Resources
Forskningsdagene: fra forskningstokt til Kongsbakken med VR
Sist fredag besøkte en delegasjon fra Institutt for geovitenskap 2. klassinger på Kongsbakken videregående skole i Tromsø, med VR-briller i bagasjen. Det var klart for ombordstigning til «Kronprins Haakon», et av verdens mest avanserte forskningsfartøy.
Besøket var et arrangement i forbindelse med Forskningsdagene 2021, «Bestill en forsker». Professor Giuliana Panieri og PhD-student Maximillian Weber har vært på tokt med dette skipet i havområdene utenfor Svalbard i forbindelse med AKMA-prosjektet. Sammen med overingeniør Matteus Lindgren rigget de opp seks stasjoner med virtual reality-briller som elevene fikk prøve. Der kunne de besøke ulike deler av skipet, fra bysse til helikopterdekk, fra moon pool til våtlaboratorium. VR-omvisningen ble filmet ombord i "Kronprins Haakon" med et 360 graders kamera, og på de ulike lokasjonene kan deltakere klikke seg fram til mer informasjon om utstyr, høre intervjuer med forskere og «plukke opp» og undersøke eksempelvis foraminiferer.
VR-prosjektet inngår som en del av AKMAs filosofi om å tilgjengelig gjøre mest mulig av forskningen, som er interdisiplinær og fokuserer på metangassutslipp, økosystemer og geologisk historie i Arktis. Det har tidligere blitt vist fram i Italia, Tsjekkia og Frankrike, og nå også på Kongsbakken. På sikt er målet å gjøre VR-opplevelsen tilgjengelig også på nett.
Det ble god tid for elevene til å vandre rundt på «Kronprins Haakon» med brillene, og til å stille spørsmål til forskerne, både om livet om bord, metoder som brukes og hva havbunnen i Arktis kan fortelle oss om fenomener rundt drivhusgasser.
Tiden gikk altfor fort, men AKMA-teamet håper de kan komme tilbake til elever som måtte være interesserte – takk for oss for denne gang!
Les også mer om VR-prosjektet på nettsidene til AKMA.