Nettverksbyggeren – Elsa Laula Renberg

Målet med utstillingen er tosidig: Å presentere en viktig pionerkvinne som rager høyt i vår historie. Og ved å presentere det Elsa Laula Renberg var opptatt av, håper vi å inspirere alle besøkende til å tenke over dette: Hva engasjerer meg? Hva ønsker jeg å påvirke? Hva vil jeg kjempe for? Hvordan kan jeg best oppnå resultater?

 

Tromsø Museum 3.2. – 25.4.

Elsa Laula Renberg (1877-1931) var en nettverksbygger av de sjeldne. Hun stiftet mange foreninger og var hovedpersonen bak det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917. 27 år gammel skrev hun heftet «Inför lif eller död» der alt hun stod for ble begrunnet. Hun kjempet for samenes sak, og mente at det sto om liv eller død for hennes folk som ble utsatt for så mye urett. 

Utstillingen er en del av Tråante 2017, hundreårsfeiringen for det aller første samiske landsmøtet som fant sted i Trondheim fra 6. februar 1917. Den personen som fremfor noen har æren av at dette møtet kom i stand, er sørsamekvinnen Elsa Laula Renberg. 

Elsa Laula Renberg ble født i Susendalen og familien var reindriftssamer som stadig krysset landegrensene med sin reinflokk. Hun vokste opp i Sverige, men i sitt voksenliv bodde hun i Vefsn og hadde Mosjøen som sin by.

Elsa Laula Renberg forsto tidlig at hun måtte skaffe seg allierte, og at det å stifte foreninger er en av våre viktigste demokratiske rettigheter. Derfor var hun med å stifte verdens første lappeforening, i Stockholm i 1904, og Brurskanken samiske forening i Mosjøen i 1907. Men dette var ikke nok. Det måtte kvinner til, og vi må huske at på denne tiden var allmenn stemmerett for kvinner ennå ikke vedtatt.

Med Brurskanken kvinneforening i 1910 ble det fart på sakene. Det var denne kvinneforeningen, med Elsa Laula Renberg som formann, som inviterte til selve landsmøtet. Det var også denne kvinneforeningen som oppfordret alle samiske kvinner til å delta på møtet. Og kvinneandelen ble formidabel: hele 40 % av de 150 deltakerne var kvinner.

Utstillingen er laget av Helgeland museum med støtte fra Fritt Ord og av Sametinget. De fleste av bildene i utstillingen er fra Thomas Renbergs fotosamling, gitt til Vefsn Museum på 1990-tallet. 

Velkommen til åpning søndag 3. februar klokka 1300 på Tromsø Museum. Utstillinga åpnes av Kari Sommerseth Jacobsen, stedlig leder ved Vefsn museum.

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Information
Starts: 03. February 2019 kl. 13.00
Ends: 25. April 2019 kl. 16.00
Where: Tromsø Museum
Location / Campus: Tromsø
Target group: All