Lunsjkonsert med Niko Valkeapää

Velkommen til lunsjkonserten "Joik og poesi" med fylkesjoiker Niko-Mihkal Valkeapää i foajeen på UiT Harstad.

Valkeapää tar oss med i joikens og poesiens verden i denne halvtime-lange konsertvarianten under lyset i foajeen.

Fri adgang, enkel servering.

Velkommen! 

Niko-Mihkal Valkeapää Foto: David Gonzalez

Niko-Mihkal Valkeapää er opprinnelig fra Enontekis i Finland, har bodd i Kautokeino, og er i dag bosatt i Tromsø. Han er gudsønn av kunstneren Nils Aslak Valkeapää, og fremfører flere av hans tekster på noen av sine totalt syv plateutgivelser, alle i samarbeid Georg Buljo. Han vant Sámi Grand Prix (1994, 1995), mottok Spellemannprisen 2003 i åpen klasse med sitt debutalbum, og Liet Ynternasjonaal, den internasjonale musikkpris for minoritetsmusikk. I 2008 vant han to Folkelarmpriser for Birrat Birra; nyskapende og åpen klasse. For albumet Gusto fra 2012, ble han nominert til Spellemannprisen 2012 i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk. Han har turnert nasjonalt og i Norden, bl.a. på Nattjazz i Bergen, Festspillene i Nord-Norge, Riddu Riđđu Festivála og på Nordland Musikkfestuke i Bodø.

Han har hatt ulike tillitsverv og politiske verv, blant annet som medlem av Samerådet og som tillitsvalgt for de samiske videregående skolene. I 2017 ble han valg inn på Sametinget, for NSR i Gáisi valgkrets. Han har skrevet masteroppgave om sangtekster i samisk musikk fra 1960 og frem til vår tid, ved Universitetet i Tromsø.

Niko sier selv: «Det poetiske språket henger sammen med musikken for meg. Joiken består ikke bare av melodier, den er også bærer av tekst. […] Det er spennende og viktig å formidle den tradisjonelle joiken, men også å utvikle joiken til å reflektere vår hverdag - for at ikke uttrykket skal forvitre og svinne hen. Hvis joiken tas godt vare på er den et livskraftig uttrykk som har fremtidens rett. Jeg synes det er gledelig at joik har fått mer oppmerksomhet i det offentlige rommet de siste årene, og håper å kunne medvirke til at flere ulike joike-dialekter løftes frem».

When: 07.02.20 at 12.00–12.30
Where: Foajeen
Location / Campus: Harstad
Target group: Employees, Students, Guests, Invited
Contact: Campusadministrasjonen
E-mail: arrangement.harstad@uit.no
Add to calendar