Arbeidslinjen – ikke for personer med utviklingshemming?

Cubes, dice or blocks with inclusion and exclusion on
Mostphotos Foto: Mostphotos

Arbeidslinjen – ikke for personer med utviklingshemming? Praksis og holdninger hos Nav til arbeidsinkludering av personer med utviklingshemming

Personer med utviklingshemming har rett til arbeid på lik linje med andre. Det slås bl.a. fast i FN-konvensjonen om rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne, som Norge ratifiserte i 2013. I dag er det nesten ingen personer med utviklingshemming som jobber på en ordinær arbeidsplass. Kun omtrent en av fire voksne med en utviklingshemming har en jobb, og i de fleste tilfeller er dette i en arbeidsinkluderingsbedrift.  

Veiledning i arbeidssituasjon Foto: Mostphotos

Artikkelen diskuterer hvilken forståelse av funksjonshemming veiledere hos Nav uttrykker og hvilken forståelse som ligger implisitt i regelverk og føringer, samt hvordan dette praktiseres hos Nav. Dagens praksis hos Nav når det gjelder denne gruppen, bærer langt på vei preg av en medisinsk forståelse av funksjonshemming. Det betyr at årsaken til manglende arbeidsdeltakelse blant utviklingshemmede blir plassert hos den enkelte og forklart ut fra funksjonsnedsettelsen. Dette bidrar til å hemme økt arbeidsdeltakelse ved at denne gruppen ikke blir prioritert hos Nav, og får hjelp til arbeidsdeltakelse i det ordinære arbeidsliv. De defineres ut av Nav sitt ansvarsområde.

Dersom personer med utviklingshemming tilbys et arbeid, er det vanligvis i en arbeidsinkluderingsbedrift gjennom tiltaket Varig tilrettelagt arbeid (VTA).  En relasjonell forståelse av funksjonshemming forklarer derimot manglende deltakelse ut fra gapet mellom den enkeltes forutsetninger og de krav arbeidslivet stiller. Denne forståelsen er imidlertid mindre fremtreden i dagens praksis hos Nav, når det gjelder personer med utviklingshemming.

 

Publisert: 15.09.23 Oppdatert: 06.06.24

Innlegget er en del av UiT sin formidlingskanal Gløtt, der fagpersoner skriver om sine nyeste publikasjoner.
Ønsker du å publisere, eller har du innspill eller spørsmål? Kontakt postmottak@ub.uit.no

Portrettbilde av Gjertsen, Hege
Gjertsen, Hege hege.gjertsen@uit.no Professor

Les hele publikasjonen her:

Tidsskrift for velferdsforskning

Tema

Sustainability Health Society
chat loading...