Hva fremmer og hemmer god samfunnsintegrering og medvirkning i brukerstyrte ettervernstilbud for mennesker med rusutfordringer?
Brukerstyrt ettervern er helhetlige tilbud for personer med tidligere eller pågående rusutfordringer, og er betegnet som lavterskeltiltak drevet av medarbeidere med egenerfaring. Disse tiltakene lever ute i en kommunal virkelighet, hvor det er en prioritet å få til rusfrie liv der folk ønsker å bo. De skal ikke leve i spesialisthelsetjenesten. I Tromsø har det lenge vært drevet brukerstyrte ettervernstilbud i regi av brukerorganisasjoner, og de har hatt gode resultater. Til tross for dette, har kommunen lagt ned en vesentlig del av tilbudet. Hvorfor skjer denne nedprioriteringen? Har ikke erfaringskompetanse på ettervern samme status som annen fagkunnskap på feltet? Slike spørsmål var en del av bakgrunnen for forskningsprosjektet "Brukerstyrt ettervern". I denne forelesningen presenteres prosjektet, og en samarbeidsbasert forskningspraksis. Vi trenger mer forskning på feltet, og vi trenger forskning som inkluderer erfaringskompetansen på en god måte.
I dette foredraget vil prosjektleder Rita Sørly og medforsker Wibecke Årst, leder av brukerorganisasjonen Marborg, fortelle om arbeidet med forskningen og reflektere rundt samarbeidsbasert forskning.