Field of Study:

Vann- og avløpsteknologi

Part of:
Bygg og miljø, sivilingeniør - master
Campus Narvik
Application deadline 15. april

Studieretningen gir deg kunnskaper om hvordan du prosjektere og forvalter vannforsyning av god kvalitet og etablere en bærekraftig avløpshåndtering.

Bachelorgrad eller tilsvarende i ingeniørfag i byggfag, vann- og avløpsteknikk, miljøteknikk, VVS-teknikk eller energiteknologi. Søkere med andre fagkombinasjoner (vannfag, sanitær- og miljøvitenskap, hydrologi / hydraulikk, etc.) vurderes separat.
Forskrift om opptak til studier ved UiT sier For å bli tatt opp til et mastergradsstudium av 120 studiepoengs omfang stilles det krav om fordypning i fag, emne eller emnegruppe av minimum 80 studiepoengs omfang eller integrert utdanning av minimum 120 studiepoengs omfang.
For studieretning Vann- og avløpsteknologi gjelder kravet om faglig fordypning innen byggfag, vann- og avløpteknikk, anleggsteknikk og VVS. Søkere med andre fordypninger kan tas opp etter særskilt vurdering. Det anbefales grunnleggende kunnskaper om vann- og avløpsteknikk.

I tillegg er det krav om grunnleggende kunnskaper på

  • 25 studiepoeng innen matematikk (tilsv. Matematikk1, 2 og 3)
  • 5 studiepoeng i statistikk/sannsynlighetsregning
  • 7,5 studiepoeng fysikk i hht. rammeplanen for Bachelor i ingeniørfag.
    Kravet til fysikk kan dekkes av 7,5 studiepoeng i fysikk, bygningsfysikk, fluidmekanikk, termodynamikk og/eller fasthetslære.

Har du for lite matematikk og/eller fysikk for å kvalifisere til siv.ing/master i teknologi, kan du ta ett av disse emnene i første semester ved UiT i Narvik: TEK-2800 Matematikk 3 (5 stp) og/eller TEK-2801 Fysikk 2 (5 ects). Informasjon om søking og opptak.

Program description

Som master/sivilingeniør innen vann- og avløpsteknologi vil du ta del i fremtiden ved å utvikle infrastruktur som setter rent vann, klima, miljø, og bærekraft høyt.

Studiet tar sikte på å gi deg en grundig teoretisk og praktisk utdanning som sivilingeniører med de ferdigheter og kunnskaper som behøves for å håndtere utfordringer innen vann- og avløpsteknologi. Studiet har fokus på dimensjonering, tekniske og driftsmessige løsninger, samt vannsikkerhetsrelaterte spørsmål. Studiet gir deg også innføring i vitenskapelige arbeidsmetoder gjennom analyser og presentasjoner av publiserte forskningsartikler, samt gjennom arbeid med egne artikler.

Hvorfor studere vann- og avløpsteknologi?

Klimaendringer og et stadig aldrende vann- og avløpsnettverk over hele landet, bidrar til mange spennende utfordringer innen vann- og avløpsteknologi. Det kommunale investeringsbehov alene er i Norge alene estimert til 280 milliarder frem til 2040. Håndteringen av den kraftige økningen i mengden overflatevann som følge av klimaendringene, sammen med utvikling av ny teknologi for å løse disse utfordringene, er eksempler på hvorfor du bør studere vann- og avløpsteknologi.

Studiet tar sikte på å gi deg en grundig teoretisk og praktisk utdanning som sivilingeniører med de ferdigheter og kunnskaper som behøves for å håndtere utfordringer innen vann- og avløpsteknologi. Studiet har fokus på dimensjonering, tekniske og driftsmessige løsninger, samt vannsikkerhetsrelaterte spørsmål. Studiet gir deg også innføring i vitenskapelige arbeidsmetoder gjennom analyser og presentasjoner av publiserte forskningsartikler, samt gjennom arbeid med egne artikler og prosjekter.
Som master/sivilingeniør innen vann- og avløpsteknologi vil du ta del i fremtiden ved å utvikle infrastruktur som setter rent vann, klima, miljø, og bærekraft høyt.
Studiet tilbys med en fast plan. Alle emner som inngår i studiet er obligatoriske emner. Studiet er et heltidsstudium ved UiT Narvik (ikke nettbasert). Deler av studiet er fagkombinasjoner som er felles med studieretningen Integrert Bygningsteknologi (IB) markert med grått i tabell «Oppbygging av studiet nede på siden.


Learning outcomes

Detaljert læringsutbyttebeskrivelse finner du i gjeldende studieplan.

Job prospectives

Som sivilingeniør innen VA teknikk har du muligheter for spennende jobber over hele landet. Både innen privat og offentlig sektor.

  • Byggherrer og eiere av infrastruktur som kommuner, fylker, eiendomsselskaper og Statens Vegvesen
  • Produsenter og leverandører av produkter som rør, kummer, sluser, pumper, drikkevannsbassenger,
  • Rådgivende ingeniørselskaper
  • Entreprenører som står for selve byggingen og maskinarbeidet. Ingeniørarbeidet utgjør for mange av disse en viktig del
  • Universiteter som lærer, Doktorgradsstipendiat

Til sammen består den samlede bygg- og anleggsnæringen av rundt 60.000 virksomheter i Norge med 250.000 ansatte, og omsetter for 600 milliarder kroner pr. år.

Den stadig voksende og veldig spennende, havbruksnæringen har også mange interessante arbeidsoppgaver for studenter fra bygg- og miljøstudiet. Energioptimale løsninger, valg av bærekraftige materialer på land og i sjø, og vann- og avløpssystemer som sikrer produktkvalitet og fiskehelse.

Bildet under viser virksomheter som kandidater ved bygg og milølinjen har gjennomført masteroppgaver for. Bedriftene er eksempler på arbeidsgivere der mange ferdig utdannende kandidater fra studie er ansatt. Sivilingeniørutdanningen i Narvik har et utstrakt samarbeide med et bredt spekter av aktuelt næringsliv.

Gradsnavn

Master i teknologi, bygg og miljø

Access to further studies

Kvalifiserer for opptak til PhD-studier.


Language of instruction

Hovedspråket i studiet er norsk, men enkelte emner gjennomføres i sin helhet på engelsk (både undervisning og eksamen).


Teaching and assessment

Undervisning
Studiet bruker blokkbasert undervisning. Det betyr at det undervises i ett emne pr. uke.
Hvert semester er delt inn i to terminer på 15 stp. Et typisk emne på 5 stp har to tildelte undervisningsuker.
I tillegg til seks undervisningsuker pr. termin, er det to selvstudieuker og en eksamensuke i hver termin.

Vurderingsformer
Gjennom studiet blir det benyttet ulike vurderingsformer i de ulike emnene, alt etter hva emneansvarlig velger. I de fleste emnene benyttes skriftlig individuell eksamen som hoved vurderingsform. I tillegg til skriftlig individuell eksamen benyttes ofte obligatoriske innleveringer/prosjekter (individuelle eller i gruppe) som en del av den endelige karakteren, eller som arbeidskrav. Enkelte emner er rene prosjekter hvor karakter fastsettes etter sluttrapporten med eventuell presentasjon.

Nærmere informasjon om de enkelte emners vurderingsform finnes i emnebeskrivelsene.

Det jobbes kontinuerlig med å etablere internasjonale studentutvekslingsavtaler. Listen under avtaler er dynamisk og kan endres.

Destinations for studies abroad