GeoPraksis

Arbeidslivsrelevans i geovitenskap

Hva gjør en geolog/geotekniker hos en fylkeskommune?

Av Susanne Eide Haug

Jeg har nå vært i praksis hos Troms fylkeskommune i 2 uker av totalt 3. Her har jeg vært med flere geologer/geoteknikere og fått et innblikk i deres arbeidshverdag og hva de som geologer gjør i en jobb hos fylkeskommunen. Fylkeskommunen består av flere avdelinger, geologene er under samferdsel, der igjen under infrastruktur, de er totalt 4 geologer og 2 geoteknikere.

Når jeg kom hit skjønte jeg fort at her har de mye å holde på med og har en ganske variert arbeidshverdag. Nå om vinteren har det vært et ganske stort fokus på snøskred og skredkontroll, de har ansvaret for skredkontrollanlegget i Grøtfjorden og har egen skredberedskap/vakt. Denne beredskapen bistår driftskontraktene som er ute på veinettet og hjelper til med vurderinger og befaringer ved behov. Men de jobber også med fylkesveiene som de fikk ansvar for i 2020, bergskjæringer, tunneler og fjellsikring. Geotekniske oppgaver i fylkeskommunen innebærer grunnundersøkelser, fundamentering og fyllinger, løsmasseskred og utglidninger. Og generelt drift og vedlikehold.

Hva gjorde jeg disse ukene?

Den første uken fikk vi være med på flere spennende ting, i starten fikk vi være med på noen møter som handlet litt om å oppdatere og informere, så tok vi et lite skredkurs for å være forberedt til Harstad, for der skulle vi delta og hjelpe til på et skredkurs for entreprenører. Torsdag denne uken fikk vi være med på en obstur på ski og legge inn skredvarsling i varsom. Dette var veldig gøy å få bli med på og det var veldig relevant for et kurs om snøskred som jeg har dette semesteret. Fredag fikk vi se hvordan de skriver og oppdaterer skredkontrollen, her skriver den som har skredvakt et skredvarsel for Grøtfjorden hver dag for å oppdater entreprenøren om forholdene.

Andre uken fikk bryne oss på noe nytt, vi hadde tidligere fått epost om å lese oss litt opp på kvikkleire, her har jeg t fag som heter løsmasseskred og stabilitetsberegning, så dette kunne vi jeg allerede en del om. Uken her skulle handle mer om det geotekniske, så her fikk vi en GIS-oppgave som vi skulle presentere i slutten av uken. Noen utfordringer var det, da jeg ikke har hatt så mye GIS før. Oppgaven handlet om å lage et oversiktskart av fylkesveiene som ligger i kvikkleiresoner og om de ligger i en faresone.

Onsdag fikk vi et lite avbrekk fra oppgaven og tok fergen til Finnsnes for å møte Simen og Una. Herfra dro vi ut til Senja for å fly drone i et skredutsatt område for å få god oversikt og kunne vurdere muligheten forskredsikring. Dette var veldig gøy!

Det har vært noen lærerike uker og jeg ser veldig frem til den siste uken som forhåpentligvis skal handle om bergskjæringer!