Jakter på alger med skjulte superkrefter
Kiselalger er små, men utrolig viktige organismer som danner grunnlaget for næringskjeden i havet. Noen av disse små algene kan kanskje brukes som medisin i fremtiden.
Kiselalger - grunnlaget for næringskjeden i havet. Foto: Richard Ingebrigtsen |
Hvis man justerer miljøet man dyrker en alge i, kan den noen ganger gå fra å være helt vanlig til å bli meget spennende. Dette er spennende nytt for alle som skal forsøke å dyrke dem til forskjellige formål. Algelaben ved UiT har i mange år jobbet med å samle inn og dyrke forskjellige arter av mikroalger i store vanntanker med kunstig lys, såkalte fotobioreaktorer. Gjennom MabCent prosjektet har en del av denne innsatsen har vært rettet inn mot å lete i nordlige kiselalger etter potensielle medisiner eller andre spennende stoffer.
Les også: Massedyrker havets mikrodiamanter
Richard Ingebrigtsen på tokt for a samle inn superalger. |
Bakteriedrepende alger
Doktorgradsstipendiat Richard Ingebrigtsen har sammen med andre forskere undersøkt om lys og temperatur kunne påvirke effekten mikroalgene hadde på eksempel kreftceller, bakterier, diabetes, inflammasjon og antioksidantpotensiale.
– Det korte svaret på dette tilsynelatende enkle spørsmålet, er at det ofte er stor variasjon, forteller Ingebrigtsen. Det vil i praksis si at noen ganger har algene superkrefter og kan drepe for eksempel bakterier eller enkelte kreftceller, mens andre ganger er de samme mikroalgene inaktive.
– Det er også viktig å presisere at undersøkelsene er på et tidlig stadium enda, så det gjenstår å se om noen av de effektene vi så kan utvikles videre, sier Ingrbrigtsen.
Ingen enkel oppskrift
– Og hvis man trodde at det finnes en enkel oppskrift på mikroalgedyrkning, er det dessverre ikke slik, fortsetter den unge forskeren.
Det er både forskjell i hvilke arter som har aktivitet og hvilke forhold som gir aktivitet. Naturligvis gir dette både muligheter for å finne flere effekter fra færre arter, men også utfordringer i forhold til å reprodusere resultater hvis man fant noe spennende. – Det er så utrolig mange ting som kan påvirke mikroalgenes kjemi, og vi har mye igjen å finne ut av. De er fulle av hemmeligheter og skjulte egenskaper, avslutter doktorgradsstudenten.
Artikkelen: Ingebrigtsen, R.A., Hansen, E., Andersen, J.H. & Eilertsen, H.C. 2015. Light and temperature effects on bioactivity in diatoms. Journal of Applied Phycology