GeoPraksis

Arbeidslivsrelevans i geovitenskap

Praksis hos Oljedirektoratet

«Hæ? Sier du at Oljedirektoratet holder på med andre ting enn bare olje?»
Allerede første dagen med praksis fikk jeg vite at Oljedirektoratet gjør mye mer enn bare olje.


Jeg heter Jenny, og holder på med sjette semester av bacheloren min i geologi ved UiT. Dette semesteret har jeg et fag som heter GeoPraksis, og i den forbindelse har jeg tre uker med praksis hos Oljedirektoratets avdeling i Harstad.

Hva er Oljedirektoratet? Oljedirektoratet er et statlig organ som forvalter ressurser fra norsk sokkel. De har kontorer i Stavanger og Harstad. Til sammen jobber det 210 personer i Oljedirektoratet, hvorav 60 er geologer. Visjonen til Oljedirektoratet er å sikrer størst mulig verdi for samfunnet fra ressursene på norsk sokkel gjennom en effektiv og forsvarlig ressursforvaltning. Noe som gjør at Norges håndtering av ressurser skiller seg fra flere andre land, hvor enkelte selskap kommer på banen og kaprer den økonomiske gevinsten.

Arbeidsområder innen Oljedirektoratet er; Lisensforvaltning, Teknologi, Analyse og Sameksistens, og Organisasjon, IT og Dataforvaltning. Geofaglig kompetanse er avgjørende for at oljedirektoratet skal vite hvor mye ressurser som er lokalisert på sokkelen, hvordan dette har blitt dannet og hvilke strukturer som er lokalisert i nærheten. Uten geologisk kompetanse vil det være vanskelig å kartlegge og tolke gjenværende ressurser, og å følge opp bedriftene som holder på med utvinning på norsk sokkel. Dette er svært viktig for både det norske samfunnet og bedriftene på sokkelen. Oljedirektoratet har et nasjonalt ansvar for at all data, oversikter og analyser fra den norske sokkelen, skal utgjør et grunnlag for næringen og samfunnet. I hovedsak er Oljedirektoratet et rådgivende organ som formidler fagligkompetanse og anbefalinger til Olje- og energidepartementet. Gjennom Oljedirektoratet sitt arbeid skal de være pådrivere for å realisere ressurspotensialet på norsk sokkel. Dette gjøres ved å legge vekt på langsiktige løsninger, samdrifts- og stordriftsfordeler og sikre at tidskritiske ressurser ikke går tapt.

Oljedirektorater skal sikre at petroleums- og ressursnæringen fra norsk sokkel blir fulgt opp på en helhetlig måte. Dette gjøres gjennom samarbeid med andre myndighetsorganer. I fremtiden skal Oljedirektoratet være med på utvinningen av havbunnsmineraler og CO2-håndtering. CO2-håndtering går ut på å fange, transportere og lagre CO2 fra kraftproduksjon eller industriutslipp. I Norge har vi holdt på med lagring av karbondioksid under havbunnen på kontinentalsokkelen. Nå for tiden arbeider Oljedirektoratet med å kartlegge områder som egner seg til langvarig og trygg oppbevaring av CO2. Havbunnsmineraler er en ressurs som ikke har blitt utnyttet maksimalt tidligere. I fremtiden er det planer om at Norge skal utvinne metaller fra sulfider og manganskorper, som finnes på norsk sokkel. Havbunnsmineraler kommer til å bli nødvendig for en bærekraftig fremtid. Metallene fra havbunnsmineraler kan brukes i elbiler og vindmøller.

Min arbeidsdag hos Oljedirektoratet

Dette er min andre praksisuke hos Oljedirektoratet, og jeg får være med på mye kjekt. I løpet av den første uken ble det introduksjon i bruk av Petrel, og jeg fikk jobbe med et eget kartleggingsprosjekt. Petrel er et program som ofte brukes til å tolke seismikk, og gjør det enklere å kartlegge strukturer under havbunnen. Prosjektet jeg holder på med er å kartlegge havbunnen i Barentshavet, men også kartlegging av BCU (Base Cretaceous Unconformity), toppen av sedimenter avsatt i løpet av Perm, og en sediment pakke innad i Trias. Jeg får i tillegg bryne meg på å tolke forkastninger og hvordan de har påvirket sedimentavsetningene.

I løpet av denne andre praksisuken jobber jeg videre med kartleggingen i Petrel, men jeg er også med på diverse møter sammen med de ansatte i Oljedirektoratet. Her om dagen fikk jeg delta på generalprøven før Oljedirektoratet hadde seminar for petroleumsnæringen. Da fikk jeg høre mye mer om hvordan Oljedirektoratet arbeider og alt de gjør for velferden i det norske samfunnet.

Takk for at du leste!