kvalitetssjekker, som sjekker kjemikalier. Er jeg heldig har jeg spart opp nok til et hus også. På lang sikt, hvis alt går etter planen, har jeg flere drømmebedrifter på både Sørlandet og i Oslo jeg gjerne vil jobbe i. Du har mange valgmuligheter etter studiene og jeg vil gjerne teste ut alt jeg drømmer om før jeg slår meg til ro med noe.

Hva ville du ha sagt dersom du skulle anbefale ditt studium til noen andre?

– Gi farmasi et forsøk og se om du liker fagene og se på jobbmulighetene. Du må stålsette deg for arbeid, men det lønner seg i det lange løp. Og til gutta: Ikke dropp å søke fordi det er flere jenter enn gutter på farmasi, du vil nok trives godt her! Jo flere gutter som går her, jo flere kommer til å søke seg inn fremover

Møt flere studenter