Blogg fra uke 2 i praksis hos Tromsø kommune
Hei! Jeg heter Eline og studerer geologi ved UiT. Gjennom emnet GEO-2013 er jeg i praksis hos Tromsø kommune. Jeg er så heldig at jeg gjennom tre uker spredt over vårsemester får arbeide i GIS (geografiske informasjonssystem) med kartlegging av alt fra ulovlige bygde bygninger, til kommunale veier og bygninger i skredområder.
Jeg har praksisplass Geodataenheten hos Tromsø kommune. Geodataenheten er videre inndelt i fagmiljøene GIS/Kart, Oppmåling og Matrikkel, som inngår i seksjon for Byutvikling. Jeg hører til hos GIS/Kart. GIS står for «geografiske informasjonssystemer» og er kort forklart en programvare som kan brukes til innsamling og strukturering i tillegg til lagring, analysering og visualisering av geografisk informasjon. I Tromsø kommune brukes GIS til å utføre 3D-visualisering i reguleringsplaner og i overordnede planer og nye byggeområder, foretar GIS-analyser for andre fagmiljøer internt i kommunen, utvikler tematiske kart etter behov, automatiserer manuelle tjenester, utvikler kartløsninger og Apps etter behov mm.
Geologisk kompetanse kan være viktig når man arbeider med GIS i kommunen av flere grunner. Når det er snakk om risikovurdering og beredskap, vil geologisk kunnskap være viktig for å forstå risikoen for naturfarer som skred og flom. Vi lever i en tid hvor klimaet endrer seg og vi ser en økning i ekstremvær og naturfarer. Geologisk kompetanse kan bidra til å utvikle tiltak for å redusere risikoen gjennom eksempelvis kartlegging av bygninger i skredfaresoner. Videre kan geologisk informasjon være nødvendig for å forstå landskapet og geologien i kommunen, som kan ha stor betydning for planlegging og utvikling. Eksempelvis planlegning av infrastruktur, som veier broer og tunneler.
Jeg har nå gjennomført 2 av 3 uker i Tromsø kommune. Den første uka gikk til å bli kjent med en veldig trivelig, inkluderende og kompetent avdeling, og til å bli ordentlig kjent med GIS. Takket være god hjelp og støtte gikk det smertefritt. Det første prosjektet jeg hadde var å kartlegge ulovlige bygde bygninger innenfor markagrensa i Tromsø kommune. Spennende å få se flere måter å bruke GIS på enn det vi gjør på universitet! I løpet av uke 2 kartla jeg hvilke kommunale bygninger og veier som lå innenfor skredfareområder. Skredfareområder inkluderer områder utsatt for snøskred, steinsprang og jordskred.
Min geologibakgrunn har vært nyttig når det gjelder å jobbe med GIS i praksis hos Tromsø kommune. Dette har vært spesielt relevant når det gjelder å kartlegge områder innenfor skredfaresoner. Jeg har også funnet ut at min geologibakgrunn har hjulpet meg med å tenke på en systematisk og analytisk måte når jeg jobber med GIS i kommunen. Dette har vært nyttig når det gjelder å samle inn og organisere data, analysere disse dataene og presentere resultatene på en forståelig måte. Alt i alt har min bakgrunn innen geologi vært nyttig å ta med seg inn i praksisoppholdet. Jeg ser virkelig frem til neste praksisperiode, hvor jeg kan fortsette å utvikle erfaringer innenfor fagfeltet!
Her er arbeidsplassen min. Her holder jeg på med kartlegging av kommunale bygninger og veier innenfor skredfareområder.