Nanoteknologi mot sår som ikke vil gro

Da bestefaren måtte amputere en fot, bestemte Sybil Obuobi seg for å finne løsninger slik at andre skal slippe å oppleve det samme. Nå er hun kåret til «Årets yngre forsker» ved Helsefak.

Bilde av en smilende dame i stripete kjole som holder et trofé i glass og et innrammet diplom.
Årets yngre forsker ved Helsefak mener at noe av det viktigste unge forskere trenger, er gode mentorer. Selv valgte Sybil Obuobi å ta doktorgraden sin i Singapore på grunn av en spesiell mentor som jobbet der. Hun kom til UiT for å få Natasa Skalko-Basnet som sin nye faglige mentor. Foto: Lars Åke Andersen
Portrettbilde av Brøndbo, Stig
Brøndbo, Stig stig.brondbo@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 15.06.21 09:00 Oppdatert: 30.08.21 14:36
Health

Aktuell med Helsefaks pris til yngre forskere 2021

Antall år ansatt ved UiT: 2 år

Faglige hovedinteresser: Biologiske materialer for transport av medikamenter (Biomaterials for drug delivery)

Siste publikasjon: Liposomal delivery of antibiotic loaded nucleic acid nanogels with enhanced drug loading and synergistic anti-inflammatory activity against S. aureus intracellular infections

Faglige mål: At forskningen min skal resultere i nye og nyttige produkter som er trygge og tilgjengelige for alle

Akademisk hjertesak: Unge forskere trenger gode mentorer slik at de kan utvikle seg faglig og bli med på å flytte grensene innen vitenskapen (Mentoring young scientists to push the frontiers of scientific research)


– Bestefar hadde diabetes, forklarer Sybil Akua Okyerewa Obuobi. Personer med diabetes, eldre mennesker eller andre med nedsatt immunforsvar, kan oppleve at sår ikke vil gro. Slike sår er utrolig smertefulle og kan i verste fall føre til komplikasjoner, amputasjoner og død.

– Sårene er svært vanskelige å behandle, og denne typen sår kan også bidra til økt forekomst av bakterier som er tøffere enn antibiotikaene vi har tilgjengelig i dag. Jeg jobber med å finne løsninger for at sårene skal gro og på den måten også være med på å hindre spredning av antibiotikaresistente bakterier, sier Obuobi.

Gjenstridig sårhinne beskytter bakteriene

Problemet med sårene, er at det danner seg en tynn, nesten helt ugjennomtrengelig hinne som legger seg som et lokk over bakteriene. Sårhinnen, eller biofilmen som det heter på fagspråk, er opptil 1000 ganger mer motstandsdyktig mot antibiotika enn hinnen ved vanlige sår. Dermed kommer ikke medisinene inn til bakteriene.

– Min jobb er å finne måter for å få medisiner gjennom biofilmen, sier Obuobi. I dag må hinnen ofte skrapes av, noe som er ekstremt smertefullt for pasientene. Og hinnen kommer tilbake, hver eneste gang.

Nanoteknologi kan løse problemet

– Min forskning forsøker å skape nanopartikler som kan frakte medisiner, nesten som mikroskopiske lastebiler som kan kjøre medisinen gjennom bittesmå hull i hinnen, sier Obuobi. En av løsningene hun ser på, er å bygge de små lastebilene av stoffer som kan bli en del av sårbehandlingen. Hun jobber også med å øke effekten av medisinen de små transportørene kan ta med seg.

– Vi har lyktes med å trenge gjennom hinnen, men trenger en mer stabil metode og nye og bedre stoffer å bygge lastebilene med. Vi må også øke mengden last de kan ta med, eller gi den eksisterende lasten ekstra styrke, sier Obuobi. Målet er å utvikle en behandling som kan ligge på såret som en transportsentral og sende inn akkurat nok medisin helt til såret har grodd.

Smilenda dame som sitter på et laboratorium.
Målet til Sybil Obuobi er at forskningen hennes skal resultere i nye og nyttige produkter som skal hjelpe folk over hele verden med å få vanskelige sår til å gro. For å få det til har hun kommet opp med innovative løsninger for å frakte medisin inn i kroppen. Foto: Lars Åke Andersen

Skaffet egen finansiering

– Det er utrolig givende å jobbe med dette fordi det betyr så mye for mange, sier 33-åringen. Da hun kom til UiT, hadde hun med seg et Marie Curie Fellowship-stipend fra EU og dermed også finansiering av egen forskning for fire år. Nå har hun fått innvilget fire nye år med finansiering gjennom Tromsø forskningsstiftelse.

– Jeg har vært heldig og truffet de rette folkene gjennom karrieren min, mentorer som har hatt troen på meg og latt meg vokse som forsker og som har bidratt når jeg har søkt om finansiering av forskningen min, sier Obuobi. Da hun var ferdig med sin bachelor i farmasi i hjemlandet Ghana, dro hun til England for å ta en master. Deretter gikk den akademiske ferden til National University of Singapore, hvor hun gjennomførte sin ph.d.-grad, også den i farmasi.

Tverrfaglig innovasjon på hjemmebane

– Jeg valgte Singapore fordi jeg visste at veilederen min der ville bli en fantastisk mentor, sier Obuobi. For henne er mentoren så viktig at det også ble avgjørende for hvorfor hun valgte UiT etter Singapore.

– Jeg var blitt kjent med professor Natasa Skalko-Basnet og hennes forskningsgruppe «Drug Transport and Delivery» og ville gjerne jobbe sammen med dem, sier Obuobi. På Institutt for farmasi er hun omgitt av det hun omtaler som flinke og hyggelige kolleger og ph.d.-studenter som gjør UiT til en fantastisk plass rent faglig. At ektemannen, mikrobiologen Stephen Dela Ahator, har fått jobb ved UiT, gjør at hun kan diskutere innovative, tverrfaglige løsninger på hjemmebane. Sammen stortrives de også utenfor jobb, og håper at barnet de fikk i 2020 skal vokse opp som tromsøværing.

Leste du denne? Erik Knutsen vant Helsefaks pris til yngre forsker i 2020.

Her er en oversikt over tidligere vinnere av Helsefaks priser.

Denne artikkelen er en del av Helsefaks digitale sommerfestival!

Illustrativt bildebanner med teksten Helsefaks digitale sommerfestival 2021.


Kortnytt fra Faculty of Health Sciences
Brøndbo, Stig stig.brondbo@uit.no Kommunikasjonsrådgiver