Med sosiologi i lektorutdanninga kan du kombinere din interesse for samfunn, politikk og sosiale prosesser med læreryrket. Med den faglige fordypninga og pedagogiske kompetansen studiet gir, vil du være med på å utvikle den framtidige skolen.
Program description
Som student i sosiologi på lektorutdanninga lærer du om hvordan samfunnet er bygget opp og fungerer: om samspill, fellesskap, solidaritet og samarbeid mellom mennesker, men også om interessekonflikter, polarisering, ulikhet, dominans og maktforhold innad i samfunn. Gjennom studiet får du kjennskap til hvordan du undersøker sosiale relasjoner og institusjoner i et sosiologisk perspektiv. Du lærer å sette dagsaktuelle utfordringer knyttet til f.eks. økningen i antall ADHD-diagnoser, innvandring eller kunstig intelligens i en større samfunnsmessig sammenheng. Sosiologien er særlig opptatt av hvordan mennesker og handlinger påvirkes av og påvirker samfunnet. Sosiologi er et samfunnsvitenskapelig basisfag i skolen som gir deg muligheten til å undervise på ulike retninger innenfor samfunnsfagene.
Lektorprogrammet er et innholdsrikt og veldig variert studium, det gir deg faglig fordypning i to disiplinfag og i profesjonsfag samt praksiserfaring. Alle fagene som inngår i lektorutdanninga er forsknings- og erfaringsbaserte, og det gir deg de beste forutsetningene for å lykkes i arbeidslivet. Lektorutdanningen gir undervisningskompetanse på grunnskolens ungdomstrinn og i videregående opplæring.
Med sosiologi som studieretningfag (fag 1), kan du velge engelsk eller nordisk som fag 2. Med studieretning sosiologi er det også mulig å velge inntil 30 studiepoeng statsvitenskap som valgemner.
Study plan
I en stadig mer globalisert verden er det viktig med internasjonale erfaringer. Et utvekslingsopphold i utlandet vil utvide din personlige og faglige horisont.
UiT gir deg mange muligheter til å ta deler av studiene dine som utvekslingsstudent ved et utenlandsk lærested. Med sosiologi som masterfag kan du reise på utenlandsopphold i sjette semester. Du tar da tilsvarende emner ved et universitet i utlandet som UiT har utvekslingsavtale med. Fordypningsoppgaven i sosiologi kan eventuelt tas nettbasert ved UiT samtidig som du er på utveksling.
Som sosiologistudent kan du blant annet benytte deg av utvekslingsavtaler med institutter ved følgende universiteter:
Manchester Metropolitan University
University of Berkeley/California (USA)
UiT Norges arktiske universitet har også avtaler med en rekke andre universiteter i hele verden gjennom ulike nettverk (f. eks. Erasmus, North2North, Barentsplus og Nordpluss) som du som student kan benytte deg av dersom du ønsker å ta deler av ditt studium ved et universitet i utlandet.
Vi tar forbehold om hvilke emner det utenlandske universitetet kan tilby. Utenlandsoppholdet må godkjennes av instituttet før du reiser. Endelig godkjenning ved UiT søkes med dokumentasjon på bestått eksamen i de anbefalte emnene i utlandet. For nærmere informasjon om søkeprosessen, frister og stipendmuligheter, se universitetets nettsider om studentutveksling eller kontakt veileder for ditt masterfag.
Søknadsfrist for utveksling i vårsemesteret er 1. september.
Søknadsfrist for utveksling i høstsemesteret er 1. februar.