autumn 2023
JUR-3606 Selskapsrett - 15 stp

Type of course

Emnet inngår i femårig master i rettsvitenskap ved UiT Norges Arktiske Universitet. Emnet kan tas av fakultetets studenter som en del av den valgfrie delen på femte avdeling, jf. Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT. For fakultetets studenter forutsettes det bestått tredje avdeling master i rettsvitenskap.

Emnebeskrivelsen må ses i sammenheng med Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT, Fagbeskrivelse for femte avdeling og Reglementet for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap ved UiT.

Andre studenter kan etter søknad gis opptak til emnet.


Admission requirements

Selskapsrett er et enkeltemne på masternivå. For informasjon om søknadsprosess for studenter utenfor programmet master i rettsvitenskap, se Fellestjeneste for opptak sine sider om masterenkeltemner.

Det er ikke tillatt å ta emnet i høstsemesteret på 4. avdeling, med unntak for de som har godkjent praksis.


Course content

Pensum og undervisning i spesialfaget bygger videre på den generelle rettslige forståelsen som studentene har tilegnet seg i løpet av studiet, herunder i formuerettslige fag og metodiske kunnskaper og ferdigheter.

Studentene skal gjennom faget tilegne seg kunnskap om og forståelse av det juridiske rammeverket omkring ulike eierformer som brukes i næringslivet, herunder reglene for selskapets organisasjon og kapitalforhold. Hovedvekten legges på aksjeselskap og allmennaksjeselskap.


Objective of the course

Kunnskap:

Etter bestått spesialfag har studenten:

  • Avansert kunnskap om de ulike eierformene, herunder særlig aksjeselskap og allmennaksjeselskap.
  • God kunnskap om reglene for etablering, kapitalforhold, omorganisering, oppløsning, og avvikling av aksjeselskap av allmennaksjeselskap, samt om eiernes ansvar for selskapets forpliktelser.
  • Kunnskap om registrering i enhetsregister.
  • Kunnskap om reglene om foretaksnavn.
  • Kunnskap om EUs selskapsrett.

Ferdigheter:

Etter bestått spesialfag kan studenten:

  • Identifisere og analysere selskapsrettslige problemer av teoretisk eller praktisk art på en metodisk og etisk forsvarlig måte, og i tråd med grunnleggende selskapsrettslige prinsipper.

Generell kompetanse:

Etter bestått spesialfag kan studenten:

  • Anvende de ovennevnte kunnskapene og ferdighetene i selskapsrett individuelt og i samarbeid med andre,
  • Kommunisere selskapsrettslige resonnementer på en tydelig og presis måte, skriftlig og muntlig til fagfellesskapet og allmennheten
  • Anvende selskapsrettslige kunnskaper og ferdigheter på alle rettsområder og til alle arbeidsoppgaver og prosjekter hvor det er relevant
  • Identifisere og reflektere over yrkesetiske dilemma som arbeid med selskapsrettslige problemstillinger særlig kan lede til, og håndtere disse på en forsvarlig måte

Language of instruction and examination

Norsk.

Teaching methods

Undervisningen gis som utgangspunkt i form av forelesninger og seminar over 30 timer. Undervisningen er i høy grad problembasert og fordrer stor grad av aktivitet fra studentenes side. Arbeidsformen baseres på diskusjoner rundt selskapsrettslige problemstillinger, hvor evnen til å identifisere, analysere og formulere selskapsrettslige resonnement står sentralt. Undervisningsspråket er norsk.

Dersom det er mindre enn 4 undervisningspåmeldte studenter i emnet, vil det ikke bli arrangert undervisning.


Recommended reading/syllabus

Pensumliste for JUR-3606 Selskapsrett- H23

Examination

Examination: Date: Duration: Grade scale:
Skriftlig skoleeksamen 20.11.2023 09:00
6 Timer A–E, fail F
UiT Exams homepage

Re-sit examination

Det gis adgang til kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Earlier years and semesters for this topic