«Gutter til helsefag» del av Regjeringens likestillingsstrategi

Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak. – Vi er klare til å lede en slik satsing, sier rektor.

Fem unge menn poserer smilende. Alle har blå gensere med UiT på.
Rollemodeller for "Gutter til helsefag" i 2024/25: Marius Sollid, Stian Fedreheim, Asbjørn Tjølsen, Niri Slinning og Clyde Arong. Photo: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT
Portrettbilde av Andreassen, Rune Nordgård
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no faggruppeleder for kommunikasjon, formidling og studentrekruttering ved UiT Helsefak
Published: 06.12.24 13:41 Updated: 06.12.24 14:04
Health About UiT Studentliv / Studier

Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak. Det kom frem da kultur- og likestilllingsminister Lubna Jaffery la frem regjeringens likestillingsstrategi fredag.

Et av hovedmålene i strategien er færre kjønnsdelte utdanningsvalg, noe som også er hovedfokuset i pilotprosjektet.

– Vi er derfor glade for at også regjeringen ser behovet for å øke fokuset på å få flere gutter inn på de helsefaglige studieretningene. UiT er klare til å lede en slik satsing, sier Dag Rune Olsen.

Stolt prosjektleder

På oppdrag fra Bufdir har UiT Norges arktiske universitet i to år jobbet med et pilotprosjekt for å få flere gutter til å studere helsefag. Pilotprosjektet har gjennomført ulike tiltak for elever, lærere og rådgivere, deriblant å gjøre mannlige rollemodeller synlige for gutter i ungdomsskolen og videregående skole.

Dette vil bidra til å løse sektorens rekrutteringsutfordringer og til likeverdige helsetjenester.

Prosjektet ble i høst utvidet til å være et regionalt prosjekt i de tre nordligste fylkene, og i slutten av november var 16 nye rollemodeller samlet til opplæring i Tromsø.

Nå skal prosjektet rulles ut nasjonalt, noe prosjektleder Astri Ernstsen Prytz er svært stolt over.

– Gjennom to år har vi sett viktigheten av at unge gutter får møte med rollemodellene, og vi ser veldig frem til at flere nå kan inviteres inn i prosjektet og ta del i arbeidet. Ved et nasjonalt prosjekt kan vi sikre at gutter over hele landet blir kjent med mulighetene i helse- og omsorgssektoren, sier Prytz.

Les mer: Én million kroner for å få flere gutter til å velge helsefag

– Sektoren må rekruttere fra hele befolkningen

Helse- og omsorgssektoren har et stort udekket behov for personell og kompetanse, og det er anslått at Norge vil trenge 180.000 fler helsearbeidere fram mot 2060.

– Da må sektoren rekruttere fra hele befolkningen, sier Dag Rune Olsen.

I dag er under 20 prosent av de sysselsatte i helse- og omsorgssektoren menn. Ved utdanningene utgjør menn 22 prosent av alle helsefagstudenter og kun 14 prosent av alle sykepleierstudenter.

– Gjennom 20 år har "Jenter og teknologi"-prosjektet vist jenter mulighetene i teknologisektoren. Det neste naturlige steget er å gi guttene et innblikk i hva helsesektoren kan by på, sier dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, Gunbjørg Svineng.

– Det vil bidra til å løse sektorens rekrutteringsutfordringer og til likeverdige helsetjenester. I tillegg vil det kunne sikre et mindre kjønnsdelt utdannings- og arbeidsmarked, sier hun.

Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no faggruppeleder for kommunikasjon, formidling og studentrekruttering ved UiT Helsefak
Published: 06.12.24 13:41 Updated: 06.12.24 14:04
Health About UiT Studentliv / Studier