Konsen eksamensfestival - Elias Skogdal, fagott (Bachelorkonsert)

Velkommen til Konsen eksamensfestival, i dag med Elias Johan Primberg Skogdal, fagott, som holder sin avsluttende konsert på Fagstudium i Musikkutøving (BA).

Konsen eksamensfestival banner

Under min eksamenskonsert vil du få høre en del av fagottrepertoaret som kanskje de fleste ikke kjenner til, men som fortjener en sjanse til å bli hørt. Konsertrekkefølgen ser slik ut:

-    Beethoven oktett for blåsere
-    20 min pause
-    Tansman suite for fagott
-    Vivaldi fagottkonsert i g-moll RV495
-    Ståle Klaiberg «Understrømmer»
-    Rossini fagottkonsert

Det blir 20 min pause etter Beethoven ettersom det er et samarbeid mellom min eksamen og eksamenen før med Lorenzo Loberto. Vi fant ut at vi begge ville ha Beethovens oktett i vår eksamen ettersom den viser så godt styrken fagotten har blant andre blåsere.

Tansman er et stykke som viser veldig mye av registeret fagotten har fra det mørkeste mørke til nesten det lyseste fagotten kan spille. Første blir av noen splittet opp i to satser i og med at førstedelen av den er en rolig introduksjonsdel som går over i en hurtigere, mere leken del. Stykket har også mange rytmiske utfordringer med mange synkoper, hemioler og lignende. 2. sats er en mye roligere sats. Nesten hele satsen er veldig skjør og åpen, og veldig minimalistisk i piano. 3. sats er den mest rytmiske komplekse satsen. Her hører vi tonnevis med hemioler både i starten og slutten med et midtparti som høres nesten herjet ut, men har likevel en slags sjarm i seg.

Vivaldis fagottkonsert i g-moll er kanskje ett av de mest ulogiske stykkene når det kommer til Vivaldis 39 fagottkonserter. Her går melodier ikke opp i partall, enkelte akkordprogresjoner kan høres ut som de er tatt rett ut fra progressiv rock, og det fra en barokkomponist. Definitivt et av de mer spesielle barokkstykkene som er skrevet, men også et av de mest morsomme å spille.

Ståle Kleibergs «understrømmer» er det nyeste stykket denne konserten, og har en nålevende komponist. Dette er et veldig godt skrevet stykke originalt skrevet for fagott og strykere, men arrangert for fagott og piano av Jon Halvor Lund. Stykket kan høres lett ut, men har definitivt tekniske og melodiske utfordringer. Med mange dynamiske skift og et samspill som krever høy oppmerksomhet fra både solis og akkompagnatør er det en verdig utfordring for en hver fagottist.

Til slutt braker det løs med den såkalte Rossini fagottkonsert. Det at den er skrevet for fagott og skrevet under Rossinis levetid er ingen usikre på, men hvem som egentlig skrev stykket er meget omdiskutert ettersom det måtte ha blitt skrevet flere år etter at Rossini offisielt sluttet å komponere. Det finnes mange teorier om hvem som egentlig skrev det. Flere holder med at det faktisk var Rossini som skrev den, andre mener at det var en av studentene hans som skrev det. Uansett ble det oppdaget sent på 90-tallet der fagottstemmen var komplett, men veldig lite skrevet orkesterstemmer. Rossinieksperter begynte så å skrive ut alle orkesterstemmene ut fra informasjonen de hadde. Konserten ble så utgitt i år 2000 og har blitt godt tatt i mot av fagottmiljøet. Dette er et av de mest virtuose stykkene vi har i dag for fagott og det høres. Bare i starten av solostemmen tar han oss gjennom flere oktaver i løpet av de 4 første tonene. 2. satsen er kanskje en av mine favoritter med nydelige melodilinjer og en virkelig skjør passasje mot slutten. 3. satsen avslutter som en fest med masse fortendeler og tekniske partier.

Velkommen til konsert!

Bilde av Elias
Alle eksamenskonsertene er åpen for publikum og har gratis inngang. Publikum må registrere seg ved ankomst. Det er dessverre ikke mulighet for å reserve plass i forkant. Vi ønsker at alle er nøye med avstand og håndhygiene, og ber om at man ikke kommer hvis man er syk.

Se info om alle konsertene under Konsen eksamensfestival på www.konsen.no

When: 01.06.21 at 14.30–15.30
Where: Musikkonservatoriets konsertsal
Location / Campus: Tromsø
Target group: Employees, Students, Guests
Responsible: Arne Elvemo
Add to calendar