7 tips for å mestre eksamensstresset

Forberedelse og realistiske mål er essensielt for å takle eksamensperioden. Her får du de beste råd og tips fra Studentrådgivninga ved Samskipsnaden i Tromsø.

Kursholder i møterom deler ut lapper til studenter med godt humør
Bente Høiseth holder kurs for studenter. Photo: Sigurd Salberg Pedersen / Samskipnaden.
Published: 24.05.24 13:45 Updated: 11.12.24 14:54
Health

Eksamen ligger rundt hjørnet. For mange studenter kan det være en utfordrende tid, og oppleves i forskjellig grad for alle. Noen sliter med konsentrasjon i forkant av eksamen, andre har aldri hatt eksamen. Et høyt stressnivå kan påvirke nattesøvn, matlyst og hverdagen.

– Derfor tilbyr Studentrådgivinga gratis samtaletilbud hvor studenter får snakket om angst, depresjon, stress og annet som preger hverdagen. Det hjelper som oftest å prate med en utenforstående, sier Bente Høiseth, leder for Studentrådgivinga.

Student med ryggen synlig som prater med studentrådgiver i kontor, positive plakater henger på veggen bak studentrådgiver. Fotografi
Bente Høiseth fra studentrådgivninga deler sine råd med en student. Foto: Sigurd Salberg Pedersen / Samskipnaden

Gjør eksamensperioden levelig

For å mestre nervene er det viktig å være godt forberedt og hvile aktivt, å unngå stress er ikke optimalt. Istedenfor bør du redusere det ned til et håndtertbart nivå, og se på stress som gjennomføringskraften til å fullføre målene du setter.

– Jeg bruker å tipse studentene om å gjøre eksamensperioden levelig, ikke slutt å gjør det du vanligvis gjør som er bra for deg, sier Høiseth.

Om du sitter for deg selv kan du føle at man «henger bak» eller ikke forstår faget, da er det viktig å huske at du ikke er alene. Ha fokus på forelesninger og prat sammen med medstudententer, vær til stede på campus.

Slik mestrer du eksamensstresset

  • Ikke vær alene, vær på campus og snakk med medstudenter.
  • Ha fokus på det som blir tatt opp på forelesninger.
  • Redusere mobilbruk og skjermtid.
  • Aktivt hvile som trening, meditering, rask dusj er like viktig som søvn.
  • Test deg selv i forhold til pensum.
  • Ikke pugg sent på kveldene.
  • Sett realistiske mål som er så små at du klarer å gjennomføre den.

Studer smart

Vi er alle avhengige av mobilen vår, og den påvirker oss ganske mye.

Når vi lærer oss nye ting trenger hodet vårt en stund på å «arkivere», altså lagre det på plasser som gjør at vi kan hente det frem den dagen vi skal ha eksamen.

– Vi bruker i snitt 24 minutter å finne tilbake til konsentrasjonen etter å ha sjekket mobiltelefonen. Derfor bør vi redusere skjermtiden og andre distraksjoner rundt oss, sier Høiseth.

Aktivt hvile er like viktig som søvn for å «arkivere» det vi har lært. Noen ganger er det bare å ta en spasertur eller lytte til musikk. Når vi er på bussen, pleier vi å ta opp telefonen. Det er en perfekt mulighet til å bare la telefonen ligge i lommen og la tankene vandre litt, se ut av vinduet og bare være til stede.

– Det er viktig å reflektere over livet utenfor studiene, ikke bare når man er foran bøkene eller datamaskinen. Test deg selv i forhold til pensum, ikke pugg sent på kvelden, sett realistiske mål som er så små at du klarer å gjennomføre dem.

Eksamenskurs

Christopher Olsen ser inn i kameraet. Studenter på hver side med ryggen mot og laptop på pulten klar for eksamen.
Christopher Olsen fra Eksamenstjenesten mener de må prøve nye tiltak som å lage en informasjonsvideo for å nå studentene. Foto: Oddleif Larsen / UiT

Studentrådgivinga og Eksamenstjenesten holder felles kurs hvor studentene får lære om stressmestringsteknikker og programvare for eksamen. Kurset holdes av Høiseth og Christopher Olsen fra Eksamenstjenesten ved UiT. Samarbeidet mellom disse to tjenestene ble dannet etter pandemien da de forsto at noen studenter aldri hadde tatt eksamen.

– Vi prøver så godt vi kan, men det er utfordrende å nå ut til studentene med informasjon om tilbudet, sier Høiseth. 

Har laget en video

For å nå ut til flere har Eksamenstjenesten laget en informasjonsvideoen "Hvordan ta digital skoleeksamen", som gir et overblikk over prosessen fra forberedelse, til innlevering av eksamen. I tillegg inneholder videoen henvisninger til nyttige nettsider, slik at studenter enkelt kan få mer detaljert informasjon om prosessen. Olsen tror videoen gjør det enklere for eksamenstjenesten å nå ut til studenter.

– Vi ønsker jo at det praktiske rundt eksamen skal være uproblematisk og stressfritt i den grad det er mulig, sier Olsen.

Oppsummering

  • Gjør eksamensperioden levelig.
  • Studentrådgivninga tilbyr gratis samtaletilbud, klikk her for å lese mer.
  • Etter pandemien ble det dannet et kurs til koronakullet som aldri har tatt eksamen.
  • Kurset inneholder både psykiske tips og praktikaliteter rundt eksamensperioden.
  • Eksamenstjenesten har laget en video, se den her

Olsen og Høiseth oppfordrer studenter til å benytte seg av de tilgjengelige ressursene og tilbudene fra Studentrådgivinga og Eksamenstjenesten ved UiT for å mestre eksamensperioden på best mulig måte. Med fokus på stressmestring og gode forberedelser, er målet å gjøre eksamensperioden så problemfri og stressfri som mulig. Ved å ta i bruk disse rådene og strategiene, kan studenter få en bedre eksamensopplevelse

Oppsummeringen er laget av KI-verktøyet ChatUiT og kvalitetssikret av Seksjon for kommunikasjon ved UiT.

Published: 24.05.24 13:45 Updated: 11.12.24 14:54
Health