GeoPraksis

Arbeidslivsrelevans i geovitenskap

Geopraksis hos Equinor

Skrevet av Audun Winther

Vi er fire geologistudenter fra UiT som har vært utrolig heldig til å få muligheten å gjennomføre praksisperioden hos Equinor. Gjennom disse to ukene har vi fått et verdifullt innblikk i hvordan Subsurface avdelingen operere når de leter etter olje og gass i Barentshavet. Avdelingsleder Siv Moholt, geokjemiker Olaf Thießen, og geofysiker Katrine Gotliebsen har vært våre gode veiledere gjennom denne prosessen.

Hvorfor olje og gass?

Olje og gass er et omdiskutert tema i dagens samfunn, med både positive og negativer reaksjoner. Olje er en av verdens

Figur 1. Foto fra baksiden av Equinor-bygget i Harstad (Hsi, 2020).

viktigste energikilder, og er helt avgjørende i en verden som stadig krever mer energi. Dette er en av grunnene til at Equinor er så viktig for dagens samfunn, ikke bare i Norge, men også for resten verden. Til tross for at forbruket av olje også medfører utslipp av klimagasser, så er oljen essensiell for energiomstillingen. Equinor, som er et ledende internasjonalt energiselskap, jobber derfor intenst med å bli et netto nullutslippsselskap innen 2050.

Equinor Harstad har over 300 ansatte, og ble etablert for omtrent 50 år siden. Selskapet består av flere avdelinger, deriblant Subsurface teamet som vi har fått gleden av å jobbe med. Denne avdelingen jobber blant annet med å løse komplekse utfordringer innen leting og produksjon av olje. Deres arbeid krever høyt kompetansenivå fra både spesialiserte geologer og geologer med et bredt spekter av kunnskap og ferdigheter.

Vår hverdag hos Equinor

I løpet av den første uken jobbet vi hovedsakelig med Olaf Thießen og fikk god innsikt i hans arbeid hos Equinor. De innledende dagene ble brukt til å sette oss inn i systemet og skaffe nødvendig informasjon om oppbygningen av sokkelen i Barentshavet, som ble vårt fokusområde under praksisen. Etter en kort repetisjon med Olaf og litt studering i deres atlas om Barentshavet, kom kunnskapen fra forelesningene i regionalgeologi raskt tilbake.

Denne kunnskapen skulle bli viktig når vi videre skulle korrelere og analysere ulike brønner i Hammerfestbassenget. Vår første oppgave involverte å lage kronostratigrafiske profiler av fire brønner og deretter danne en korrelasjon mellom dem. Hensikten med korrelasjonen var å danne et større bilde av hvordan de ulike formasjonene endret seg i bassenget. Denne prosessen viste oss hvor mye kunnskap og informasjon som kreves for å danne kvalifiserte antakelser, samt for å videre kunne ta beslutninger ut ifra denne type arbeid.

Videre fikk vi en solid smakebit på hvordan det var å jobbe med gamle brønner fra 80-tallet. Målet var da å digitalisere den gamle brønndataen for å utføre videre tolkninger basert på dette. Blant annet for bruk i programmet Petrel. Dette arbeidet er både tidskrevende og avgjørende i letingen etter olje og gass.   

Den andre uken har vi hovedsakelig hatt Katrine Gotliebsen som vår veileder. Fokuset har vært å vise oss hvordan Petrel

Figur 2. Skjerm til venstre viser resultatet av tolket toppflate til Tubåen i 3D. Til høyre vises seismisk vindu. (Foto: Audun Winther) 

brukes som et effektivt hjelpemiddel i deres hverdag. Petrel er et modellerings program som legger grunnlaget for å tolke flere km ned i undergrunnen. Denne tolkningen er basert på seismisk data og brønndata. Vi benyttet programmet blant annet til å tolke toppflatene til ulike formasjoner og deretter sammenligne vår tolkning av korrelasjonene med faktiske brønnkorrelasjoner.

Disse ukene har virkelig gitt oss ett inntrykk om hvor komplekst det er å finne olje og gass. Det krever ekstremt bredt mangfold av mennesker og kompetanse for å kunne utføre det arbeidet de gjør. Til tross for det høye nivået på kompetanse hos Equinor, har det vist meg at kunnskapen jeg har opparbeidet meg gjennom studiet har vært viktig for å utføre de arbeidsoppgave som er gitt, og ikke minst også skjønne det vi har jobbet med. Regional geologi, sedimentologi, geofysikk og petrologi er eksempler på fag som har vært særs nyttig under oppholdet.

Praksisperioden hos Equinor har gitt meg nytt driv innenfor geofaget, og har nå innsett hvor mange muligheter som finnes. Jeg ser frem til neste praksisopphold!